23 Nisan Salı 2024
2 yıl önce

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bozkurt'taki afetzedeler ile yakından ilgileniyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yoğun yağış sonrasında Ezine Çayı'nın taşması ile yaşanan sel felaketini ilk günden beri yerinde takip ediyor. Bakan Soylu, afetzedeler ile yakından ilgileniyor ve çalışmaları bizzat koordine ediyor. Çalışmaları alandan takip eden Bakan Soylu, bir çocuğun bot ile kurtarılma anına da bizzat şahitlik etti. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde havanın aydınlanması ve suların çekilmesi ile dere yatağında yer alan birçok binanın çöktüğü görüldü. Öte yandan AFAD ekiplerinin çöken binalardaki arama ve kurtarma çalışmaları da sabahın ilk ışıkları ile yeniden başladı. JAK timleri de sualtı ve üstü arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

2 yıl önce

Bozkurt’ta afetzede genç: Yapılan yardım zararından fazlaydı… 750 bin lirayı iade etti!

Kastamonu’da şiddetli yağışın ardından 11 Ağustos’ta ilçedeki Ezine Çayı’nın taşması, can kayıplarının yanı sıra iş yerleri ile çok sayıda evin su ve balçık altında kalmasına neden oldu. Selde ilçede bulunan birçok işyeri yıkıldı, birçok işyeri de zarar gördü Bu işyerlerinde bir tanesi de ilçede kuyumculuk yapan Harun Akın’ın dükkanı oldu. Kuyumcu Harun Akın, sele işyerinde yakalandı. Selin ardından yapılan aramada Harun Akın’ın cenazesi, kuyumcu dükkanında bulundu. Ayrıca işyerinde yapılan aramada da ilk etapta 500 gram civarında bir altın bulundu. Hasar tespit çalışmaları sırasında selde hayatını kaybeden Harun Akın’ın oğlu 24 yaşındaki Feridun Akın’a işyerindeki zarar ile ilgili tutanak tutuldu. İçişleri Bakanı Soylu teşekkür etti Tutanakta kayıp altınlara karşılık olarak 1 milyon 100 bin liralık ödeme yapıldı. Bu ödemenin ardından ilçede görev yapan polis ekipleri tarafından kuyumcu dükkanının tahliyesi sırasında bir miktar daha kayıp altın bulundu. Bunun üzerine Feridun Akın, bulunan altınların değerine karşılık gelen 750 bin lirayı, görevlilerle irtibata geçerek iade etti. Feridun Akın’ın bu onurlu davranışına karşılık İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Feridun Akın ile görüşerek teşekkür etti. “Bulunan altınlar 750 bin lira civarında bir paraya tekabül ediyordu, biz de bunu iade ettik” Babasını sel felaketinde kaybettiğini belirten Feridun Akın, “11 Ağustos’ta ilçemizde yaşanan sel felaketinde babamı dükkanın içerisinde bulduk, vefat etti, selde babamı kaybettim. Burada kuyumcu dükkanı işletiyorduk. Kuyumcu dükkanında yaptığımız aramada 400-500 gram civarında bir altın bulduk. Sonradan da devletimiz bizlere zararlarını karşılayacağız dedi. 'Ne kadar zararınız var ise bir kağıda yazın ve bize teslim edin’ dediler. Ondan sonra zararımızı yazınca örnek veriyorum bizlerde 2 kilogram altın var ise 1,5 kilogram altın yazdık biz. Çünkü kendi imkanımızla bulduğumuz altınları mevcut kayıp altınlardan düşmüştük. Bunun akabinde bizlerin yüzde 60’lık zararımızın kısmı karşılandı. Yaşanan olaydan 1 ay sonra bize verilen para 1 milyon 100 bin liraydı. Devletimiz bize bu 1 milyon 100 bin lirayı ödedi. Bu parayla bizim yüzde 60-70 civarında bir zararımız karşılanıyordu. Bizler zaten zarar olarak belirttiğimiz kısımdan kendi bulduğumuz 200-300 gramlık kısmı düşmüştük, tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyordum. Polis abilerimiz bizi aradı. Bizler de gidip polislerden dükkanda olan geri kalan altınları aldık. Bu altınları tarttık, 1 kilodan fazla altın çıktı. Yaklaşık 750 bin lira civarında bir paraya tekabül ediyordu. Biz de bu 750 bin lirayı tekrar devletimize iade ettik” dedi.

1 yıl önce

Siz ne işe yararsınız? Biri doğruları duyunca vatandaştan kaçtı! Diğeri afetzedeleri valiliğe yönlendirdi!

VATANDAŞA HESAP VEREMEDİ Esnaf ziyaretine çıkan İBB Başkanı’na, “sen ne iş yaparsın başkan” diye soran vatandaşa AK Parti döneminde yapılan icraatları sıralayan Ekrem İmamoğlu, saydığın hizmetlerin AK Parti döneminde başladı imasında bulunan vatandaşa sırtını döndü. https://twitter.com/alcayircengiz/status/1542504680961343495?s=21&t=uIZv2E-kqpGxE3-sLTyKbg https://twitter.com/bilgiedinelim/status/1542560082847830016?s=21&t=uIZv2E-kqpGxE3-sLTyKbg AFETZEDELERİ VALİLİĞE YÖNLENDİRDİ Aylardır Ankara’da yapılan sel uyarılarına rağmen konserlerde, kutlamalarda boy gösteren, hiçbir tedbir almayan ABB Başkanı Mansur Yavaş ise, kendisinden yardım isteyen vatandaşı Valiliğe yönlendirdi. https://twitter.com/bugunguncel/status/1542745235943575552?s=21&t=uIZv2E-kqpGxE3-sLTyKbg SİZ NE İŞE YARARSINIZ? Vatandaşın zor günlerinde yanında olmak yerine belediye kaynaklarını kendi reklam giderlerine harcayan iki belediye başkanına vatandaş “siz ne işe yararsınız?” diye sordu. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da yaşanan kar felaketinde, Mansur Yavaş’ın ise son günlerde Ankara’da yaşanan sel felaketlerindeki vatandaş uzak duruşları eleştirilere neden olmuştu.

1 yıl önce

İstanbul Valiliği 'afetzede kartı' iddialarını yalanladı

İstanbul Valiliği, kente gelen depremzede vatandaşlara Valilik ve kaymakamlıklardan "afetzede kartı" verildiği yönündeki iddia ve paylaşımların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

1 yıl önce

AFAD: 'Afetzede Barınma Desteği' başvuruları e-devlet üzerinden alınmaya başlamıştır

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Deprem bölgesinde konutu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlarımız için, Afetzede Barınma Desteği başvuruları e-devlet üzerinden başlamıştır” ifadelerine yer verildi. Vatandaşların başvurularını, 'https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-yardim-odeme-basvurusu' sitesi üzerinden yapması gerektiği belirtilirken, konuyla ilgili merak edilen soruların cevaplarına ise, "https://aydes.gov.tr/vatandasBasvuruSSS" adresi üzerinden erişilebileceği aktarıldı.

1 yıl önce

Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü: Afetzedeler geçici kimlik belgelerini e-devlet’ten alabilecek

  YERLEŞİM YERİ/DİĞER ADRESİ DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERİMİZDE OLMASI YETERLİ Geçici kimlik belgesini, depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan vatandaşlarımız yararlanabilecek.   KENDİSİ VE VELİ/VASİSİ OLDUKLARI KİŞİLERİN GEÇİCİ KİMLİK BELGESİNİ ALABİLİYOR Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet’ten barkodlu alabiliyor.   BARKODLU GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ ÜÇ AY KİMLİK KARTI ALININCAYA KADAR GEÇERLİ E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.

1 yıl önce

Fahiş fiyat sebebiyle İçişleri Bakanlığı, afetzedeleri taşıyacak nakliye firmalarının fiyat tarifelerini belirledi

Bakanlık asrın felaketinin yaşandığı afet bölgelerinden taşınmak isteyen afetzedeler için harekete geçti. Bakanlık oda temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla yaptığı istişareler sonucu valiliklere “Afet Bölgelerinde Eşya Taşıma Tarifeleri” konulu genelge gönderdi. Genelge ile afet bölgelerinden ev taşıma ücretlerinin nasıl hesaplanacağı belirlendi. Buna göre, 4 + 1’e kadar ev için evden eve eşya taşıma bedeli piyasa koşullarında; şehir içi (25 kilometre dahil) evden eve eşya taşıma işinin işçilik bedeli dahil azami 6.000 TL, İl sınırları dahilinde ilçeler arasında evden eve eşya taşıma işi, işçilik bedeli dahil azami 9.000 TL’ye gerçekleştiriliyor. Şehirler arası evden eve eşya taşıma işinin 6.000 TL olduğu, bu bedele azami ilave olarak (25 kilometreyi aşan kısmı için) kilometre başına 10 TL, ayrıca 1.000 TL varış noktası asansör bedeli, 2.000 TL varış noktası işçilik bedeli ve 1.000 TL şoför ücreti ekleniyor. Taşıma işlerinde asansör kiralanması halinde; 10’uncu kata kadar azami asansör kiralama bedeli 1.000 TL, bu katın üzerindeki her kat için ilave 100 TL kiralama bedeli alınıyor. Bu kapsamda ; yardım amaçlı bedelsiz taşımalar hariç olmak üzere, valiliklere 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca normal piyasa koşullarına göre fiyat oluşumunun sağlanması için bu belirtilen tarifeler çerçevesinde yerel koşullar da dikkate alınarak fiyatların aşağı veya yukarı yönlü % 15 esneklik bandında belirlenerek kamuoyuna duyurulması istendi.

1 yıl önce

Afetzede Barınma Desteği ile ilgili merak edilenler

Son yılların en büyük felaketi Kahramanmaraş depremi, Türkiye'yi büyük bir yasa boğdu. Kahramanmaraş merkezli deprem Adana, Hatay, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Diyarbakır'da büyük bir hasara yol açtı. Yaşanan büyük depremin ardından depremden etkilenen 10 ilimizde 43 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi ise evsiz kaldı. Afetzede Barınma Desteği ile ilgili merak edilenler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlar için, "Afetzede Barınma Desteği" başvuruları e-Devlet üzerinden yapılıyor. Afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek üzere afetler sonrasında AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılıyor. Konutları yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen konut sahipleri ve kiracılar, Afetzede Barınma Desteği'nden yararlanabiliyor. Afetzede ailelere 15 bin TL, ev sahibi olanlara 5 bin ve kiracılara ise 3 bin TL yardım yapılıyor. 18 soru 18 cevap Peki, AFAD barınma desteği başvurusu nasıl yapılır? AFAD barınma yardımı nereye ödenecek? İşte merak edilenler ve yanıtlar... 1-Deprem afeti nedeniyle AFAD karşılıksız nakdir yardım yapıyor mu? Afetzedelere AFAD tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği yapılacak. 2-İkamet adresimin başka yerde olması durumunda destek ödemesi alabilir miyim? Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması halinde afetzedenin ikametgahı teyit edildikten sonra ödemeler yapılacaktır. 3-Barınma desteği almam için herhangi bir bankadan hesap açmam gerekiyor mu? Yardım desteği afetzedelerin hesap açmalarına gerek kalmaksızın T.C. kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankası'na yatırılacaktır. 4-Kiracıyım, kira kontratım yok, barınma desteği alabilecek miyim? Yapılacak inceleme neticesinde ev sahibi olmadığı tespit edilenler kiracı olarak kabul edilecek ve barınma desteğinden faydalanabilecek.  5- Hasar tespiti yapılırken konutuma girilemediğinden barınma desteği yardımını nasıl alabilirim? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerinin tespitine göre ödeme  yapılacak. 6-Henüz hesabıma para yatmadı, ne yapabilirim? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılacak hasar tespit işlemleri tamamlandıkça ödemeler yapılacak 7-Taşınma yardımı verilecek mi? Konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15 bin lira taşınma yardımı yapılacak. 8-Kira yardımı verilecek mi? Afetzede ailelere 12 ay boyunca ev sahibi olanlara aylık 5 bin TL, kiracı olanlara aylık 3 bin TL kira yardımı yapılacak. 9-Yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı konutlar için yapılan Barınma Desteği Yardımının tamamı afetzedelere hemen verilmekte midir? Yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımında bulunulacak. 10- Konutu ağır hasarlı olup, konteyner talebi bulunan afetzedelere barınma desteği yapılıyor mu? 15 bin TL taşınma yardımı yapılacak, barınma desteğinde bulunulmayacak. 11-Ebeveynine ait konutta ikamet eden evli afetzedeler için Barınma Desteği Ödemesi yapılacak mı? 60 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak. 12- Ebeveynine ait bir konutta ikamet eden boşanmış afetzedeler için Barınma Desteği Ödemesi yapılıyor mu? Boşanmış afetzede ev sahibi kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 60 bin TL barınma, 15 bin TL taşınma yardımı yapılacak. 13-Ebeveynine ait konutta ikamet eden bekar afetzedeler için Barınma Desteği Ödemesi yapılmakta mıdır? Bekar afetzede kiracı kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 24 bin TL barınma, 15 bin TL taşınma ödemesi yapılacak.  14- Bir üst ebeveyne (dede,babaanne vb.) ait konutta ikamet eden afetzedelere Barınma Desteği Ödemesi yapılıyor mu? Konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır ve orta hasarlı ise 24 bin TL barınma, 15 bin TL taşınma desteği ödenecek.  15- Hisseli konutlar için Barınma Desteği Yardımı yapılıyor mu? Hisseli konut sahiplerinden hasar gören konutta sadece ikamet eden kişiye konutun hasar durumuna göre barınma desteği yapılacak. 16-Hasarlı konutta ikamet eden eşlerden hangisine Barınma Desteği Ödemesi yapılıyor? Konutun tapuda kayıtlı olduğu kişi adına yapılacak 17- Apartman görevlileri için Barınma Desteği Ödemesi yapılmakta mıdır? Konut yıkık/acil yıktırılacak/ ağır ve orta hasarlı ise 24 bin TL barınma, 15 bin TL taşınma yardımı yapılacak. 18- Sahip olunan birden fazla konutun her biri için ayrı ayrı Barınma Desteği Ödemesi yapılabilir mi? Fiilen ikamet edilen ve hasarlı konut için hasar duruma göre barınma desteği yapılacak.

1 2