23 Nisan Salı 2024

Bloomberg'ten skandal Türkiye analizi

Bloomberg'ten skandal Türkiye analizi

Türkiye’nin İsveç’e haklı gerekçelerle NATO kapılarını kapamasının ardından, ABD merkezli Bloomberg tarafından skandal bir analiz yayınlandı. Tepki çeken analizde Türkiye’ye karşı yaptırım çağrısı yapıldı.

Türkiye ile İsveç ilişkileri dünya gündeminde ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türk Elçiliği önünde Kuran yakmasına izin verilmesinin yankıları sürerken, Türkiye; İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için aylardır yürütülen üçlü mekanizma toplantılarını dün süresiz olarak iptal ettiğini açıklamıştı. Bu gelişmelerin üzerine ABD merkezli Bloomberg’de tepki çeken bir analiz yayınlandı.

Bloomberg editörlerinin kaleme aldığı skandal analizde Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne sürüldü.

"NATO, Erdoğan'ın genişlemeyi geciktirmesine izin vermemeli" başlığını taşıyan yazıda, İsveç ve Finlandiya'ya talepleri nedeniyle Türkiye "kafa tutan ülke" olarak nitelendirilirken, "NATO bu tartışmaya bir son verip en yeni üyelerini koşulsuz şekilde kabul etmeli" denildi. Yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türkiye'de yapılacak seçimler öncesi milliyetçi tabanından destek almaya çalıştığı ve geri adım atmadığı belirtildi.

"ABD VE AVRUPA KÖRDÜĞÜMÜ ÇÖZMEK ZORUNDA"

Türkiye'nin inadının Avrupa'nın güvenliğini de tehlikeye attığını öne süren Bloomberg, ABD ve Avrupa'nın bu kördüğümü çözmek zorunda olduğunu yazdı. "Başkan Joe Biden, Türkiye'nin Kürt terörüyle ilgili endişelerini dile getirme hakkı olsa da bunun bedelinin NATO'yu güçlendirme çabalarını engellemek olmadığını açıkça ortaya koymalı" ifadeleri kullanıldı.

"ERDOĞAN’A BASKI YAPILMALI"

Türkiye'nin İsveç'ten iade taleplerinin iki ülke arasından çözülmesi ve NATO sürecine dahil edilmemesi gerektiği kaydedilen yazıda, NATO liderlerinin 18 Mayıs'tan önce iki ülkenin üyeliğini onaylaması için Erdoğan'a baskı yapması gerektiği savunuldu.

"NATO TOPLANTILARINDAN DIŞLANMALI"

Erdoğan direnirse ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını durdurarak yanıt vermesi çağrısını da içeren yazıda, Türkiye'nin tatbikatlara katılımının sınırlanması, Erdoğan'ın NATO toplantılarından dışlanması ve hatta Türkiye'nin NATO'dan ihracı seçeneklerinin de masada olması gerektiği kaydedildi. Yazı, "Mesaj açık olmalı: grubun güvenliğine bilerek zarar veren bir ittifak üyesi asla bir müttefik değildir" ifadesiyle sona erdi.

 

Yeni Yorum