29 Mart Cuma 2024

Naif Analiz - Ali Naif Çakar | DAĞFLİX ve Millet İttifakı

Naif Analiz - Ali Naif Çakar | DAĞFLİX ve Millet İttifakı

Aklımda deli deli konular var. Allah’ım sen cümlemizin aklına mukayyet ol!

Klavye özgürlüğünü nereye kadar kullanabileceğimizi çoğu zaman bilmiyoruz.

Geldiğimiz nokta oldukça düşündürücü; özgürlüğün sınırlarının bittiği yerde sosyal medya başlar!

 

Oğuz Atay bugün yaşıyor olsaydı muhtemelen “Tutunamayanlar” dan sonra ‘Tutarsızlar’ı kaleme alırdı.

 

Sosyal medya sanallığının, gerçekliğin yeniden inşasında bireyi ve toplumları dönüştürme gücü oldukça yüksek ve ürkütücü.

 

Tüm bunları yazıp ürkerken, aklımda tarihi bir gerçeklik olarak Yahya Kemal parıldayıveriyor;

"Çıktığın yolda bugün yelken açık, yapayalnız,

Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız

Yürü hür maviliğin bittiği son hadde kadar

İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar..”

 

Tüm bunları okurken herkesin içine farklı seviyelerde bir miktar kaçan Sosyal Medya Cin’i rahat durmuyor ve sanal gerçekliğini Yahya Kemal’e karşı dayatmaya başlıyor;

Girdiğin nette hergün hatlar açık, aslında yapayalnız,

Gözler tutarsız paylaşımlarına karşı, pervasız

Sür hür ‘net’lerin bittiği son hadde kadar

İnsan alemde tweetlediği müddetçe yaşar…”

 

Toplumsallaşması ve siyasallaşması bağlamında düşündüğümüzde sosyal medya dediğimiz şey modernliğin marjinalleşmesi olarak baş gösteriyor.

Bu marjinalleşme kendisini maalesef ahlakın hiçliği ve hiçliğin herşeyleşmesiyle biçimlendiriyor!

Geldiğimiz son nokta: Söz gümüşse, Tweet Altındır.

 

Parmağın dil olduğu, klavyenin dudak olduğu, mouse’nin diş olduğu, artikülasyonun hayal olduğu yeni bir dilimiz var; Sosyal Medya dili.

Alabildiğine provakatif ve istendiği zaman alabildiğine iyilik meleği kullanıcılar arasında gel git yaşayan, gördüğüne inanan, izlediğiyle yaşayan tuhaf bir hal içerisindeyiz.

 

“Her gerçeklik bir sonraki gerçekliğin mimarıdır” uydurma sözünü tarihe not düşüp sosyal medyadan Dizi Platformlarına bunlarında en meşhuru Netflix’e değinmeden yazıyı kapatmak olmaz.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın İl Başkanları toplantısından gündeme taşınan Sosyal Medya ve Netflix tartışmalarından Muhalefet partilerindeki siyasetçilerin dizikolik olduklarını öğrenmiş olduk.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve onun Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın kıymetli evladı olan eşi Esra Albayrak’ın dördüncü çocuklarının doğumunu ilanen yazılanların patolojisi herkesi sosyal medya üzerine yeniden düşünmeye yönlendirdi.  

 

Milletine karşı sorumlu bir Cumhurbaşkanı’nın ve yol arkadaşlarının her şeyden önce vatankolik ve milletkolik olduklarını tartışmaya dahi gerek görmüyorum.  

 

Ancak üzüldüğümüz nokta ülkenin ittifak halindeki muhalefetinin dizi izlediği kadar, aynı dizilerde dahi buluşamadıklarını, uzlaşamadıklarını tüm millete sırayla duyuracak kadar acemi oldukları.

 

HDP’nin Millet İttifakının neresinde olduğu meselesi de malumlarınız olduğu üzere kafa karışıklığıyla unutturulmaya çalışılıyor.

Ama millet bunları yutmaz.

 

İyi Parti Genel Başkanının dizili mizili tweet’ine, CHP Genel Başkanı “spoiler vererek” atlayıveriyor. HDP’nin Genel Başkanı dayanamiyor CHP Genel Başkanı’na alıntılayarak cevap yazıyor.

 

Bu arada meraklıları “spoiler vermek” kavramının ne anlama geldiğine bir bakıversin. İyi Parti, CHP ve HDP kaynaklı Netflix tweet’leriyle millet ittifakına oto-sansür gibi “oto-spolier verildiğini rahatlıkla tahlil edeceklerdir.    

 

Millet ittifakı olarak HDP’nin dolaylı olarak içerisinde konumlandığı, Meclis kürsüsünden HDP Milletvekili Fatma Kurtulan tarafından İyi Partililerin yüzüne yüzüne vurulan, HDP olmasaydı bu koltuklarda olamazdınız sözleri millet ittifakına dair önemli mesajlar vermektedir.

 

Meral Akşener’in başlattığı dizili mizili tweetlere HDP, CHP üzerinden dahil olarak Millet İttifakının stratejik dizilimini göstermiştir.

 

Sosyal medya , Netflix derken Türkiye’de içerisinde siyaseten muazzam filmlerin, dizilerin döndüğü Dağflix platformunu da ve platform ortaklarını da bu vesileyle bir kez daha öğrenmiş oluyoruz.

 

 

Yeni Yorum