29 Mart Cuma 2024
2 yıl önce

İsmail Saymaz'ın S-400 yorumu alay konusu oldu: F-16'larla bu işi yapıyorduk niye kullanmıyoruz?

Gazeteci İsmail Saymaz TV100'de katıldığı programda, hava savunma sistemi S400'ler hakkında ilginç bir çıkışta bulundu. HSS'lerin yerine F-16'ların kullanılabileceğini belirten Saymaz, tehlike anında aktifleşen sistem için 'Aldık niye kullanmıyoruz?' diye konuştu.

1 yıl önce

ABD, terör örgütü PKK/YPG'yi silahla donattı: Bir F-16 vermemişler!

ABD, Suriye'nin kuzeyini işgal için kullandığı PKK/YPG'li teröristleri türlü silahla donattı. On binlerce TIR yardım yolladığı örgüte Pentagon, tanklara kadar onlarca çeşit silah teslim etti. Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti kurmayı tasarlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, PKK/YPG'ye şimdiye dek on binlerce TIR dolusu araç, silah ve mühimmat sevk etti. ABD ve Uluslararası Koalisyon bugüne dek müttefiki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) on binlerce TIR yardım yolladı. Erbil merkezli yayın yapan PeyamaKurd internet sitesinin haberine göre, Suriye'de varlık gösteren 2 bin kadar ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) SDG'ye vermediği bir tek savaş uçağı ve helikopter gibi 'çok gelişmiş' silahlar kaldı. Bunlar dışında karada pek çok silahla desteklenen SDG'nin elindeki araç ve silahlar şunlar: HUMWEE: Amerikan ordusunun yıllarca kullandıktan sonra emekliye ayırdığı Humwee tipi zırhlılar SDG'nin kullandığı araçların başında geliyor. Pentagon, şimdiye dek TIR'lar dolusu Humwee gönderdi. MILAN: 1960'larda Fransız-Alman ortaklığında geliştirilen tanksavar silahı Milan, 2 bin metre menzildeki zırhlı hedefleri tehdit edebiliyor. DSG'nin elinde Milan tipi yüzlerce tanksavar bulunduğu belirtiliyor. IAG GUARDIAN: Birleşik Arap Emirlikleri üretimi IAG Guardian tipi zırhlı personel taşıyıcılar. SDG'nin elinde 300'ü aşkın Guardian olduğu tahmin ediliyor. MILAN: 1960'larda Fransız-Alman ortaklığında geliştirilen tanksavar silahı Milan, 2 bin metre menzildeki zırhlı hedefleri tehdit edebiliyor. DSG'nin elinde Milan tipi yüzlerce tanksavar bulunduğu belirtiliyor. RPG-7: Dünya üzerinde en çok kullanılan 500 metre menzilli güdümsüz roketlerden biri. BGM-71 TOW: ABD tarafından geliştirilmiş yarı otomatik güdümlü bir tanksavar füzesi olan TOW, SDG'nin elinde bol miktarda bulunuyor. BRADLEY: Pentagon, ABD ordusunun aktif olarak kullanmakta olduğu silah ve platformları da bedelsiz gönderdi. 250 adet Bradley tipi paletli zırhlı müdahale aracı (ZMA) teslim ettiği belirtildi. M1117: SDG'nin hedeflerine güvenli bir şekilde ulaşabilmeleri için M1117 olarak bilinen zırhlı taşıyıcı da tahsis edildi.

1 yıl önce

Atina'yı korku sardı: Türkiye, F-16'ları da alacak F-35'leri de

Yunanistan'da ana muhalefetteki Syrzia Partisi döneminde Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olarak görev yapan Evangelos Apostolakis, Yunanistan'da bir televizyon kanalına Türkiye'nin devam eden Rusya-Ukrayna savaşında önemli bir müttefik olduğunu ve "bunun avantajını da sonuna kadar kullancağını" söyledi. Apostolakis daha önce de Yunanistan hükümetini "Türkiye'nin ciddi bir aktör" olduğu konusunda uyarmış ve F-16'ların yanı sıra "bir noktada" F-35'leri de ABD'den alacağına inandığını dile getirmişti. NATO'DAN DESTEK ALDI Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Evangelos Apostolakis Yunan Skai televizyonuna yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'ye Jens Stoltenberg (NATO Genel Sekteri) tarafından nefes aldırıldı. NATO'dan aldığı bu destekle Türkiye bölgede tansyionu arttırabilir. Türkiye, Ege Adaları ve bölgedeki silahlanma konusunda bir şeyler elde edebilmek için ya da F-16'ların ABD tarafından satışını sağlayabilmek için bile Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri noktasında bir pazarlık yapacaktır." ANKARA ÖNEMİNİ BİLİYOR Apostolakis Ege'de Türkiye'ye karşı gerçekleşecek en ufak kaybın geri kazanımının çok zor olacağını da ifade ederek Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı işaret etti ve "Akar'ın diyalog konuşmaları ile hem iyi hem de kötü rolünü oynayarak kuralsız bir hükümet olmadıkları izlenimi veriyorlar. Elbette diyalog gerçekleşirken Türk hükümeti iddialarından asla vazgeçmiyor" ifadesini kullandı. Apostolakis, Yunanistan'ın Türkiye'nin hamleleri karşısındaki sıkışmışlığını da şu sözlerle dile getirdi: "Savaş devam ederken (Rusya-Ukrayna savaşı) Türkiye'nin halen Amerikalılar ve Batı için oynayacağı bir rol var. Türkiye bu savaşta önemli bir müttefik olduğunu biliyor ve bunun avantajını da sonuna kadar kullanıyor." Evangelos Apostolakis daha önce de "Erdoğan'ın kıstırılmış olduğunu düşünmek yanlıştır. Çünkü Türkiye, tüm jeopolitik platformlara katılmakta ve ciddi bir aktör olarak görülmektedir" diyerek Türkiye'nin gücüne vurgu yapmıştı. HERKES İYİ İLİŞKİ İSTİYOR Apostolakis "Türkiye ile iyi ilişki arzu etmeyen ciddi bir devlet yoktur. ABD, ilişkilerini korumak için çok büyük çaba sarf ediyor. Avrupa da çatışmamaya çalışıyor" demişti. Apostolakis ayrıca "Türkiye'nin Ukrayna krizindeki arabuluculuk rolünü kullanarak ABD ile F-16'lar konusunda anlaşacağını ve "F-35'leri de alacağını" iddia etmişti.

1 yıl önce

Beyaz Saray: "F-16 konusunda biz gayet netiz. Biden, bu talebi gerçekten destekliyor"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye'ye F-16 satışı konusunu birkaç aydır görüştüklerini ve ABD Başkanı Joe Biden'ın bu talebi desteklediğini bildirdi. Jean-Pierre, düzenlediği günlük basın toplantısında, bugün bir grup Demokrat Kongre üyesinin Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Madrid'de yaptığı görüşme sonrası F-16 satışı konusundaki olumlu açıklamalarını eleştirmesini değerlendirdi. F-16 konusundaki görüşmelerin bir süredir gündemde olduğuna işaret eden Jean-Pierre, "F-16 konusunda biz gayet netiz. Bu konuda birkaç aydır görüşüyoruz. Biden, bu talebi gerçekten destekliyor. Bunun dışında yeni bir şey yok." dedi. BIDEN'IN NATO ZİRVESİ'NDEKİ F-16 AÇIKLAMALARI Madrid'deki NATO Liderler Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Biden, 30 Haziran'daki basın toplantısındaTürkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresinden onay alabileceklerini söylemişti. Biden, toplantıda, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum." demişti. Bugün ise ABD Temsilciler Meclisindeki bir grup Senatör, Biden'a gönderdikleri mektupta bu desteği eleştirmişti.

1 yıl önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'ye F-16 tepkisi: Bizi farklı yollara sevk etmesinler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başlıkları: DEAŞ lideri İstanbul'da yakalandı Yargı gerekeni yapacaktır. Batı DEAŞ'la ilgili sağlıklı bir mücadelesi olmadı sadece lafını yapıyorlar. Yaptıkları başla bir şey yok. Verilecek kararları bekliyoruz. Yargının vereceği o karar mesaj olacaktır. Sınır içi sınır dışı terörle mücadeledeki kararlılığımızı dünya anlayacak. ABD'nin sınırda PKK/YPG ile tatbikatı ABD terör örgütlerine binlerce TRI mühimmat ve eğitim desteği veriyor. Kraliçe Elizabeth'in ölümü Programlar el verirse cenaze törenine katılmayı düşünüyorum. Ancak programlar ve imkanlar el vermeyebilir. Temenni ederim ki fırsat bulursak biz de bu merasimde bulunmak isteriz. ABD'nin F-16 açıklaması Umarım ABD bizi farklı yollara sevk etmez. Biden ile görüşmemizde dile getireceğiz. Dünyada savaş uçaklarını satan tek yer ABD değil. Her yerden bunu temin edebiliriz bunun için de bize sinyal çakanlar var.

1 yıl önce

İstanbul'da ABD ile kritik temas! F-16 vurgusu dikkat çekti! "Yunanistan'ın eylemleri kabul edilemez"

Cumhurbaşkanlığı Mabeyn Köşkü'nde Kalın ve Sullivan arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye-ABD ikili siyasi ve ekonomik ilişkileri, savunma sanayi alanındaki iş birliği alanları, Ukrayna savaşı, İsveç-Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri, Ege ve Akdeniz ile Güney Kafkasya'daki gelişmeler dahil bölgesel konular değerlendirildi. F-16 DETAYI DİKKAT ÇEKTİ Stratejik Mekanizmanın hayata geçmesi ile birlikte ortak çıkarlar temelinde iş birliği alanlarının artması beklentisi dile getirildi. F-16 konusunda sürecin tamamlanmasının iki ülkenin stratejik çıkarlarına hizmet edeceğine vurgu yapıldı. "YUNANİSTAN'IN HUKUKA AYKIRI EYLEMLERİ KABUL EDİLEMEZ" Türkiye'nin NATO'daki kilit rolüne vurgu yapılan görüşmede, müttefiklerin ortak güvenlik risklerine ve tüm terör tehditlerine karşı uyum ve dayanışma içerisinde hareket etmesi gerektiğinin altı çizildi. Ege ve Akdeniz konularında Türkiye'nin hak ve çıkarlarını korumakta tereddüt göstermeyeceği vurgulanırken, Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı ve agresif eylemlerinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Küresel güvenlik ve istikrarı tehdit eden Ukrayna Savaşı'nın uluslararası hukuk temelinde bir an önce sona ermesi için diplomatik çabalara ağırlık verilmesinin önemine işaret edildi.

1 yıl önce

ABD'den Türkiye'ye F-16 satış şartında geri adım! 2 madde çıkarıldı

ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı. Senato tasarıyı tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi’nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için ABD Başkanı Joe Biden’a gönderilecek. Türkiye, F-35 krizinden sonra ABD’den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 80 adet savaş uçağının modernizasyonu için kit satın alma talebinde bulunmuştu. ABD Başkanı Biden, daha önce Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresi’nden onay alabileceklerini söylemişti. Ancak New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu “F-16’lar veya F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye tarafından Yunanistan hava sahasına yönelik tekrarlayan ihlallerde kullanılmayacağına dair güvence” ve “satışın ABD çıkarına olması” eklemeleri tasarının Senato versiyonuna dahil edilmişti. Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu koşullara, uçakların terör örgütü YPG/PKK’ya karşı kullanılmamasını ve Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylaması şartını eklemişti. Konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti heyeti de ABD’ye gitmişti. Tasarıdan iki koşul maddesinin çıkarılmasının Türkiye’nin ABD’de yürüttüğü diplomatik çabaların sonucu olduğu vurgulandı. ABD’YE F-16 ZİYARETİ Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışı için görüşmelerde bulunmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki heyet ABD’ye gitmişti. Heyette, Ala ile birlikte, AK Parti Milletvekilleri Osman Aşkın Bak, Akif Çağatay Kılıç, Mehdi Eker ve Volkan Bozkır yer almıştı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin F-16 almasına ilişkin hem yönetimin hem de kongre tarafının yaklaşım açısı olduğunu belirterek, "Belirli anlaşmaların yapılabilmesi için kongre onayı gerekiyor. Bu çerçevede işi doğrudan anlatmak, temasları doğrudan yüz yüze yapmak için biz de heyet olarak oradaydık. Görüşmelerimizde genel anlamda olumlu bir havayla karşılaştık. Yaptığımız fikir alışverişlerinde bizim ortaya koymuş olduğumuz birçok konunun kabul gördüğü, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu çabaların; bu Montrö Anlaşması'nın hayata geçirilmesi ve boğazların kapatılmasından tutun da tahıl koridorundaki ulaştığımız başarının da takdir edildiğini görme fırsatımız oldu. Seçilmiş milletvekili ve seçilmiş siyasiler olarak onların da bazı farklı düşünceleri olabiliyor ama burada özellikle senato kanadının ve temsilciler meclisi kanadının dış işleri komisyonları nezdindeki çalışmalarda bizim bazı kabul etmediğimiz ve bu anlamda devlet yetkililerimizin yaptığı açıklamalardan da malum; kabul etmeyeceğimiz şartlar ortaya koymaya çalışma yönünde birtakım çalışmalar var satışla ilgili olarak" ifadelerini kullanmmıştı.

1 yıl önce

ABD’den F-16 için geri adım: Türkiye’ye satışı koşullara bağlayan maddeler tasarıdan çıkarıldı

ABD Kongresinin iki kanadından senatör ve temsilcilerin yer aldığı konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içeren NDAA tasarısına son halini verdi. Kongrenin iki kanadının genel kurulunda oylanacak tasarı metninin son haline ulaşıldı. Tasarının son halinde, Rum lobisine yakınlıklarıyla bilinen New Hampshire Temsilcisi Demokrat Chris Pappas, Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis ve New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone dahil 18 temsilci tarafından sunulan ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler yer almadı. İlgili maddelerin çıkarılması, daha önce New Jersey Senatörü Bob Menendez ile Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinin ardından geldi. Temsilciler Meclisinde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konulurken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlanıyordu: "Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir." Menendez ve van Hollen’ın sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisinde 14 Temmuz’da kabul edilmiş ve eklenmişti. Kongreden bu adımın gelmesinde, Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığının Washington’daki çabalarının etkili olduğu ifade ediliyor. İlgili maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresinin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor. Diğer taraftan, başta Menendez olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı bilinen kongre üyeleri, her fırsatta Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini açıklıyor. Türkiye, ABD’den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 80 uçak için ise modernizasyon kiti talep ediyor.

1 2 3 4