20 Nisan Cumartesi 2024
2 yıl önce

Haiti'de suikast sonrası yeni başbakan belli oldu

Haiti'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 7 Temmuz'da başkent Port-au-Prince'de bulunan özel rezidansında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülke siyasetinde görevler yeniden düzenleniyor. Ülkede geçici olarak başbakanlık görevini üstlenen Claude Joseph'in istifa etmesinin ardından, yerine Moise'nin öldürülmeden birkaç gün önce başbakan olarak atadığı Ariel Henry göreve geçti. Henry'nin görevi devralmasının ardından ülkede yeni bir hükümet kuruldu. Henry, başkent Port-au-Prince'de düzenlenen bir törenle yeni hükümet üyelerinin isimlerini açıkladı. başbakanlıktan istifa eden Claude Joseph, dışişleri bakanlığı görevini üstlendi. Törende Moise için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu ve suikast lanetlendi.

1 yıl önce

Britanya'nın yeni başbakanı Liz Truss oldu

Britanya’da Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti üyelerinin yaptığı seçimde Dışişleri Bakanı Liz Truss, yeni Britanya Başbakanı olarak seçildi. Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı "1922 Komitesi" Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, başkent Londra'daki Kraliçe 2. Elizabeth Konferans Merkezi'nde parti üyelerinin yaptığı oylamanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre, oylamada, Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kaldı. Böylelikle, iktidardaki Muhafazakar Pârti'nin liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazandı. Evli ve 2 çocuk annesi Truss, Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra "Britanya'nın 3. kadın başbakanı" oldu. Britanya’da yeni başbakanın önünde yaşam pahalılığı ve artan enerji fiyatları gibi iki önemli gündem bulunacak. Truss’ın yaşam pahalılığı krizine bulduğu “vergi kesintisi” çözümü tartışmalara neden olmuştu. Boris Johnson’ı istifaya götüren süreç Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgınının ilk günlerinde ülkede kapanma önlemleri uygulanırken Başbakanlık Ofisi’nin verdiği partiler ortaya çıktığında para cezası alan isimlerden biri olmuş ve muhalefet tarafından yalan söylemekle suçlanmıştı. Lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde 6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı. Johnson’ın için istifaya götüren son skandal, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher’a yönelik taciz suçlamalarıyla çıkmıştı. Johnson’ın Pincher hakkındaki suçlamaları bildiği halde kendisine görev verdiği iddia edilirken Başbakanlık önce bu durumu yalanlamıştı. Johnson daha sonra konuyla ilgili daha önce bilgilendirildiğini kabul etmişti. Johnson’ın taciz suçlamalarını bildiği Pincher’ı görevlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından ilk olarak Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak istifa etmiş, hükûmette istifa dalgası yayılmıştı. Johnson, 7 Temmuz’da 10 Numara önünde yaptığı açıklamada istifa ettiğini açıklamıştı.

1 yıl önce

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu

Ülkede 20 Ekim'de parti liderliğinden istifa eden Başbakan Liz Truss'ın yerini almak için mücadele veren eski Maliye Bakanı Sunak, liderlik yarışını kazandı. Sunak'ın rakibi Penny Mordount, Twitter'dan yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini, Rishi Sunak'ı desteklediğini duyurdu. Mordount, "Şimdi bir sonraki Başbakanımızı seçtik. Bu karar tarihi bir karar ve partimizin çeşitliliğini ve yeteneğini bir kez daha göstermektedir. Rishi Sunak'a tam destek veriyorum." ifadelerini kullandı.

Partideki liderlik seçimi ve liderin görevden alınması süreçlerini yürüten organı 1922 Komitesi Başkanı Milletvekili Sir Graham Brady, yaptığı açıklamada, Penny Mordount'un liderlik yarışından çekildiğini doğruladı ve tek aday olan Rishi Sunak'ın, İngiltere'nin yeni Başbakanı olduğunu duyurdu.

Rishi Sunak, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 7 Temmuz'da parti liderliğinden istifasının ardından başlayan liderlik yarışında da adaylığını olmuş fakat oylama sonucu Liz Truss karşısında yenilgiye uğramıştı. İngiltere Başbakanı Truss, 20 Ekim'de istifa ettiğini açıklamıştı Seçim kampanyası sürecinde sıklıkla "vergi indirimleri" vaadini öne çıkaran Truss'ın, başbakanlık görevini devralmasının ardından hükümet 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi kesintilerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği beklentilerini artırarak sterlinin sert değer kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından İngiliz hükümeti, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak Kwasi Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden alarak yerine Jeremy Hunt'ı getirmişti.

Ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemesine karşın Truss'un görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar çoktan başlamıştı.

İngiltere'de art arda siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşanmasının ardından Başbakan Truss, 20 Ekim'de istifa ettiğini duyurmuştu.