26 Nisan Cuma 2024
1 yıl önce

Deutsche Bank uzmanları: Almanya ve ABD ekonomilerini ciddi bir resesyon bekliyor

Uzmanlar, perşembe günü euro paritesine ulaşan ABD hisse senetlerinin ve ABD dolarının hareketine dayanarak, vadeli işlem piyasalarının ABD ekonomisinde 2022'nin sonundan önce bir resesyon olasılığını yüzde 100 olarak değerlendirdiğine dikkat çekiyor. Deutsche Bank uzmanları ayrıca, Alman ekonomisinin 2023'te yaklaşık yüzde 1 küçüleceğini tahmin ediyor. Uzmanlar, doğal gaz tedarikindeki düşüş, ABD'deki ekonomik gerileme ve diğer olumsuz faktörlerin Alman GSYİH'sinin bu yılın ikinci yarısında gerilemeye başlamasına neden olacağına ve rekor enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığını belirtiyor. Rusya'dan tedarik edilen enerji akışındaki azalmanın, Rus gazına olan bağımlılığı nedeniyle başta Almanya olmak üzere Avrupa'da ciddi kaygılara neden olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, Kremlin'in Kuzey Akım 1 gaz boru hattındaki onarımları gaz akışını tamamen kesmek için bir bahane olarak kullanabileceği büyük endişe yaratıyor. Uzmanlar, Rusya'nın Batı yaptırımlarına ve Ukrayna'ya mali ve askeri desteğine yanıt olarak Avrupa'daki ekonomik faaliyetleri baltalamanın yollarını aramaya devam edeceğini düşünüyor. Bunun Rusya’nın gazı tamamen keseceği anlamına gelmediğini belirten uzmanlar, sanayi üretimi ve ekonomik belirsizlik üzerindeki etkinin Alman ekonomisini 2022'nin ikinci yarısında resesyona iteceğine kesin gözüyle bakıyor.

1 yıl önce

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Dünyada resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Nuh Acar, Halil İlik, Süleyman Ekinci, Nihat Uysallı, Ali Yıldız ve M. Fatih Çetinkaya’nın da bulunduğu ziyarette konuşan ATO Başkanı Baran, dünya ekonomisinin pandemiden bu yana sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, genel zorlukların üzerine Türkiye’nin ayrıca coğrafyasından kaynaklanan sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. Baran, “Türkiye zorlu bir coğrafyada yıllardan beri sorunlarla mücadele ettiği halde ekonomik ve siyasi istikrarını koruyarak, dünyada güvenli bir ada olarak kalmayı başaran bir ülke” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna savaşı konusunda arabuluculuk rolü üstlenerek önemli bir diplomasi başarısı elde ettiğini kaydeden Baran, “Savaş halindeki iki ülke ile de ilişkilerimiz iyi. Aynı anda hem Rusya hem de Ukrayna ile ticari ilişkilerini yürütebilen ülke biziz” dedi. Türkiye’nin savunma ve havacılık başta olmak üzere sanayi üretiminde kaydettiği gelişmelere de değinen Baran, “Türkiye bölgesinin tedarik merkezi olacak kapasite, güç ve imkâna sahiptir” diye konuştu. Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Baran, Merkez Bankası’nın reel sektörün finansmanını sağlamaya yönelik ihtiyati tedbirlerinin olumlu yansımaları olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da, dünya ekonomisindeki gelişmelere değindiği konuşmasında, Avrupa başta olmak üzere bir çok ülkenin resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye” diye konuştu. Yatırım ve üretim ortamını desteklemek üzere ekonomi politikalarının icra edildiğini aktaran Kavcıoğlu, “Son beş yılın ortalamasına baktığımızda en düşük faiz oranlarının uygulandığını görüyoruz. Sadece kredi faizinde değil, mevduat faizinde de devlet tahvilinde de en düşük oranlar geçerli. Merkez Bankası politika faizi yüzde 12, Hazine yüzde 9,9 ile borçlanıyor” dedi. 2021 yılının son çeyreğinden itibaren uygulamaya alınan para politikası ve makro ihtiyati tedbirler ile kredi kompozisyonunda TL’nin payının arttığını bildiren Kavcıoğlu, KOBİ, esnaf ve tarım kredileri gibi krediye erişim imkânı daha sınırlı olan müşterilerin uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman imkânına kavuşarak faaliyetlerini sürdürülebilir bir yapıda devam ettirmelerinin amaçlandığını anlattı. Kavcıoğlu, “Makro ihtiyati politikalarla yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı artırıcı selektif kredi anlayışını uygulamaya başladık” dedi. Kavcıoğlu, 2021 yılında ortalama yüzde 23 civarında olan ticari kredi faizlerinin yüzde 18 seviyesine gerilediğini bildirdi.

1 yıl önce

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt: İngiliz ekonomisi resesyona girdi

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ülke ekonomisiyle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Bakan Hunt, İngiliz ekonomisinin resesyona girdiğini söyledi. İngiliz ekonomisi durgunluk yaşıyor Bütçe Sorumluluğu Ofisi (OBR) verilerine işaret eden Hunt, İngiltere'nin şu anda “diğer ülkeler gibi” durgunluk yaşadığını duyurdu. Sonbahar Bildirisi'ni Avam Kamarası'na sunan Hunt, burada yaptığı konuşmada, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) 2024'te büyümeye dönmeden önce gelecek yıl yüzde 1.4 küçülmesinin tahmin edildiğini aktardı. Denizaşırı yardım harcama hedefinde geri adım Diğer taraftan İngiliz Bakan, ekonomik durum izin verene kadar yüzde 0,7'lik denizaşırı yardım harcama hedefini korumanın mümkün olmayacağını vurguladı. Hükümetin bu hedefe tamamen bağlı kaldığını anlatan Hunt, bugün ortaya konan planların, harcamaların yaklaşık yüzde 0,5'te kalacağını varsaydığını kaydetti. İklim değişikliğiyle mücadele mesajı BBC'nin haberine göre, iklim değişikliği konusunda İngiltere'nin emisyonları "herhangi bir G20 ülkesinden daha fazla azaltarak" küresel bir lider olduğunu savunan Hunt, şöyle dedi: "Ancak karşı karşıya olduğumuz varoluşsal kırılganlıkla, uluslararası iklim sorumluluklarımızdan geri adım atmak için yanlış bir zaman olacaktır." Jeremy Hunt, 2030 yılına kadar emisyonlarda yüzde 68'lik bir azalma da dahil olmak üzere, COP26'da kabul edilen Glasgow İklim Anlaşması'na tamamen bağlı kaldıklarını teyit etti.