24 Nisan Çarşamba 2024

Analiz - Ahmet Bölükoğlu | Hafter – Wagner Anlaşmazlığı

Analiz - Ahmet Bölükoğlu | Hafter – Wagner Anlaşmazlığı

Rusya’da, özellikle hükümete yakın olduğu için dikkatle takip edilen, bunun yanında önemli bilgi ve görüşler içeren analizleriyle öne çıkan İGOR YANVAREV'in imzasıyla bir köşe yazısı yayınlandı. Libya’da; gayri meşrû Libya Ulusal Ordusu komutanı Hafter ile Rus ordusundan emekli olmuş çoğunluğu profesyonel olan askerlerin oluşturduğu PMC Wagner güvenlik şirketi arasında ciddi anlaşmazlıklar ortaya çıkmış…

Yanvarev’in makalesi ve diğer “açık kaynaklı verilere” göre, Hafter, PMC Wagner'e olan 150 milyon doların üzerindeki borcunu ödememekte ısrar ediyormuş…

 

Yazılanlara göre bu gecikmenin nedeni fon eksikliği değil, iki taraf arasında Wagner’in imzalanan sözleşme şartlarına ve Hafter’in Tobruk merkezli ana silahlı gücü LNA'nın talimatlarına uymaması olarak gösteriliyor.

 

Hafter, paralı askerlerin “Türkiye’ye karşı kısıtlı savaşmasından” ve performanslarından memnun değil. Bölgedeki kaynaklara göre paralı askerlerden müteşekkil Wagner grubu çatışmanın aktif bölgesinden yaklaşık 500 Rus savaşçısını geri çağırmış. Bunun yerine alternatif olarak Suriye, Belarus ve Sırbistan'dan “profesyonel olmayan” savaşçıları sahaya sürmüş!

 

PMC Wagner ve Hafter arasındaki anlaşmazlık hakkındaki bilgiler BM uzmanlarınca silah ambargosunu izleyen BM komitesine de rapor olarak sunulmuş.

 

BM uzmanlarına göre Rus Paralı askeri güvenlik şirketi PMC Wagner, sahadan uzak arka tarafta “teknik” destek verme işiyle daha çok yoğunlaşacak… Buna göre Wagner PMC'leri uçak onarım teknisyeni, topçu subaylarının eğitimi ve teknik destek işleri, hava trafik kontrolörlüğü ve ayrıca elektronik karşı önlemler konularında hakkında öneriler sunmuş…

 

Zaten Libya’da alan hâkimiyetini genişletmeye başlayan Türkiye, Hafter ile Wagner arasındaki anlaşmazlık büyürse sahada daha da ciddi bir avantaj elde etmiş olacaktır. Hafter'in stratejik pozisyonlarından çok daha fazlasını kaybedilebilir.

Şu anda Rusya’da pandeminin verdiği hasarın boyutları tartışılıyor. Rusya’nın bu konuda tıpkı Çin gibi, yanlış datalar sunarak kuyruğunu dik tutmaya çalıştığını artık tüm dünya biliyor! Bu yüzden Libya’ya fazla odaklanamıyordu.  

 

Son haftalarda Türkiye’nin ağırlığını koymasından sonra Rusya paralı askerleri Wagner’larını daha güneye ve cephe gerisinde başka işlere sevk edip, “düzenli ordularından” seçme bir grubu Sirte ve Cufra’ya göndererek Libya’daki güç dengesinin UMH lehine değişmesini engellemek ve Libya’da hâlâ önemli aktör olduğunu ispatlamak istiyor.

 

Rusya'nın tek ve en büyük tedirginliğiyse, ABD/NATO ile Türkiye arasında Libya’da yeni iş birliği fırsatlarının doğmasına tanıklık etmek!

Yeni Yorum