19 Nisan Cuma 2024
3 yıl önce

Sağlık Bakanı Koca: Mutasyonun Türkiye'deki oranı şu anda yüzde 75'lere ulaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mutasyon her geçen gün artıyor. Mutasyonun Türkiye'deki oranı şu anda yüzde 75'lere ulaştı. Mutant giderek arttığı için, ağırlıklı İngiliz varyantı olduğu için ve bulaştırıcılığı da fazla olduğu için bu dönemde bizim kapalı, kalabalık ortamlardan ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekiyor." dedi. "Biontec-Pfizer aşısı muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacak. Lojistikle ilgili hazırlıklar tamamlandı." diyen Koca, "Biontec-Pfizer aşısının şu an Türkiye'ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu. Bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak." şeklinde konuştu. Bakan Koca, "Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek." ifadesini kullandı. Koca, "(Aşı) sırası gelen, 'Ben Biontec aşısı olmak istemiyorum.' dediğinde, bir başka, Sinovac aşısı olabilir olacak. Bu anlamda sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak." dedi. Sağlık Bakanı Koca, "Nazal aşı; başından beri takip ettiğimiz, Bakanlık olarak 2020 Mart ayında desteklemek üzere yazı yazdığımız bir aşı. Nazal aşını hem preklinik hem klinik safhasını bakanlık olarak TÜSEB üzerinden destekliyoruz ve desteklemeye devam ediyoruz." diye konuştu.

2 yıl önce

Kastamonu’da mutasyonlu virüs alarmı: 30 kişi karantinaya alındı

Cide Devlet Hastanesi'nde danışma görevlisi olan Yusuf Türkoğlu ile ilçede esnaflık yapan Erkan Çakmak isimli 2 arkadaş, 2 gün önce rahatsızlanınca hastaneye giderek Covid-19 testi yaptırdı. Açıklanan testlerinin sonucunda İngiltere varyantlı koronavirüs taşıdığı anlaşılan 2 arkadaş, evlerinde karantinaya alınarak tedavilerine başlandı. "BİZİMLE TEMAS KURAN HERKES TEST YAPTIRSIN" Sağlık durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini ifade eden Yusuf Türkoğlu ile Erkan Çakmak, son durumlarını sosyal medya hesabından duyurarak temas kurdukları kişilerin önlem almalarını istedi. Durumuyla alakalı açıklamada bulunan Erkan Çakmak, "Arkadaşım Yusuf'la birlikte kendimizi kötü hissedince test yaptırdık. Test sonuçlarımız maalesef İngiltere varyantlı pozitif çıktı. Yakın temas kurduğum herkesi arayarak bilgi verdim. Arkadaşım Yusuf ile birlikte sağlık durumumuz gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Kimse bu salgın 'bana uğramaz' demesin ve lütfen önlemini alsın" dedi. Testleri pozitif çıkan 2 kişiyle temaslı olan 30 kişinin de önlem amaçlı evlerinde karantina altına alındığı öğrenildi.

2 yıl önce

Mutasyona 1 hafta da çare! Yeni VLP aşısı FAZ-3 e geçiyor

Kovid-19’da ilk aşısı TÜRKOVAC’ı sonbaharda seri üretime almayı planlayan Türkiye, yerli VLP aşısında da Faz-3’e geçiyor. Yerli VLP aşısı, Kovid-19’un değişimi dikkate alınarak yenilikçi tasarlanıyor. Tüm dünyada koronavirüsle mücadele kapsamında aşı çalışmaları sürüyor. Türkiye, ileri bir teknolojiyle virüs benzeri parçacık aşısı olan VLP’yi geliştiriyor. Şu ana kadar Türkiye dışında 3 ülkede koronavirüse karşı VLP yöntemiyle aşı çalışması yürütülüyor. KOMİTE ONAY VERDİ Kovid-19’a karşı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geliştirilmesi devam eden yerli VLP aşısında Faz-2 çalışmaları başarıyla tamamlandı. 5 kişiden oluşan bağımsız veri izleme komitesi, verileri günlük izledi. Komite, bütün klinik, laboratuvar sonuçlarını inceledikten sonra VLP’ye Faz-3’e devam edebileceğinin onayını verdi. Sağlık Bakanlığına, önümüzdeki hafta VLP aşısının Faz-3 çalışmaları için başvuru yapılacağı öğrenildi. Türkiye’nin ilk yerli aşısı olan ve acil onay başvurusu için hazırlıklarına devam eden TÜRKOVAC’tan sonra yerli aşı VLP’de Faz-3’e geçecek. MUTASYONLARA KARŞI AKTİF VLP aşısı, gelişebilecek her türlü mutasyona adapte edilebilecek. Varyantalara karşı dizayn edilebilme özelliğini taşıyan VLP aşısının yeni mutasyonlara karşı da etkili olacağı vurgulanıyor. VLP aşısı, 1 hafta içinde yeni mutasyonlara göre dizayn edilebilecek. Aşı hakkında bilgi veren kaynaklar, “Yerli VLP aşısı yeni varyantlara karşı hızla dizayn edilebilir, Delta varyantı dahil olmak üzere. Laboratuvarda çalışan akademisyenler yaklaşık bir iki hafta içerisinde dizayn edip ve kullanıma hazır hale getirebiliyor” dediler. VLP aşısının gönüllü havuzunda 5 bin civarında kişi yer alıyor. VLP son faz çalışmaları bin 500’ün üzerinde gönüllüye uygulanacak. Faz-3 ile de aşının etkinliği ölçülecek. YIL SONU YA DA YILBAŞINDA VLP aşısının yurt dışındaki çalışmaları için de görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Faz-3 çalışmalarının da yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Aşı için ticari kullanım onayı alınacak ve en geç bu yılın sonu ya da 2022’nin başında kullanıma sokulacak.

2 yıl önce

Rusya merkezli Gamaleya Enstitüsü: Sputnik V ve Sputnik Light aşıları Omicron mutasyonuna karşı tam koruma sağlıyor

Rusya merkezli Covid-19 aşı geliştiricisi Gamaleya Enstitüsü’nün Direktörü Aleksandr Gintsburg, kendi geliştirdikleri Sputnik V ve Sputnik Ligt aşılarının Omicron mutasyonuna karşı tam koruma sağladığını açıkladı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) CEO'su Kirill Dimitriev ve Gamaleya Enstitüsü Bilimsel Çalışmalardan Sorumlu Direktör Yardımcısı Denis Logunov'un da katıldığı webinara katılan Gintsburg dünyada hızla yayılan Omicron mutasyonu hakkında konuştu. Gintsburg, "Yaklaşık 5-6 ay önce Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan aşı şemasına göre Sputnik V ile aşılamadan sonra Sputnik Light aşısı ile yeniden aşılama önerisi bulunuyor. Bu aşı şemasına göre bugüne kadar yapılan analiz edilen numunelerde Rus aşıları Omicron mutasyonuna karşı tam koruma sağlıyor" dedi. İki doz Sputnik V aşısını yaptıranların 6 ay sonra Sputnik Light aşısı yaptırdığı an bu aşıların kişide yüzde 80 koruma sağladığını aktaran Gintsburg, "Sputnik V ile aşılananlar Omicron mutasyonuna yakalandığında bu aşılar bu kişiler üzerinde ciddi koruma sağlar. 6 ay sonra Sputnik Light aşısı ile aşılanırsanız yeni mutasyona karşı yüzde 80'i aşan bir koruma sağlanır" ifadelerini kullandı.