29 Mart Cuma 2024

Türkiye ile Rusya arasında 'Ruble' kararı! Piyasalar rahatlayacak...

Türkiye ile Rusya arasında 'Ruble' kararı! Piyasalar rahatlayacak...

Türkiye ile Rusya'nın doğal gazın yüzde 25'inin ruble ile ödenmesi konusunda anlaşmaya varması sonrası çalışmalar başladı. Ruble ile ödeme kararının piyasaları olumlu etkilemesi de bekleniyor.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri bir araya gelecek ve konunun detaylarını görüşecek. Görüşmenin ardından doğal gaz konusunda "Ruble ile ödeme" yöntemleri değerlendirilerek, ödemelerin nasıl yapılacağı şekillendirilecek.

 

GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞLAYACAK

 

Merkez Bankalarının görüşme trafiği bittikten sonra, iki ülkenin Hazine Bakanlıkları ile Enerji Bakanlıkları, diğer olağan süreci devam ettirecek. Ruble ile ödeme kararının mevcutta devam eden doğal gaz sözleşmelerini kapsayıp kapsamayacağı da görüşmelerden sonra netlik kazanacak.

 

PİYASALAR RAHATLAYACAK

 

Bu arada, gelecek dönemde "Ruble ile ödeme" kararının sadece doğal gazda değil, diğer ticari alanlarda da uygulanabileceği belirtiliyor. Ruble ile ödeme kararının piyasaları olumlu etkilemesi de bekleniyor.

 

GENİŞ TİCARET HACMİ

 

Türkiye geçen yıl 58 milyar 704 milyon metreküp doğal gaz ithal ederken, ithal edilen doğalgazın yüzde 44,87'si 26 milyar 343 milyon metreküpü Rusya'dan geldi. İki ülkenin anlaştığı alım fiyatı üzerinden, ciddi bir dolar rezervinin kasada kalması bekleniyor. Türkiye ile Rusya ticareti doğal gaz ile sınırlı değil. 2021'de Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 28,2 artışla 5,8 milyar dolara çıkarken, ihracattaki başlıca ürünler turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar ve taze meyveler olarak sıralandı. Aynı yıl Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 62,4 artarak 28,9 milyar dolar olmuştu.

 

Yeni Yorum