26 Nisan Cuma 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: ÇED süreci Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'dan Kanal İstanbul açıklaması: ÇED süreci Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili açıklama yaparak ''Bu ÇED süreci Türkiye'nin en geniş katılımlı, en şeffaf süreçlerinden biri olmuştur. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarla açık, şeffaf toplantılar gerçekleştirdik'' dedi.

 

Kurum şöyle devam etti:

 

“ÇED raporu 1595 sayfa, ekleriyle 16 bin sayfa. 56 kurum ve kuruluş, 200 bilim adamı bu raporun hazırlanma sürecine dahil olmuştur. Çevreyi koruma eksenli bir bakışla yaklaştık.”

 

“Bugün İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı Panama’nın 4 katı, Süveyş’in 3 katı. Günlük ortalama 151, yıllık 50 bin gemi geçiyor. Bu durum İstanbul üzerinde büyük bir baskı oluşturmuştur.”

 

“Gemi sayısı azalsa bile hacmi ve yük miktarı artmaktadır. Bu boğazdaki kaza riskini artırmakta. Bugüne kadar olan kazalarda 100 kişi yaşamını yitirdi. Yılda 8 kaza meydana geliyor.”

 

“Bu proje için 5 ayrı alternatif güzergah planlanmış ve en doğru güzergah belirlenmiştir. 2017 Ağustos’unda proje süreci başlamış oldu. İstanbul için istiklal ve istikbal projesidir.”

 

“Polemik malzemesi yapılması üzücü. Boğazın özgürlük projesidir. Maalesef son günlerde İstanbul’a susuzluk getireceğini, yeraltı ve yerüstü kaynaklarını kaybedeceğini iddia edenler var. İstanbul’un yıllık su tüketimi 1 milyar 60 milyon metreküp. Kanal İstanbul güzergâhı Terkos gölü koruma alanına girmemektedir.”

 

“İstanbul’da şiddeti 7’nin üzerinde bir deprem bekliyoruz. Buna hızla hazırlık yapmalı, proje üretmeliyiz. İstanbul’da yapacağımız millet bahçeleriyle, toplanma alanlarıyla, rezerv konutlarıyla…”

 

“20.75 metre derinliğindeki bir kanalın, 7 km derinlikte olması beklenen bir depremi tetiklemesi nasıl mümkün olabilir?”

 

“Fayların tetikleneceği tartışması bilimsel değil. Kanal İstanbul’un güzergâhında yeni bir fay yoktur.”

 

"Bu kanal ile İstanbul’a milyonlarca yeni nüfus yükü geleceği iddiası uydurmadır. Bu proje ile gelecek ek nüfus miktarı 500 bindir."

 

Basın toplantısında sunulan bilgileri içeren dosyaya BURADAN ulaşılabilir.

Yeni Yorum