24 Nisan Çarşamba 2024
2 yıl önce

Kripto para piyasalarında sert düşüş: Kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı

Kripto paralarda, Çin'in yerel finansal kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para hizmet vermesini yasaklamasıyla ivme kazanan düşüş devam ediyor. Kripto para birimleri arasında yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen Bitcoin'de değer kaybı bir günde yüzde 20'yi geçerken, fiyatı ocak sonundan bu yana kaydedilen en düşük seviye olan 30 bin dolara kadar geriledi. Bitcoin'in fiyatı nisanda 65 bin seviyelerini görmüştü. Bir diğer kripto para birimi Ethereum ise yüzde 28 civarında düşüş gösterirken, fiyatı 1,850 dolar seviyelerine kadar indi. Böylece, Bitcoin ve Ethereum'da Mart 2020'den bu yana kaydedilen en büyük günlük düşüş yaşandı. Kripto para piyasasındaki kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı Diğer kripto para birimlerinden Litecoin de bir günde yüzde 30'u aşkın değer kaybederken, Dogecoin yüzde 25'in üzerinde düşüş gösterdi. Bitcoin'deki değer kaybı son 7 günde yüzde 34'ü, Ethereum'daki düşüş ise yüzde 41'i buldu. Kripto para birimlerindeki sert değer kayıplarının ardından, kripto para piyasasındaki kayıp 1 trilyon dolara yaklaştı. Öte yandan, yaşanan yoğunluk nedeniyle Ethereum ve ETC20 para çekişlerini geçici olarak durduran kripto para borsası Binance, bu işlemlere yeniden başladığını duyurdu. Çin, kripto para işlemlerine yasak getirmişti Çin, dün finans kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para birimleri üzerinden hizmet vermesini yasakladığını duyurmuştu. Çin’deki Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği, Ödeme ve Takas Platformu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, 'Son dönemde kripto para birimleri çok sert şekilde yükselirken ve düşerken, spekülatif kripto işlemleri artış gösterdi. Bu, insanların varlık güvenliklerini ihlal ediyor, ekonomik ve finansal düzeni ciddi şekilde aksatıyor" ifadeleri yer almıştı. Bitcoin'deki düşüşte şubat ayında 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin aldığını açıklayan ve mart ayı itibarıyla Bitcoin ile ödemeleri kabul etmeye başlayan ABD’li otomotiv ve teknoloji şirketi Tesla'nın kurucusu ve üst yöneticisi Elon Musk'ın çevresel endişeleri gerekçe göstererek araç satışlarında Bitcoin ile ödemeyi askıya alması da etkili olmuştu.

2 yıl önce

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu: Akaryakıtta herhangi bir ikmal krizi söz konusu değil

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu: Bir kez daha vurgulamak isteriz ki; akaryakıt piyasamızdaki fiyat hareketleri serbest piyasa koşullarında, kamu otoritesinin herhangi bir müdahalesi ya da kararı olmadan oluşmaktadır.

1 yıl önce

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ukrayna'dan 20-25 milyon ton tahıl piyasalara ulaşabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın; Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler denetiminde faaliyete geçecek İstanbul koordinasyon merkezi ile yıl sonuna kadar Rusya ve Ukrayna’dan toplamda 50 milyon tona kadar tahılın dünya piyasalarına sunulabileceğini söyledi. Sevkiyatın iki hafta içerisinde başlayabileceğini, her ne kadar 4 aylığına yapılsa da anlaşmanın uzatılabileceğini belirten Kalın, “Nasıl tahıl sevkiyatı konusunda zorluklara rağmen bu kadar önemli bir anlaşma yapılabildiyse, aynı şekilde ateşkes ve barış müzakerelerinin de benzer bir süreçle elde edilebileceğini tahmin ediyorum.” dedi. Kalın, Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kalın’ın açıklamaları ana hatlarıyla şöyle: "Tahılda öngörü 50 milyon ton" İki tarafın mutabakat sağlayarak bir araya geldiği bir anlaşma yapıldı. Bu, eğer sürdürülebilir, devam ederse, sadece Rusya ve Ukrayna değil, diğer ülkeler tarafından da desteklenirse, bundan sonra yeni ateşkes, esir mübadelesi ve barış anlaşmalarının zeminini hazırlayacak bir güven ortamı da inşa edebilir. İstanbul’da kurulacak merkezde dört taraftan temsilciler olacak. Cumartesi günü saldırı gerçekleşince, bundan rahatsız olduk ve bunu da hemen hem Rus hem Ukrayna tarafıyla görüştük. Bundan sonraki beklentimiz, bütün tarafların anlaşmanın şartlarına tam bağlı kalmaları. Zira tahıl sevkiyatı hem Rusya’nın hem Ukrayna’nın menfaatine. İki hafta içerisinde ilk gemilerin çıkmasını bekleyebiliriz. Bu, biraz da ülkelerin ne kadar hazır olduklarına bağlı. "Dört ay ama uzayabilir" Bu anlaşma 4 aylığına yapıldı. Fakat iki tarafın da mutabakatı sağlanırsa otomatikman uzatılabilecek. Karşılıklı mutabakata varılıp ‘devam edilsin’ denilmesi yeterli olacak. Burada iki ülkenin ellerindeki tahıl miktarının yıl sonuna kadar toplam 40 ila 50 milyon ton arasında olması bekleniyor, öngörülüyor. 20-25 milyon ton kadar Ukrayna’nın, 25-30 milyon ton kadar Rusya’nın elinde tahıl ürünü olduğu tahmin ediliyor. Mevcut olanlar, silolarda olanlar, gemilere yüklenenler ve yıl sonuna kadar yeni gelecek olanlar var. Bunun yanında bir de gübre var. Odesa limanlarından bir gemi çıktığında tamamen Ukraynalıların kontrolünde, onların belirlediği rotada Karadeniz’e çıkacakar. Her aşamada merkeze bilgi verilecek. Türk sularına girdikten sonra da gemiler izlenmeye devam edecek. İstanbul’a geldiğinde belli bir noktada denetimleri yapılacak. Giden gemiler için de aynı prosedür işletilecek. Tahıl ürünleri dışında herhangi bir sevkiyat olmayacak.

1 yıl önce

Bakan Nebati'den Kılıçdaroğlu'na: Piyasaları manipüle etme gayretlerinizi şaşkınlıkla karşılıyorum

https://twitter.com/nureddinnebati/status/1558130307408314368?s=21&t=agTTgVj5GidRV-oZbWt5xw Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya üzerinden şu açıklamalarda bulundu: Sayın Kılıçdaroğlu, bir süredir piyasaları manipüle etme ve tüketici davranışlarını olumsuz etkileme gayretlerinizi şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyorum. Geçen günlerde finansal piyasalarda istikrarı ve güveni pekiştiren Kur Korumalı Mevduat'a ilişkin ifadelerinizden sonra şimdi de hiçbir ekonomik dayanağı olmayan, gerçeklikten uzak otomobilde ÖTV indirimi vaadinizi gördüm. "BEN ŞİMDİ SİZE DURUMU ANLATAYIM" Sizin bu manipülasyonunuzu espriye alarak "Tam ÖTV'yi artıracaktık ki, Kılıçdaroğlu konuştu" şeklinde bir söz söyledim. Ben şimdi size durumu anlatayım; "Vergi politikaları" belirlenirken nelere dikkate edileceği, piyasa bozucu hareketlerden nasıl kaçınılacağı ve vergilemede nasıl objektif olunacağı hususları, sizin çok iyi bildiğinizi iddia ettiğiniz vergiciliğin temel kurallarındandır. Vergi artışı veya indirimi şeklinde planımız olsa, bunu sizin gibi ulu orta konuşup fiyatları artıracak-azaltacak ve sektörde tüketici davranışlarını bozucu şekilde yapmayız. Sayın Kılıçdaroğlu, ekonomik temelleri olmayan ve içi doldurulmamış, serbest ticareti bozucu, fiyatları manipüle eden tarzda siyasi sorumluluk anlayışına sığmayan konuşmalarınızın yıkıcı muhalefet yapmanızın dışında ülkemize bir faydası yoktur. 'BİZİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİN' Kimsenin bu tür sorumsuz konuşmalarla, vatandaşlarımızın araç alma kararlarını yanlış yönlendirmeye hakkı yoktur. Bu tür davranışlar gerek vatandaşlara gerekse sektöre zarar verir. Kaldı ki, şu anda otomotiv sektöründe ÖTV konusu gündemimizde yoktur. Öte yandan Türkiye Ekonomi Modelimizin ana omurgalarından biri olan üretimde yerli ve milli projelerimizi destekliyoruz. Geçtiğimiz aylarda elektrikli otomobillerin vergisini yüzde 60'tan yüzde 10'a indirdik.Bu kapsama giren ve 2023 yılında yollarda olacak milli markamız TOGG'u karşılamaya hazırlanıyoruz. Bizler yerli ve milli üretimin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.

1 yıl önce

Türkiye ile Rusya arasında 'Ruble' kararı! Piyasalar rahatlayacak...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri bir araya gelecek ve konunun detaylarını görüşecek. Görüşmenin ardından doğal gaz konusunda "Ruble ile ödeme" yöntemleri değerlendirilerek, ödemelerin nasıl yapılacağı şekillendirilecek. GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLAYACAK Merkez Bankalarının görüşme trafiği bittikten sonra, iki ülkenin Hazine Bakanlıkları ile Enerji Bakanlıkları, diğer olağan süreci devam ettirecek. Ruble ile ödeme kararının mevcutta devam eden doğal gaz sözleşmelerini kapsayıp kapsamayacağı da görüşmelerden sonra netlik kazanacak. PİYASALAR RAHATLAYACAK Bu arada, gelecek dönemde "Ruble ile ödeme" kararının sadece doğal gazda değil, diğer ticari alanlarda da uygulanabileceği belirtiliyor. Ruble ile ödeme kararının piyasaları olumlu etkilemesi de bekleniyor. GENİŞ TİCARET HACMİ Türkiye geçen yıl 58 milyar 704 milyon metreküp doğal gaz ithal ederken, ithal edilen doğalgazın yüzde 44,87'si 26 milyar 343 milyon metreküpü Rusya'dan geldi. İki ülkenin anlaştığı alım fiyatı üzerinden, ciddi bir dolar rezervinin kasada kalması bekleniyor. Türkiye ile Rusya ticareti doğal gaz ile sınırlı değil. 2021'de Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 28,2 artışla 5,8 milyar dolara çıkarken, ihracattaki başlıca ürünler turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar ve taze meyveler olarak sıralandı. Aynı yıl Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 62,4 artarak 28,9 milyar dolar olmuştu.

7 ay önce

TCMB Eylül 2023 piyasa katılımcılar anketi sonuçlandı! Yıl sonu enflasyon beklentisi: Yüzde 67,22

Merkez Bankası, piyasa katılımcılarının enflasyon, döviz, politika faizi ve büyüme tahminlerine yönelik bir anket düzenledi.

4 ay önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya helal piyasası, 5 trilyon doları aştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün dünya helal piyasası toplam 5 trilyon doları aşan bir büyüklüğe ulaşmıştır" dedi.

4 ay önce

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv piyasasının büyük ölçüde düzene girdiğini belirtti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni düzenlemelerin pek çok sektörde olumlu etkilerini gösterdiğini söyledi. Otomotiv piyasasının büyük ölçüde düzene girdiğini belirten Bolat, “6 ayda bulunamayan sıfır oto, 6 saatte teslim edilir hale geldi” dedi. Bolat, Togg'un bu yılki üretim rakamının da 20 bine yaklaşacağını kaydetti.

1 2