29 Mart Cuma 2024
3 yıl önce

Moody's, Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, bugün yayınlağı G20 Ekonomik Görünüm Raporu'nda aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ekonomiler için büyüme tahminlerini yükseltti. Türkiye için 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 1.1 olarak ortaya koyan Moody's, 2021 yılı için büyüme beklentisini yüzde 3.5'ten yüzde 4'e ve 2022 için tahminini yüzde 4'ten 5'e çıkardı. Dünya'ın aktardığı habere göre Çin, Hindistan ve Meksika için de büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize eden Moody's, gelişmekte olan piyasalar için büyüme beklentini i yüzde 6.1'den yüzde 7'ye yükseltti. ABD ekonomisi için Kasım ayında yüzde 4.1 olarak açıkladığı 2021 büyüme beklentisini yüzde 4.7'ye çıkaran Moody's, Euro Bölgesi için büyüme tehminin ise yüzde 4.7'den yüzde 3.7'ye indirdi. İngiltere için 2021 büyüme tahminini de yüzde 5.2'den yüzde 4.7'ye çekti. Moody's raporunda G20 ekonomilerini tamamı için 2021 yılı GSYH büyüme tahnmini yüzde 4.9'dan 5.3'e yükseltilirken, 2022 beklentisi de yüzde 3.8'den 4.5'e çıkarıldı.

3 yıl önce

Moody's: Türkiye'de devam eden politika değişikliği net bir pozitif kredi unsuru

Moody’s’in açıklamasında, “Para biriminin güçlenmesine, sermaye girişlerinin yenilenmesine, döviz rezervlerindeki azalışın durdurulmasına yol açan ve kasım ayından bu yana devam eden politika değişikliği, net bir pozitif kredi unsurudur." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Daha tutarlı politika çerçevesinin korunduğunu görmemiz gerekiyor. Ayrıca, devam eden yüksek dolarizasyon seviyesinden görülebileceği gibi, yurt içi güvenin henüz geri kazanılmamış olduğunu dikkate alıyoruz” ifadesi yer aldı.

2 yıl önce

Moody's Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Türkiye ekonomisinin 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisinin de yüzde 3.6'dan yüzde 4.8'e çıkarıldığına işaret edilen raporda, ülke ekonomisinin 2023’te yüzde 5 büyüyeceği tahmin edildi. Moody's, Küresel Makro Görünüm 2022-23 başlıklı raporunun Kasım 2021 sayısını yayımladı. Raporda, beklenenden daha zayıf olan ekonomik büyüme ivmesinin ve artan enflasyonun küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği biraz azalttığı belirtildi. Gelecek yıl Kovid-19 salgını, tedarik zinciri ve iş gücü darboğazına ilişkin belirsizliklerin azalmasının beklendiğine yer verilen raporda, bu azalışların küresel ekonominin 2023’e kadar istikrarlı bir büyüme aşamasına girmesine izin vereceği öngörüldü. Raporda, geçen yıl yüzde 3.2 daralan G20 ekonomilerinin 2021'de yüzde 5.8, 2022'de yüzde 4.4 ve 2023’te yüzde 3.2 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı. Bloombeg HT'nin aktardığına göre, Moody’s raporunda ABD, Kanada, Almanya, Japonya, İngiltere ve Çin ekonomileri için 2021 büyüme tahminleri hazirandan bu yana beklenenden daha zayıf veriler gelmesi nedeniyle aşağı yönlü revize edilirken, Türkiye, Güney Afrika, Rusya ve Suudi Arabistan için büyüme beklentileri ise yükseltildi. Raporda, G20'nin gelişmiş ekonomilerinin ise 2021'de yüzde 4.9 ve 2022'de yüzde 4.2 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Gelişmekte olan ekonomilerin de bu yıl yüzde 7,3 büyümesinin öngörüldüğüne işaret edilen raporda, bu ülkelerin büyüme performansının 2022'de yüzde 4.8’e düşeceği aktarıldı. Raporda, Türkiye ekonomisinin ise 2021'de yüzde 9,2 büyümesinin beklendiği bildirildi. Moody's eylül ayında yayımladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6 büyüyeceğini öngörmüştü. Türkiye ekonomisinin 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisinin de yüzde 3,6'dan yüzde 4.8'e çıkarıldığına işaret edilen raporda, ülke ekonomisinin 2023’te yüzde 5 büyüyeceği tahmin edildi. Raporda, 'parasal ve kredi genişlemesi ile bol likidite desteğinin Türkiye’nin kredi kaynaklı ekonomik toparlanmasını desteklemeye devam ettiğine' yer verilerek, hükümetin kredi kaynaklı büyümeye öncelik vermeye devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Türkiye’de enflasyon oranının ise bu yıl yüzde 19 ve gelecek yıl da yüzde 16.4’e düşeceği tahmin edildi.

1 yıl önce

Moody's: İngiltere ekonomisi dibe vurdu

İngiltere'de Liz Truss'ın istifasının yankıları sürüyor... Ülkede işlerin iyi gitmediği yapılan son ekonomik değerlendirme ile gözler önüne serildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere ekonomisinin adeta dibe vuracağını bildirdi. "Durağan"dan "negatif"e Kuruluş, İngiltere'nin yerel para birimi ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu "Aa3" olarak teyit ederken, not görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) not görünümünün de "durağan"dan "negatif"e çevrildiği belirtilirken, negatif görünümün zayıf büyüme beklentileri ve yüksek enflasyon karşısında artan politika belirsizliğinden kaynaklandığı aktarıldı. ‘Gelecek yıllarda yavaşlamaya devam edecek’ Yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun teyit edilmesinin İngiltere'nin zengin, rekabetçi ve çeşitli ekonomisi tarafından desteklenen ekonomik direncini yansıttığı kaydedildi. Bu yılın başından bu yana ülke ekonomisinin büyümesinin yavaşladığına işaret edilen açıklamada, ekonominin gelecek çeyreklerde yavaşlamaya devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Moody's, ekonomik görünümün yüksek enflasyon, zayıf dış talep ve artan borçlanma maliyeti nedeniyle kötüleştiğini, tüketim, yatırım ve ekonomik faaliyeti baskıladığını aktardı. ‘Harcanabilir gelir gelecek yıl önemli ölçüde düşecek’ BoE'nin kalıcı enflasyon riskine karşı orta vadede para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırmasının beklendiği belirtilen açıklamada, daha sıkı para politikasının da ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturacağı kaydedildi. Ülkede harcanabilir gelirin gelecek yıl önemli ölçüde düşeceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Enflasyon yüzde 11’e ulaşacak İngiltere ekonomisinin 2023-2024 yıllarında ortalama yüzde 0,3 büyüyeceğinin ve 2026'ya kadar yüzde 1,5'lik potansiyel seviyesine dönmeyeceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, ülkede enflasyonun ise gelecek 6 ay içinde yüzde 11'e ulaşmasının beklendiği bildirildi.

7 ay önce

Moody's'ten beklenen ilk olumlu adım geldi: Türk bankaları için görünümü negatiften durağana çevirdi

Türkiye'nin ekonomik tarafta peş peşe hayata geçirdiği adımlar uluslararası kuruluşlar tarafından da yakından takip edilip takdir ediliyor. Geçen hafta Türkiye'nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışına yönelik mesaj veren Moody's şimdi de Türk bankalarının görünümünü değiştirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada Türk bankacılık sistemi için görünümün durağan olarak değiştirildiği belirtildi.

3 ay önce

Moody's Türkiye raporunu yayımladı: 'Görünüm pozitife çevrilebilir'

Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin 'Kredi Görüşü' raporunu yayımladı.

2 ay önce

Moody's Türkiye'nin kredi görünümünü pozitife yükseltti

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit etti. Türkiye'nin not görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e çevrildi.