18 Nisan Perşembe 2024

2 milyondan fazla haneye 1100 lira ödeme

2 milyondan fazla haneye 1100 lira ödeme

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, sosyal yardım programıyla ilgili açıklama yaptı.

 

Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 17 Mayıs'a kadar tam kapanma kararı aldı.

 

Pandemiyle etkin mücadelesi dikkat çeken Türkiye, IMF Mali İzleme Raporu'na göre, salgın sürecinde G20'nin yükselen ekonomileri arasında Gayri safi yurt içi hasılasına oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke oldu.

 

YENİ YARDIM PROGRAMI

 

Destek paketlerinin devam ettiği ülkede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, tam kapanma sürecinde yapılacak ödemelerle ilgili açıklamada bulundu.

 

Yanık, yaptığı yazılı açıklamada, tam kapanma sürecinde ihtiyaç sahibi hanelere destek olmak amacıyla "Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı" adı altında yeni bir yardım programını başlattıklarını belirtti.

 

HANE BAŞI 1100 LİRA

 

Söz konusu yardım programının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca (SYDV) salgın nedeniyle dönemsel ihtiyaç sahibi olduğu değerlendirilen hanelere yönelik, başvuruya gerek olmaksızın yapılacağını aktaran Yanık, şunları kaydetti:

 

"Bir önceki Sosyal Destek Programımızın başvurularını e-Devlet üzerinden almıştık. Daha önce e-Devlet üzerinden başvurmuş ve ihtiyaç sahibi olduğu SYDV'lerimiz tarafından tespit edilmiş 2 milyonu aşkın haneye, hane başı 1100 lira tutarında 'Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı' ödemesi gerçekleştireceğiz."

 

TAM KAPANMA SOSYAL YARDIM PROGRAMI HAK SAHİPLİĞİ DURUMU

 

Aynı dönemde ödemeleri gerçekleştirilen 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarının da Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı ödemeleri ile birlikte yapılacağını bildiren Yanık, Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı hak sahipliği durumunun, e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın "Sosyal Yardım Sorgula" başlıklı bölümünden kontrol edilebileceğini anımsattı.

E-Devlet Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama ekranına buradan ulaşabilirsiniz.

 

183 MİLYON LİRA İLAVE KAYNAK

 

Öte yandan, Bakanlık tarafından destek ödemelerinin, daha önce e-Devlet başvurularında banka hesap bilgisi bulunan kişilerin banka hesaplarına, başvurularında banka hesap bilgisi bulunmayanların ise PTT kartlarına yapılacağı ifade edildi.

 

Hem banka hesap bilgisi bulunmayan, hem de PTT kart kullanmayan kişilerin ise destek ödemeleri, Ramazan Bayramı'na kadar konutlarına teslim edilecek. Bakanlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca destek olunan diğer hanelere desteğin devamı için ayrıca 183 milyon lira ilave kaynak aktarımında bulunacak.

 

YÜZDE 9,4'LÜK LİKİT DESTEK

 

Türkiye, IMF raporunda salgın süresince milli gelirin yüzde 9,4'ü oranında likit destek sağladı.

Aynı kategoride değerlendirilen Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler Türkiye'nin gerisinde kaldı.

 

Türkiye'ye en fazla yaklaşabilen ülke yüzde 6,2 ile Brezilya oldu. Rusya ve Çin ise bu alanda yüzde 1,5 ve yüzde 1,3 ile sıralandı.

Yeni Yorum