29 Mart Cuma 2024
2 yıl önce

Yunan medyası: Türk İHA'ları Yunanistan'ı kuşatıyor

Türk İHA/SİHA'larına devletlerin ilgisi her geçen gün artıyor. Son olarak Arnavutluk, Türkiye'den 8 milyon euro değerinde İHA/SİHA satın alma kararı aldı. Arnavutluk Parlamentosu tarafından yayınlanan belgede İHA satın alımının ulusal güvenliğin artırılmasına yönelik olduğu vurgusu yapıldı. Arnavutluk'a İHA/SİHA satışı Yunan medyasında Bu gelişme Yunan medyasında kendine yer buldu. Yunan SL Press sitesi, Arnavutluk'un Türkiye'den İHA alımı için "Türk İHA’ları Yunanistan’ın etrafını kuşatıyor" başlığını attı. Haberde şu ifadelere yer verildi: Türk insansız hava araçları, Ankara'nın askeri yeteneklerini artırmak isteyen ülkelerle yaptığı savunma anlaşmalarını güçlendirmenin bir aracına dönüşüyor. Edi Rama (Arnavutluk Başbakanı), Tayyip Erdoğan'ın yakın bir müttefiki olduğu ve ülkesini bir Türk himayesine çevirdiği için Arnavutluk da bu kuralın istisnası değil. "Savaşın gidişatını değiştiriyor" Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçları Azerbaycan tarafından Dağlık Karabağ savaşında kullanıldı ve Ermenistan'ı teslim olmaya zorlayarak zafer kazandı. Drone'lar savaşın gidişatını değiştirdi. "Bayraktar TB2 üssü haline gelebilir" Arnavutluk’un Vlore kentindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı üssü Bayraktar TB2'nin üssü haline gelebilir ve her an Yunanistan'ı tehdit edebilir.

2 yıl önce

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nden Türk İHA'sı itirafı: Ders çıkartmalıyız

Türkiye'nin gelişen askeri teknolojisi ve savunma gücüyle ilgili rapor ve yazılara bir yenisi eklendi. Avrupa Dış İlişkiler Konseyinde "Türkiye'nin Drone Diplomasisi Avrupa İçin Ders Niteliğinde" başlıklı bir yazı yayımlandı. Yeni Şafak'ın haberine göre, Yazıda şu ifadelere yer verildi: "DIŞ POLİTİKA ARACI" "Türkiye, insansız hava araçlarının nasıl güçlü bir dış politika varlığı olabileceğini gösterdi. Türk İHA'larının askeri yeteneklerine rağmen en önemli etkileri Türkiye'ye sağladıkları ekonomik fırsatlar ve siyasi kaldıraç olabilir. Etkinliği ve satın alınabilirliği sayesinde, Türk insansız hava araçları, tamamen askeri bir varlıktan ziyade Ankara'nın dış politika stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Avrupalılar bu stratejiye uyum sağlayacaklarsa, Türkiye'nin insansız hava araçlarından nasıl askeri ve diplomatik faydalar sağladığını anlamaları gerekiyor." "HEM UCUZ HEM ETKİLİ" "Türk İHA'ları hem ucuz hem de etkili. Bir TB2'nin maliyeti yaklaşık 5 milyon dolar. Amerikan yapımı bir MQ-9 Reaper ise 20 milyon dolar ve daha gelişmiş bir ABD yapımı Protector RG Mk 1 ya da Çin'in Wing Loong'u gibi diğer düşük maliyetli modellerin aksine, Türk İHA'ları Batılıların tüm yeteneklerini fiyatın çok altında sağlıyor. Dolayısıyla, şaşırtıcı olmayan bir şekilde Türkiye, daha önce ABD, İsrail ve Çin'in hakim olduğu bir sektörde önemli bir rol kazanıyor." "Türk İHA diplomasisinin büyümesi, Avrupa için askeri ve diplomatik dersler içeriyor. Avrupa Birliği ve üye devletlerin, insansız hava araçlarının jeopolitik ve ekonomik sonuçlarını belirlemesi gerekiyor. Avrupa devletleri bu teknolojiye daha fazla kaynak yatırmalı ve rakiplerinin sektöre hakim olmaya devam etmesine izin vermemeli."

2 yıl önce

Komşu çaresiz: Atina, Türk İHA ve SİHA'larına karşı çözüm arayışında

Yunan medyasında hemen her gün Türk İHA ve SİHA'ları için Atina'daki endişeyi yansıtan haber ve yorumlar dikkat çekiyor. İSRAİL'E ZİYARET Bu çerçevede, haftalık Yunan To Vima gazetesi, Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos'un 20 Ocak'ta gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde bu ülkede imal edilen "anti-dron teknolojisi" ürünlerine ağırlık verdiğini ileri sürdü. To Vima haberinde, Türkiye'nin İHA ve SİHA'larla Yunanistan'a karşı üstünlük kurduğunu belirterek, Yunan yetkililerin, çözüm arayışında olduklarını yazdı. Yunan hükümetinin bu aşamada, İHA satın alımından çok, Türk İHA ve SİHA'larına karşı ileri teknoloji ürünü cihazlara sahip olunmasına öncelik verdiği kaydedilen haberde "Yunan Dışişleri Bakanlığı da Almanya'ya, Türk İHA'larının imalatında kullanılan bazı parçaların satışını durdurması için baskı yapmayı planlıyor" denildi. Hürriyet'te yer alan habere göre Yunan Kathimerini gazetesi ise Türk İHA ve SİHA'larının Yunanistan için tehdit oluşturduklarını vurguladı.

1 yıl önce

Yunanistan'ı korku sardı: Ege'de Türk İHA'larına karşı koruma planlıyor

Yunanistan'ın, Ege Adaları'na, Türkiye'nin İnsansız Hava Araçlarını (İHA) bloke edecek bir sistemi yerleştirmeyi planladığı ileri sürüldü. İHA'LARIN VARLIĞI PANİKLETTİ "Real News" gazetesinin isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye'ye ait İHA'ların Ege'deki varlığı Yunan Silahlı Kuvvetlerini harekete geçirdi. Yunanistan'ın temin ettiği anti-drone sistemleri 2022 yazında, "Yunanistan FIR hattını (Uçuş Bilgi Bölgesi)" korumak amacıyla Ege ve Doğu Akdeniz'in bir kısmına yerleştirilecek. "Yunan FIR hattına" girecek İHA'ları tespit edecek sistem, elektronik bir kalkan oluşturarak kullanıcının İHA üzerindeki kontrolü kaybetmesine neden olacak. İHA ALIMINA 350 MİLYON AVRO Yunanistan Hava Kuvvetleri de ABD'den "MQ-9" tipi İHA almak için harekete geçiyor. İlgili birimlerce onaylanması halinde yapılacak 3 adet "MQ-9" tipi İHA ve bir veya iki kontrol istasyonu alımı için yaklaşık 350 milyon avro ödenmesi öngörülüyor. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstandinos Floros'un da ülkesinin kiralama yöntemiyle İsrail'den edindiği iki "Heron" tipi İHA'ya üç tane daha ekleme talebini görüşmek üzere bu hafta içinde İsrail'i ziyaret etmesi planlanıyor.

1 yıl önce

Yunanistan'ın büyük skandalını Türk İHA'sı tespit etti: Düzensiz göçmenleri böyle ittiler

Yunanistan'ın düzensiz göçmenlere yönelik zulmü sürüyor. Yunan unsurlarının Ege'de göçmenleri geri itmesi İHA ile tespit edildi. Türk Sahil Güvenlik ekipleri ise ölüme itilen göçmenleri kurtardı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir İHA, Muğla kıyılarında devriye görevindeydi. Yunanistan Sahil Güvenlik Botu tarafından içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik botun Rodos Adası yönünden getirilerek Bozburun/Marmaris güneyinde Türk kara sularına itildiği İHA ile tespit edildi. Düzensiz göçmenler, Türk Sahil Güvenlik unsurları tarafından kurtarıldı. Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından o anlara ilişkin görüntüleri paylaştı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Yunanistan Sahil Güvenlik Botu tarafından içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik botun, 24 Temmuz 2022 tarihinde Rodos Adası yönünden getirilerek Bozburun/Marmaris güneyinde Türk kara sularına itildiği Deniz Kuvvetlerimize ait İHA ile tespit edilmiştir. Durum ivedilikle Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilmiş ve düzensiz göçmenler Sahil Güvenlik unsurları tarafından kurtarılmıştır." https://twitter.com/tcsavunma/status/1551496400642490368?s=21&t=zuP4QdgydsaxDi5178--Wg

1 yıl önce

İngiltere Savunma Bakanı'ndan Türk İHA'larına övgü dolu sözler: Cephede oyun değiştirici olacak

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'na katılmak üzere geldiği İstanbul'da CNN Türk'ün sorularını cevapladı. Wallace, Türk İHA'larına övgü dolu sözler sarf etti. Bakan Wallace'ın açıklamaları şöyle: Birleşik Krallık Türkiye'den drone SİHA/İHA alacak mı? Bilemiyorum, ben buraya bu dronları 3 yıl önce bir ziyaret sırasında görmeye gelmiştim. Daha dünyanın dikkati buraya dönmemişken. Türk hükümeti ve Türkiye ordusunun bu silahları dünyanın farklı yerlerinde nasıl kullandığını gördüm. Muazzam bir şekilde modern savaş sahasında ciddi bir değişime yol açtı tabii ki. Şu anda keşif sürecindeyiz, silahlı kuvvetlerimize yatırım yapıyoruz. Ukrayna'dan dersler çıkarıyoruz. Bunlar ne anlama geliyor buna bakıyoruz. Tabii ki hem arkamdaki TB2'ler, hem de arkamdaki yeni modeller... Bunlar 3 yıl önce gelişim sürecindeydi. Bunlar cephede oyun değiştirici olacak. Peki satın alma ya da kiralamakla mı ilgili misiniz? Şu anda alışveriş için değil keşif için buradayız. Ama kapıyı kapatmıyorsunuz? Evet, kapatmıyorum. Spekülasyon yapmayalım. Silahlı kuvvetlerimiz ile ilgili şu anda modernizasyon sürecindeyiz. Önümüzdeki 10 yıl boyunca 23 milyon sterlin harcayacağız. Tabii ki hava kuvvetlerimize de yatırım yapacağız. Ne olacağını göreceğiz. Türkiye aynı zamanda Eurofighter Typhoon savaş uçakları ile de ilgili. Bu noktada Türkiye'den bir talep geldi mi? Birleşik Krallık bir teklif yaptı mı? Eğer cevap evet ise nasıl bir teklif oldu? Eğitim, bakım gibi? İngiliz ve Türkiye Savunma Bakanlığı sürekli irtibat halinde. Bakan Akar ile çok iyi dostuz. Tabii ki bilgi takası yapıyoruz, geleceğe yönelik yatırımlarla ilgili konuşuyoruz. Burada Türk veya kendi hava kuvvetlerimiz ile ilgili spekülasyon yapmayayım. Peki Türkiye'nin ilgisi var mı bu jetlere? Modernize edilmiş versiyonları ile ilgili? Burada kamuoyuna açık bir şekilde Türk Hava Kuvvetleri'nden ekibi ve Sayın Akar'ı davet ettim. Bunların dünyanın en iyi jetlerinden olduğunu düşünüyorum. Arkalarında çok sağlam bir konsorsiyum var. Savaş jeti olarak onlara kendi sanayinizden unsurları birleştirebilecek olmaları. Bunlar kapalı uçaklar değil. Onları donatmanız için başka bir ülkeye tonla para vermeniz gerekmiyor. Eurofighter'ların iyi tarafı zaten açık bir hava aracı olması. Örneğin Türk füzeleri koymak isterseniz bunu yapabilirsiniz. Peki ABD'nin duruşu ile ilgili yorum yapmak ister misiniz? Çünkü Türkiye'nin S-400 alması ile ilgili... Yok, bu Türkiye ve onlar ile ilgili. Peki bu NATO ittifakını zorlayan bir mesele değil mi? Bunu ABD'ye sormanız daha iyi olur.

5 ay önce

ABD, Türk İHA/SİHA'larına karşı teröristlere hava savunma eğitimi verdi

Türkiye'nin kuzey Irak ve Suriye'de yürüttüğü nokta atışı operasyonlar, terör örgütü PKK/PYD'nin hamisi ABD'yi rahatsız ediyor. Yeni bir skandala imza atan ABD, Türk İHA/SİHA'larına karşı teröristlere hava savunma eğitimi verdi.