28 Mart Perşembe 2024

Milyonlarca çalışana asgari geçim indirimi! AGİ problemi çözüldü

Milyonlarca çalışana asgari geçim indirimi! AGİ problemi çözüldü

Milyonlarca çalışan asgari geçim indiriminden (AGİ) yararlanmaya devam edecek. Asgari ücretli çalışanlar, vergi kesintisi yapılmayacağından artık AGİ alamayacak. Asgari ücretin üzerinde çalışanlar ise, vergi muafiyetinin dışında kaldıkları için AGİ'den yararlanmaya devam edecek.

 

Asgari ücretli çalışanlar, vergi kesintisi yapılmayacağından artık AGİ alamayacak. Önceki gün Meclis'e gelen torba yasaya göre, asgari ücretin üzerinde çalışanlar ise, vergi muafiyetinin dışında kaldıkları için AGİ'den yararlanmaya devam edecek.

 

Cuma günü Meclis'e sunulan torba kanun teklifiyle asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve asgari ücretten yüksek ücret alanlara ilişkin uygulamanın detayları netleşti.

 

Akşam Gazetesi'nde Okan Güray Bülbül, AGİ ile ilgili detayları kalem aldı. Buna göre, torba kanunla 2022'de aylık brüt ücreti 5.004 TL'yi aşmayan kişilerin ücretlerinden damga ve gelir vergisi kesilmeyecek. Vergi kesilmeyeceği için asgari ücretlilere AGİ de ödenmeyecek. Böylelikle asgari ücretliler medeni durum ve çocuk sayısına göre fark etmeksizin yıl boyu net 4.253 TL alacak. Düzenlemede asgari ücret, damga vergisinden de muaf tutuluyor.

 

AŞARSA VERGİ KESİLİYOR

 

Düzenlemeyle asgari ücretten çalışan kişilerin ay içerisinde fazla mesai yapması, prim ya da ikramiyeye hak kazanması durumunda aylık brüt ücretleri 5.004 TL'yi geçerse, gelir ve damga vergisine tabi olacaklar. Örneğin 5.004 TL brüt ücreti olan bir işçinin ay içerisinde 75 saat fazla mesai yapması söz konusu olursa bu durumda brüt ücreti 6.672 TL olacaktır. Bu rakamın 5.004 TL'nin üzerinde olması nedeniyle işçinin ücreti gelir ve damga vergisine tabi olacak ancak işçi medeni durum ve çocuk sahibi olmasına göre AGİ'den yararlanabilecektir.

 

İŞVERENİN KAFASI KARIŞTI

 

İşveren devlete ödemeyeceği vergi nedeniyle maliyetin azalacağını düşünüyordu. Yani asgari ücretin üzerinde çalışanlar için de, asgari ücrete kadar olan bölümün muafiyet kapsamında olacağı sanılıyordu. Ancak bu düzenleme sonrası yalnızca asgari ücretliler için muafiyet söz konusu olacak. Asgari ücretliler için de fazla mesai yapılması ya da prim ödenmesi durumunda muafiyet uygulanmayacak. Dolayısıyla işveren maliyeti muafiyet uygulanmadığından azalmayacak.

Yeni Yorum