20 Nisan Cumartesi 2024
2 yıl önce

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan yeni anayasa açıklaması: Yapıcı olacağız

Feyzioğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Ağrı'da Vali Osman Varol, Cumhuriyet Başsavcısı Mehdi Can ve Baro Başkanı Salih Aydın'ı makamlarında ziyaret etti. Ağrı Barosunda avukatlarla bir araya gelen Feyzioğlu, avukatların talep ve sorunlarını dinledi. Feyzioğlu, avukatlarla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, TBB olarak, önceliklerinin avukatların birikmiş sorunlarını çözmek ve vatandaşların sorunlarına çözüm üretmek olduğunu söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ziyaretlere bir süre ara verdiklerini ve yeniden il il gezdiklerini ifade eden Feyzioğlu, "İnsan Hakları Eylem Planı, Türkiye'de adım adım yürürlüğe konan somut maddeler içeren bir plan. Onun içerisinde şunu yazdırdık, insan hakkını korumasını istediğiniz avukatın insan hakkı var, avukat insan hakkını korusun diyoruz ama o avukatın da bir insan hakkı var, CMK'dan, adli yardımdan göreve koşan avukatın emeğinin, alın terinin karşılığını alabilmesi lazım." dedi. Feyzioğlu, "Bugün meslektaşlarımızın yüzde 50-60'ı yıllık ortalamada asgari ücret kazanmıyor. Siz bakmayın bazı dizilerde avukatları lüks hayatlar yaşayan kişi olarak resmettiklerine. Bugün artan sayımız sebebiyle avukatlar çok zor durumda, 60 bin meslektaşımız 5 yıllık meslek kıdeminin altında. Ve onların sorunlarını çözemezsek vatandaşın insan hakkını koruyacak olan avukatı sahipsiz bırakmış oluruz ve vatandaş bundan zarar görmüş olur." diye konuştu. Avukatlara yönelik şiddete ilişkin çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, "CMK ve adli yardım görevlendirmelerinde ödenen ücretteki KDV yükünün kaldırmasını istiyoruz. Çünkü bu hizmet doğrudan vatandaşa dönecek, vatandaşın menfaatine iş olacak. Bir diğeri de çok önemseyerek söylüyorum, avukata yönelik şiddet aslında avukatın hakkını savunduğu vatandaşa yöneliktir ve icra, haciz işlemlerinde biz zorunlu polis korumasına ilişkin kanun istiyoruz. Bu kanunda da her şeyi hazırladık, taslağımız hazır, üstünde yetkililerle de çalıştık, bunun yasama döneminde artık kanunlaşmasını arzu ediyoruz." ifadesini kullandı. "HİÇ KUŞKUSUZ DEVLETİMİZLE ÇALIŞACAĞIZ" Bir gazetecinin "yeni anayasa tartışmaları hakkında neler söyleyeceksiniz" sorusu üzerine Feyzioğlu, şunları kaydetti: "Kapsamlı anayasa değişikliği projesinde biz özellikle savunmanın bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının güvenirliğini artırılması noktasında önerilerimizi sunuyoruz. HSK'nın yapısı üzerinde somut önerilerimiz olacak, yargı üstüne toz konmaması lazım, yargının polemiklerin dışına taşınabilmesi lazım, bu amaçla önerimiz hazır. Biz yapıcı şekilde, hiç kuşkusuz devletimizle çalışacağız, vatandaşımız için çalışacağız." Feyzioğlu ve beraberindekiler, daha sonra yapımı devam eden Ağrı Baro binası inşaatında incelemelerde bulundu.

2 yıl önce

Türkiye Barolar Birliği yönetiminde terör destekçileri

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) yeni yönetimine terör örgütlerine yakın isimlerin girmesi dikkat çekti. Başkan Erinç Sağkan'ın ekibindeki Attila Çelik FETÖ'cülerin avukatı, Turgay Hınız FETÖ destekçisi. Abdülbaki Çelebi ve Ali Bayram PKK gösterilerinde boy göstermiş. Veli Küçük DHKP-C yandaşı, Fedayi Doğruyol ise aynı terör örgütünün avukatı. Daha önce DHKP-C'li teröristlere destek açıklamalarında bulunan, dinin değerleri hedef alan açıklamalarıyla tanınan Türkiye Barolar Birliği'nin yeni başkanı Erinç Sağkan, kendine DHKP-C, FETÖ ve PKK'ya yakın isimlerden bir yönetim kurdu. Yeni Şafak'ın haberine göre, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan'ın ekibindeki Attila Çelik FETÖ'cü teröristlerin avukatı olarak tanınırken, Turgay Hınız geçmiş yıllarda FETÖ'cü ünlü isimlerin Türkiye'yi hedef alan tweetlerini paylaştı. DTP'DE AKTİF ÇALIŞTI Ayrıca FETÖ operasyonlarında yapılan gözaltıları da yine sosyal medya hesabından eleştirdi. Ekipte yer alan Muş eski Baro Başkanı Abdülbaki Çelebi ise terör örgütü ile ilişkileri nedeniyle kapatılan DTP ve DEHAP'ta aktif olarak yer aldı, PKK tarafından organize edilen eylem ve protestolarda yer aldı. Yine a takımındaki avukat Ali Bayram da benzer gösteri ve protestolarda boy gösterdi. TİMTİK'İN SAVUNUCUSU Adana eski Baro Başkanı olan ve Sağkan'ın kadrosunda yer bulan Veli Küçük ise sözde ölüm orucu sonrasında hayatını kaybeden DHKP-C'li terörist Ebru Timtik'i destekleyen sosyal medya paylaşımlarında bulundu. CHP'nin Ankara teşkilatında görev alan Avukat Mahmut Karatekin PKK'lıların avukatı olarak tanınırken Ali Artuk, HDP organizesinde düzenlenen etkinliklerde boy gösterdi. Yalova eski Baro Başkanı Fedayi Doğruyol da DHKP-C'li Timtik'in savunucuları arasında yer alırken, Ercan Demir de geçmişte teröristlerin avukatlığını yapan isim olarak biliniyor.

1 yıl önce

Türkiye Barolar Birliği'nin toplantısında başörtüsü hazımsızlığı

Türkiye Barolar Birliği'nin Çanakkale'de düzenlenen 37'nci Olağan Genel Kurulu'nda, başörtülü divan üyesinin konuşmak yapmak üzere kürsüye çıktığı sırada bazı avukatlar salonu terk etti. Salonu terk eden avukatlara tepki gösteren divan üyesi, 'Sabahtan beri benim sizi büyük bir sabırla ve saygıyla dinlediğim gibi sizleri de beni dinlemeye davet ediyorum. Salonu terk eden meslektaşlarımın bu tutumundan dolayı da esef duyduğumu belirtmek istiyorum.' dedi. https://twitter.com/bugunguncel/status/1605210625440972804?s=46&t=WDFFUerHjsO73XON9SqvWg

1 yıl önce

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan: Başörtüsü düzenlemesi laikliğe aykırı

Türkiye'nin karanlık dönemlerinde büyük travmalara neden olan başörtüsü yasağına karşı en kapsamlı çözüm geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile harekete geçen AK Parti ve Cumhur İttifakı paydaşları, başörtüsüne anayasal güvence getiren çalışmayı tamamlayarak TBMM'ye sunmuştu. Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Muhalefet oylamaya katılmadı Bu süreç devam ederken bu teklifi Türkiye gündemine getiren CHP ve muhalefet partileri adeta bir sessizliğe büründü. Önceki açıklamalarının aksine "Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok" diyen muhalefet cephesi TBMM'deki oylamaya katılmadı. Laikliğin yıl dönümünde çıkış yaptı Başörtüsüne yasal güvence gündemdeki yerini korurken 5 Şubat 1937'de laiklik ilkesinin anayasaya konulmasının yıl dönümünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan'dan bir çıkış geldi. Başörtüsü düzenlemesine karşı çıktı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, başörtüsüne anayasal güvencenin laikliğe aykırı olduğunu söyleyerek düzenlemeye karşı çıktı. "Anayasa Mahkemesi'ne görev düşecektir" Erinç Sarkanın başörtüsü düzenlemesine ilişkin ifadeleri şu şekilde: Türban düzenlemesi laikliğe aykırıdır. Değişiklik laikliğe aykırı bir düzenleme içeriyorsa Anayasa Mahkemesi’ne görev düşecektir. Anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilmesi teklif dahi edilemez, düzenlemelerle temel değerleri yıpratılamaz.