25 Nisan Perşembe 2024
2 yıl önce

Milli Muharip Uçak TF-X Amerikan basınında: ABD ve Rus teknolojisi yerli savaş uçağında birleşiyor

ABD merkezli DefenseNews gazetesi, Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı TF-X projesiyle ilgili dikkat çeken bir makale yayımladı. Makalede, projenin Amerikan-Rus teknolojilerinin bir birleşimi olacağı belirtildi. Star.com.tr'de yer alan habere göre, Makalede, Türkiye'nin, TF-X programı kapsamında ilk etapta General Electric'in yan kuruluşu GE Aviation tarafından üretilen art-burning turbofan jet motoru olan F110 motorunu kullanacağı belirtilirken, General Electric'in F118 motorunun, Türkiye'de halihazırda devlet kontrolündeki bir şirket olan Eskişehir TUSAŞ Motor Sanayii'nde lisans altında üretildiği ifade edildi. TF-X İLK ETAPTA F-110 MOTORU Makalede, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in 4 Aralık'ta TF-X ile ilgili bazı açıklamalarına yer verildi. Demir bu açıklamasında, TF-X programının bir sonraki aşamasının modifikasyonlar, geliştirmeler, iyileştirmeler ve yerli üretime geçişi içereceğini söyleyerek, şu ifadeleri kullanmıştı: 'Yerli olarak üretmek istediğimiz[TF-X]parçaları hakkında Rusya ile görüşeceğiz... F110 motor tedariki konusunda herhangi bir sorun yok.' Ancak makalede, Kongre'nin büyük olasılıkla Türkiye'ye motor satışlarını desteklemeyeceğine dikkat çekildi. RUSYA'DAN ALINACAK TEKNOLOJİLER İddiaya göre, TF-X'i tasarlayan, geliştiren ve inşa eden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nden bir kaynak, isminin açıklanmaması kaydıyla Defence News'e konuştu. Kaynak, "Rusya aeroakustik, aerotermodinamik ve savaş uçağı inşa edecek altyapıya sahip. Rusya, beşinci nesil bir turbofan motoru üretmek için teknolojiye sahip. İş birliği ayrıca aviyonik, tahrik sistemi, radar, sensörler, fırlatma koltuğu ve veri bağlantı sistemlerini de içerecek." dedi. Savunma Sanayii Başkanlığı geçtiğimiz günlerde TF-X'e güç sağlayacak yerli bir motorun geliştirilmesi için Türk şirketlerine bir teklif talebinde bulundu. Demir, teklif talebinin Türkiye'de savaş uçağı motoru teknolojisi geliştirmek için bir yol haritası oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Demir, "Teklif talebi, ulusal motor geliştirme çabamızda yeni bir adımdır." dedi. ABD'NİN ŞANTAJI TF-X'İ HIZLANDIRDI Temmuz 2019'da ABD, Ankara'nın Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini satın alma kararından vazgeçirmek için tehdit ve şantajlara başladı. ABD, tehdit ve şantajlara boyun eğmeyen Türkiye'yi, Amerikan liderliğindeki çok uluslu F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından çıkardı. Türkiye o zamandan beri TF-X programına hız verdi. Hükümet, TF-X programının 1. Aşaması için ek 1,3 milyar dolar ayırdı. Program üzerinde toplam 6.000 mühendis çalışıyor ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, uçak için ilk hangarını yakında inşa edeceğini duyurdu. Türkiye, ilk TF-X'i 2023'te hangardan çıkarmayı ve 2025 veya 2026'da uçurmayı hedefliyor.

1 yıl önce

Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı

Türkiye’nin ilk yerli beşinci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkış töreni ve motor çalıştırma testinin 18 Mart 2023 tarihinde yapılması planlanıyordu. Deprem nedeniyle tören ertelendi ancak uçağın hangardan çıkışı ve motor çalıştırma testi yapıldı.

1 yıl önce

SSB Başkanı İsmail Demir duyurdu! Milli Muharip Uçak hangardan çıktı

Türk savunma sanayisi, gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Türk mühendisler, yerli ve milli bir savunma sanayisi için yeni projeler hayata geçirmeyi sürdürüyor. Mühendisler hummalı çalışmalarını sürdürürken Türk savunma sistemleri dünyanın takip ettiği konuların başında geliyor. 'Dosta güven düşmana korku' veren savunma sanayisinde başarılı adımlar atılırken Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yeni bir paylaşım yaptı. 18 Mart Çanakkale şehitleri Anma Günü'nde yapılan paylaşım vatandaşların göğsünü kabarttı. Milli Muharip Uçak piste çıktı İsmail Demir yaptığı açıklamada Milli Muharip Uçak'ın ilk kez piste çıktığını açıkladı. "18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik" SSB Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak’ımızı 18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında! Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız. İlk uçuş tarihi bekleniyor Türkiye'nin kendi imkânları ile geliştirdiği bir savaş uçağı projesi olan Milli Muharip Uçak projesi ile ülkemiz, diğer ülkelerden savaş uçağı satın almak yerine, kendi savaş uçaklarını üretebilecek bir konuma gelmeyi hedeflemekte. Projenin ilk adımı olan Milli Muharip Uçak tasarım çalışmaları 2010 yılında başlamıştı. Projenin tamamlanması için 10 yıllık bir süre planlandı ancak proje takviminde zamanla değişiklikler oldu ve bu yıl içerisinde Milli Muharip Uçak'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Milli Muharip Uçak özellikleri 5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır. MMU Geliştirilmesi Projesi'nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılmaktadır. 5'inci nesil savaş uçağı Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5'inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.

1 yıl önce

'Kalorifer peteği' benzetmesi yapılmıştı! Milli Muharip Uçak 18 Mart'ta havalanıyor!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak pist başı yaptı. MMU, yarın motor çalıştırarak hangardan çıkacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Şehitlerimizin aziz hatırasına! Milli Muharip Uçak'ımızı 18 Mart'ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pistin başında! Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde inşallah gök vatanımızda süzülmesine de şahit olacağız" ifadesini kullandı. 18 MART'TA... Milli Muharip Uçağın 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde havalanacak olması ise ayrı bir gurur teşkil etti.  CUMHURİYET GAZETESİ'NİN ESKİ HABERİ GÜNDEM OLDU Muhalefete yakınlığıyla bilinen Cumhuriyet gazetesi, Milli Muharip Uçağın yapım aşamasındaki bir parçasını Ti'ye alıp 'Kalorifer peteği'ne benzetmişti. Ancak bütün süreçleri başarıyla geçen ve havalanmaya hazır hale gelen milli uçak, adeta göğüsümüzü kabarttı.  F-16 UÇAKLARININ YERİNİ ALACAK MMU, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alacak. Türkiye, projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmalar sonucu, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasına girecek.

11 ay önce

HÜRJET ve Milli Muharip Uçak pistte

Milli savunma uçakları hangardan çıktı... İlk yerli savaş uçağının adı da belli oldu... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçağın adının "KAAN" olduğunu açıkladı. Erdoğan, uçağın isim babasının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu da belirtti.

2 ay önce

Fatih Altaylı'nın Milli Muharip Uçak KAAN hakkındaki sözleri yeniden gündemde

Türkiye'nin Milli Muharip Uçağı KAAN hakkında "Uçamaz, Çin yapamadı sen nasıl yapacaksın, hayal satmayın" diyen ve kendisine tepki gösterenlere "Aptal" ifadesiyle hakaret eden Fatih Altaylı, KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştirmesiyle birlikte sessizliğe büründü.. https://twitter.com/genelgundem/status/1760521216274714813?s=46&t=kgYu0XH04hCo9hDKdwyLsQ