29 Mart Cuma 2024
2 yıl önce

Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlaması Rusya'ya 5 milyar ruble kaybettirecek

Rusya’dan Türkiye’ye 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasındaki uçuşların kısıtlamasından kaynaklanan kaybın 5 milyar ruble olduğu açıklandı. Rusya Turizmciler Birliği Başkan Yardımcısı Yuriy Barzıkin, Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamasından kaynaklanan kayıpların en az 5 milyar ruble olduğunu ve bu kayıpların 1 Haziran’dan sonra uçuşların tam teşekküllü başlaması ile telafi edilmesini umduğunu açıkladı. KAYIPLARI EN AZA İNDİRECEK MEKANİZMALAR OLUŞTURMALIYIZ Barzıkin, "Görevimiz sadece kaybı belirlemek değil, aynı zamanda öncelikle turistler ve tabii ki tur operatörleri için söz konusu kayıpları en aza indirecek mekanizmalar oluşturmak. Hükümetin tekrar bir sübvansiyon programı başlatacağını umuyoruz" dedi. Rusya, 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye uçuşların kısıtlandığını duyurmuştu.

1 yıl önce

Rusya avro ve dolar kullanımını bıraktı: Artık sadece ruble geçerli

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırmasının ardından Batılı devletler, büyük uluslararası şirketler ve daha birçok kuruluşun yaptırım kararları aldığı Rusya yaptığı hamleler ile ekonomisini korumayı sürdürüyor. Son olarak Rus Devlet Bankası Başkanı Igor Schuwalow ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaptığı bir görüşmede dünyaya dikkat çeken mesajlar verildi. Putin: VEB varlıkları dört trilyon [ruble] üzerinde Rusya Devlet Başkanı Putin, "Vnesheconombank [VEB] ülkemizdeki en önemli kalkınma kurumudur. Grubun varlıkları dört trilyon [ruble] üzerinde ve kredi portföyü bir buçuk trilyon [ruble] üzerinde" ifadelerini kullandı. 'Altyapıyı yeniden inşa ettik' Rus Devlet Bankası Başkanı Igor Schuwalow ise günümüz şartlarının kolay olmadığını vurgulayarak, "Şubat ayından sonra ve Rusya Federasyonu'nun bankacılık sektörüne yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar bankalar ve müşterilerimizle etkileşim kurmak için altyapıyı yeniden inşa etmek zorunda kaldık" dedi. 'Ruble ile çalışmaya geçtik' Altyapıyı yeniden inşa etme çalışmamalarının başarılı bir şekilde üstesinden geldiklerini vurgulayan Schuwalos, "Bugüne kadar Rus bankalarıyla, bazı yabancı bankalarla ve müşterilerimizle kapsamlı bir işbirliği kurduk. Sıklıkla dolar ve avro cinsinden işlemler yaptık. Özellikle de ihracat-ithalat işlemi olduğunda. Sadece ruble olarak çalışmaya geçtik. Ayrıca dost ülkelerden gelen diğer para birimlerini de kullanıyoruz. Ama şu an için euro ve dolar ile işlem yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

1 yıl önce

Erdoğan, Putin ile görüştü: 'Türkiye'ye yapılan doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'i rubleyle ödenecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti. Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu. Ukrayna'dan sevk edilen tahılın önemli bölümünün en yoksul ülkelere gideceğini umduklarını kaydeden Putin, şu ana kadar bunun sağlanamadığına dikkat çekti. 'Rus ihracatçılar, ürünlerini Türkiye üzerinden gönderebileceklerinin sinyalini aldı' Putin, Rus ihracatçıların gıda ürünlerini Türkiye toprakları üzerinden ihraç edebileceklerinin sinyalini aldıklarını belirtti. Ukrayna tahılının sevkiyatına değindikten sonra Rusya'nın da önemli hacimlerde satış yaptığına dikkat çeken Putin, şöyle devam etti: "Şu konuda sizi de bilgilendirmek isterim; ihracatçılarımız bizim ürünlerimizin de Türkiye üzerinden ihraç edilebileceğinin sinyalini aldı. Demek istediğim, Türkiye bu açıdan güvenilir bir partner ve kendi toprakları üzerinden dünyanın tüm ülkelerine güvenli tedarikleri sağlayabilir." 'Türkiye'ye yapılan doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'i rubleyle ödenecek' Putin, Türkiye'ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti. Putin, doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesini öngören mutabakatın yakında uygulamaya konmasını beklediklerini belirtti. 'Türkiye, Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında güvenilir bir tedarikçi oldu' Türkiye'nin Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında oynadığı role vurgu yapan Putin, "Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldi, sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de. TürkAkım üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor" diye konuştu. https://twitter.com/tcbestepe/status/1570775254309679105?s=46&t=8Cu05jS-wVmuV9ducr0niw

1 yıl önce

Türkiye ile Rusya arasında 'Ruble' kararı! Piyasalar rahatlayacak...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri bir araya gelecek ve konunun detaylarını görüşecek. Görüşmenin ardından doğal gaz konusunda "Ruble ile ödeme" yöntemleri değerlendirilerek, ödemelerin nasıl yapılacağı şekillendirilecek. GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLAYACAK Merkez Bankalarının görüşme trafiği bittikten sonra, iki ülkenin Hazine Bakanlıkları ile Enerji Bakanlıkları, diğer olağan süreci devam ettirecek. Ruble ile ödeme kararının mevcutta devam eden doğal gaz sözleşmelerini kapsayıp kapsamayacağı da görüşmelerden sonra netlik kazanacak. PİYASALAR RAHATLAYACAK Bu arada, gelecek dönemde "Ruble ile ödeme" kararının sadece doğal gazda değil, diğer ticari alanlarda da uygulanabileceği belirtiliyor. Ruble ile ödeme kararının piyasaları olumlu etkilemesi de bekleniyor. GENİŞ TİCARET HACMİ Türkiye geçen yıl 58 milyar 704 milyon metreküp doğal gaz ithal ederken, ithal edilen doğalgazın yüzde 44,87'si 26 milyar 343 milyon metreküpü Rusya'dan geldi. İki ülkenin anlaştığı alım fiyatı üzerinden, ciddi bir dolar rezervinin kasada kalması bekleniyor. Türkiye ile Rusya ticareti doğal gaz ile sınırlı değil. 2021'de Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 28,2 artışla 5,8 milyar dolara çıkarken, ihracattaki başlıca ürünler turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar ve taze meyveler olarak sıralandı. Aynı yıl Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 62,4 artarak 28,9 milyar dolar olmuştu.