19 Nisan Cuma 2024
2 yıl önce

El Cezire: Sedat Peker, BAE yetkilileri tarafından gözaltına alındı. Türkiye’ye iade edilebilir

El Cezire’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar’a yaptığı ziyaretin değerlendirildiği analizde, organize suç örgütü elebaşı Peker’in BAE yetkilileri tarafından gözaltına alındığına ilişkin bir bilgi yer aldı. Haberde, Peker’in Türkiye’ye iade edilebileceği belirtildi. Peker'in BAE yetkilileri tarafından gözaltına alındığına ilişkin bilgi şöyle aktarıldı:  "Abu Dhabi Veliaht Prensi  Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın geçen ay Ankara'da Erdoğan'la görüştüğünde milyarlarca dolarlık yatırım anlaşmalarının da aralarında bulunduğu birden fazla anlaşma imzalamalarıyla ufukta bir çözülme görüldü. İki ülke arasında ilişkilerin ısındığına ilişkin başka işaretler de var… Dubai'den paylaştığı, üst düzey Türk yetkililerle ilgili skandal suçlamaların yer aldığı sansasyonel videoları paylaşan mafya lideri Sedat Peker'in BAE yetkilileri tarafından gözaltına alındığı ve Türkiye'ye iade edilebileceği belirtiliyor"

2 yıl önce

El Cezire, Avrupa'nın Ukraynalı mültecilere yardımını analiz etti

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları, milyonlarca sivili Avrupa ülkelerine geçmeye zorladı. Başta Polonya olmak üzere Ukrayna'ya komşu ülkeler, Ukraynalı sivilleri ağırlamak için kolları sıvadı. "ESKİ BATTANİYELERİNİ ORTA DOĞULU MÜLTECİLERE VERMEK YERİNE..." Katar merkezli El Cezire'de yer alan "Avrupa neden birdenbire mültecilere yardım etmekle bu kadar ilgilenmeye başladı?" başlıklı analizde, kıta ülkelerinin diğer savaş bölgelerinden kaçan mültecilere duyarsız kaldığı belirtildi. Yazıda, "Eski battaniyelerini Orta Doğulu mültecilere vermek yerine yakmak isteyen Avrupalılar, şimdi Ukraynalılar için bağış topluyor." denildi. "UKRAYNA'YA SALDIRI AVRUPA'DA BÜYÜK DAYANIŞMAYI TETİKLEDİ" Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından, Ukrayna halkına yönelik şiddet haberlerinin hızla Avrupa'ya yayıldığı ve bu durumun "büyük dayanışmayı" tetiklediğine dikkat çekildi. Avrupa ülkelerinin Rus güçlerinin saldırılarından kaçan Ukraynalılara destekler sunmak için hızlı adımlar attığı, Avrupa Birliği'nin (AB) rekor sürede, söz konusu mültecilere yardım etmek için geçici koruma statüsünü devreye aldığı ifade edildi. "AVRUPALILAR NİYE AB SINIRINDAKİ DİĞER İNSANLARI UMURSAMADI" SORUSU Karolina Augustova tarafından kaleme alınan analizde, "Bir Avrupalı ve Çek vatandaşı olarak, ihtiyaç sahibi Ukraynalılara verilen bu desteği izlemekten gurur duydum. Ancak uzun yıllardır AB sınırlarında göç ve şiddeti araştıran bir bilim insanı olarak sormadan edemedim: Avrupalılar neden şimdi mülteciler için bu kadar empati kuruyor? Aynı şekilde muhtaç durumdaki diğer insanlar AB sınırlarındayken neden onları umursamadılar?" soruları yöneltildi. SINIR ÖNLEMLERİNİ HATIRLATTI Bazı Avrupa ülkelerinin Orta Doğu ve ötesinden gelen mültecileri durdurmak için sınırlarında askeri önlemlere başvurduğu kaydedildi. Avrupa Komisyonu'nun, “düzensiz göçmenleri” engelleme çabalarını artırabilmeleri için bu ülkelere milyonlarca euro ödenek sağladığı, başvurulan zorlu gözetim ve müdahale durumunun, Avrupa'nın sınırlarını savunmasız insanlara neredeyse tamamen kapattığı anımsatıldı. Yazının devamında şöyle denildi: SURİYELİ SIĞINMACILAR, TALİBAN'DAN KAÇANLAR, YEMENLİLER... "Bu sert sınır politikalarından etkilenenler arasında Suriye rejimi ve Rus güçlerinin kimyasal saldırılarından kaçan Suriyeli sığınmacılar, Taliban'dan kaçan insanlar ve ülkelerindeki acımasız iç savaştan kaçan Yemenliler vardı."

1 yıl önce

El Cezire: Türkiye, dünyaya ektiği iyiliği biçti

El Cezire'de "Türkiye'nin yıllardır başarıyla uyguladığı yardım diplomasisi, dünyanın verdiği desteğe yansıdı" yorumu yapıldı. Türkiye 6 Şubat'ta tarihinin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldı. Peş peşe gelen şiddetli depremler sonucu binlerce insan hayatını kaybetti, 11 kentte yüzlerce bina yıkıldı. Asrın felaketini yaşayan Türkiye'ye dünyanın her noktasından yardım yağdı. El Cezire'de yayınlanan analize göre tüm ülkelerin Türkiye'ye yardım etmek için yarışmasının altında, Türkiye'nin yıllarca başarıyla yürüttüğü yardım diplomasisi yatıyor. "Türkiye'nin 'yardım diplomasisi' depreme verilen karşılığa yansıdı" başlığı ile kaleme alınan analizde "Analistler, iktidardaki AK Parti'nin yıllardır insani yardım ağırlıklı dış politikasıyla küresel nüfuz kazandığını söylüyor" ifadelerine yer verildi. HEP YARDIMA KOŞTU Analizde şunlar kaydedildi: Türkiye, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 2013'te 'insani diplomasi' ve 'girişimci ve insani bir dış politikası' ile yıllardır uluslararası yardım ve kalkınmayı vurgulayan bir yaklaşım izledi. RODRİGUEZ: TÜRKİYE İHTİYAÇ DUYAN HER ÜLKENİN YANINDA OLDU Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı'na konuşan Birleşmiş Milletler Türkiye'deki koordinatörü Alvaro Rodriguez, Türkiye'nin yıllardır yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasına işaret etmişti. "Türkiye ihtiyaç duyan her ülkenin yanında oldu" diyen Rodriguez, "Dolayısıyla insanlar bunu hatırlamalı ve cömert olmalı çünkü [Türkiye] başkalarına cömert davrandı" ifadelerini kullanmıştı.