25 Nisan Perşembe 2024

IMF raporuna göre Türkiye, likidite desteğinde devleri geride bıraktı

IMF raporuna göre Türkiye, likidite desteğinde devleri geride bıraktı

Kovid-19'un salgın ilan edilmesinden bu yana geçen 14 ayda küresel çapta ekonomik faaliyet ve ticarette büyük sıkıntılar yaşandı.

 

Türkiye salgını kontrol altına almak için kapanma önlemleri uygulamak zorunda kalırken, salgının ekonomik etkisini azaltmak için destek ve teşvikler kapsamında kredi ve borçların yeniden yapılandırılması, piyasaya likidite desteği ve düşük faizli kredi olanakları gibi destek yöntemlerini kullandı.

 

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Mali İzleme Raporu'nun Nisan 2021 sayısına göre, salgın sürecinde vatandaşlarına en fazla destek veren ülkeler sıralamasında Türkiye, likidite destekleriyle benzer ülkeler arasında en üst sırada yer aldı. Türkiye'nin içinde bulunduğu G20 yükselen piyasalar sınıfında Türkiye'den sonra Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti geldi.

 

ÇİN'İ GERİDE BIRAKTI

 

IMF raporunda salgın süresince milli gelirin yüzde 9,4'ü oranında likit destek sağladığı belirtilen Türkiye, aynı kategoride değerlendirildiği Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeleri geride bıraktı. Türkiye'ye en fazla yaklaşabilen ülke yüzde 6,2 ile Brezilya oldu. Rusya ve Çin ise bu alanda yüzde 1,5 ve yüzde 1,3 ile sıralandı.

Türkiye'de ayrıca, Kredi Garanti Fonu kapsamında sağlanan kredilerin milli gelire oranı yüzde 6,4'ü buldu.

Yeni Yorum