19 Mart Salı 2024

Akkuyu 2023’te elektrik üretmeye başlayacak

Akkuyu 2023’te elektrik üretmeye başlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS) ilk reaktörün 2023 yılının sonunda devreye alınacağını ve elektrik üretiminin başlayacağını söyledi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, beraberinde Mersin Valisi Ali İhsan Su ile birlikte, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapımı devam eden ve Türkiye'nin ilk nükleer tesisi olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS inşaatında incelemelerde bulundu.

 

AA muhabirinin haberine göre; Yetkililerle yapılan toplantının ardından sahaya çıkan ve daha sonra kameraların karşısına geçen Varank, “Burası Türkiye'nin 60 yıllık hayali. Bu yerin lisansı 1976 yılında verilmiş ama o tarihten bu tarihe kadar burada bir nükleer santral yapılamamış. O da bizim iktidarımıza Sn. Cumhurbaşkanımıza nasip oldu. Burası 10 kilometre karelik bir alan. 4 bin 800 megavat gücüne sahip, 4 reaktörden oluşan Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşaatı devam ediyor. Arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık, süreç nasıl ilerliyor onu değerlendirdik. Tabi ki bu santralin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı ilgilendiren önemli noktaları var. Bunların başında yerlileşme konusu geliyor. Biz burada sadece bir santral inşa edilmesini elbette arzu etmiyoruz. Santral ile birlikte acaba Türk sanayisi neler kazanabilir, yerli tedarikçiler nasıl geliştirilebilir, yerli katma değer nasıl arttırabiliriz onunla ilgili sıkı bir çalışma yapıyoruz. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugün de arkadaşlarla bunu değerlendirdik. Acaba burada kabiliyeti kazanacak yerli tedarikçileri Rosatom başka projelerinde değerlendirebilir mi? Burada kabiliyet kazanan firmalarımız hem buraya tedarikçi olup hem dünyaya mal satabilir mi? Buradaki iş gücünün eğitim ile nasıl kendi ş gücümüzü nükleer konusunda nasıl daha ileri noktalara götürebileceğimizin değerlendirmelerini yaptık. Nükleer enerji, çok önemli ve hassas. Eğer dünyanın ilk 10 ekonomisi olma hedefini gözetiyorsanız, mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacınız var ama bundan daha da önemlisi, nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarında gerçekleştirdiği etkileşim çok değerli. Burada kazandığınız kabiliyetler sizin sanayinize çağ atlatabilir. Çığır açıcı teknolojilerde gelişmek istiyorsanız mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanmanız gerekiyor. Biz de bugün Akkuyu'da hem bunları değerlendirdik hem de bu etkileyici, devasa inşaatı ziyaret ettik. İnşallah 2023'ün sonunda ilk reaktör devreye alınacak ve burada elektrik üretilmeye başlayacak. Türkiye'nin önümüzdeki dönemlere dönük yeni nükleer santral projeler de var, bunları da değerlendiriyoruz. Tabi ki buralarda kendi kabiliyetlerimizi, kendi teknolojilerimizi devreye alabilmemiz için ilk nükleer santral projesi bize önemli kazanımlar sağlıyor. Bunları değerlendirerek Türkiye'yi nükleer teknolojilerde de üreten bir ülke haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

 

Türkiye'nin ilk polipropilen tesisinin temeli atılıyor

 

Adana-Ceyhan enerji ihtisas endüstri bölgesinde de bir dizi incelemelerde bulunan Bakan Varank, “Ceyhan bölgesi Türkiye'nin enerji ve petrokimya açısından önemli bir bölgesi. Petrokimya endüstri bölgesinde bir ziyaret gerçekleştirdik. Alanda incelemelerde bulunduk. Bir firmamız orada Türkiye'nin Polipropilen tesisinin inşaatına başlayacak. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'ni de ziyaret ettik, incelemelerde bulunduk. Türkiye'nin en büyük santrallerinden biri orada yapılıyor. Bu bölgeler Türkiye'ye önemli getirilerin olacağı yatırımların yapılacağı bölgelerö diye konuştu.

 

Ülke ihtiyacının yüzde 10'u karşılanacak

 

Akkuyu NGS, Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşmaya istinaden Rosatom tarafından inşa edilmeye başlandı. Her biri 1200 MW güce sahip VVER-1200 tipi III+ nesil reaktörlü 4 güç ünitesinden oluşacak. İşletme ömrü 60 yıl olan ve bu süreyi 20 yıl daha uzatma imkanı bulunan Akkuyu NGS'nin, işletmeye alındıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kWh üretim sağlaması planlanıyor. Bu miktar, İstanbul gibi büyük bir şehrin elektrik ihtiyacının yüzde 90'ının karşılanması için yeterli bir miktar olarak biliniyor. Akkuyu, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek.

Yeni Yorum