28 Mart Perşembe 2024

Kırgızistan’ın FETÖ ağı: İki bin mezun bize katıldı

Kırgızistan’ın FETÖ ağı: İki bin mezun bize katıldı

FETÖ’nün Orta Asya’daki bir numarası olan ve 16 yıl Kırgızistan imamlığı yapan Orhan İnandı’nın terör örgütünün faaliyetlerine dair anlattıkları, ülkeyi ahtapot gibi sardıklarını ortaya koydu. Ülkede 40’a yakın eğitim kurumları olduğunu belirten İnandı, cumhurbaşkanının torunları, başbakan, bakanlar ve milletvekillerinin çocuklarının okullarında okuduğunu anlattı. İnandı, mezun 20 bin kişiden 2 bininin örgüt hiyerarşisine katıldığını söyledi.

 

Yeni Şafak’ın haberine göre; FETÖ’nün sözde Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan ifadesi ortaya çıktı. MİT operasyonuyla Kırgızistan’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen İnandı, önceki akşam çıkarıldığı Nöbetçi Ankara Sulh Ceza Hakimliğince “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçundan tutuklanmıştı. Savcılık ifadesinde örgütle ilk temasının üniversiteyi kazandıktan sonra Ankara’da başladığını anlatan İnandı, 1985’den bu yana faaliyet yürüttüğünü, darbe girişiminde ailesiyle Kırgızistan’da bulunduğunu, o dönem Kırgızistan ülke imamı olduğunu söyledi.

 

KIRGIZİSTAN YAPILANMASINI ANLATTI

 

1995’te Kırgızistan’da görevlendirildiğini, 2001’de Kırgızistan Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı ve ülke imamı, 2017’de ise Orta Asya sorumlusu olduğunu belirten İnandı, yakalanıncaya kadar bu görevi sürdürdüğünü söyledi. Orta Asya imamı olarak Azerbaycan, Türkmenistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan ülke imamlarından sorumlu olduğunu anlatan İnandı bu ülkelerdeki örgüt sorumlularının adlarını paylaşıp, Kırgızistan yapılanması hakkında da detaylı bilgi verdi.

 

MEZUNLARIN 2 BİNİ YAPIYA GİRDİ

 

Kırgızistan’da örgütün kontrolünde 40-50 örgüt evi bulunduğunu bilgisini veren İnandı, kendisinden önce ülkede örgüte ait 13 eğitim kurumu olduğunu, ülke imamı olduktan sonra 24 eğitim kurumunun daha aktif olarak örgüt adına faaliyet yürüttüğünü söyledi. Kırgızistan’da bulunduğu 26 yıl içerisinde örgüt okullarından 20 bin kişinin mezun olduğunu aktaran İnandı, “Bu öğrencilerin yüzde 95-96’sı Kırgızistan uyrukludur, kalanı ise Türk ve başka milletlerdendir” dedi. Bunların yüzde 10’unun (2 bin kişi) örgüt hiyerarşisine katıldığını aktaran İnandı, şunları kaydetti:

 

O OKULLARDA KİMLER OKUYOR

 

“Okullarımızda Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın torunları, Kırgızistan Başbakanı’nın çocukları, Kırgızistan bakanları ve milletvekillerinin çocukları, asker, polis, iş adamlarının çocukları da olmak üzere her kesimin çocukları eğitim gördüler, görmektedirler. Geçen dönem Kırgızistan Milli Eğitim Bakanı bizim öğrencimizdi ancak görevden alındı. Şu an Viyana Büyükelçisi, Dubai Başkonsolosu, bir önceki ABD’deki Kırgızistan Büyükelçisi bizim okullardan mezun. İsmini bilmediğim bir Kırgızistan milletvekilinin de bizim okullardan mezun olduğunu duydum.” 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın kendisini çağırdığını öne süren Orhan İnandı, “Okulların kapatılacağı endişesi içindeydim. Kendisi bana Türkiye’de meydana gelen olaylardan haberinin olduğunu, Kırgızistan’daki eğitim kurumlarını kapatmayı düşünmediğini söyledi” dedi.

 

HER YIL 1.15 MİLYON DOLAR HİMMET

 

Kırgızistan’da şu an Kırgız iş adamları ve esnaftan “himmet” adı altında yıllık 700 bin, Türk iş adamlarından ise 200 bin dolar para toplandığını söyleyen İnandı, yine kurumlarında çalışan örgüt üyelerinin maaşlarından aylık 100 dolara kadar kesinti yapıldığını ve yıllık ortalama 250 bin dolar toplandığını söyledi. İnandı FETÖ’ye ait vakıf, dernek, şirket ve medya kuruluşlarının da bilgisini verdi.

 

Firarilere pasaport almış

 

İnandı, 2015’te örgütün üst düzey yöneticileri Naci Tosun, Mustafa Özcan ve Şerif Ali Tekalan’ın Türk pasaportlarının iptalinin gündeme geldiğini, bunun üzerine cemaatin yurt dışı sorumlusu Ali Ursavaş’ın talimatıyla Kırgızistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı’yla görüşüp bazı örgüt üyeleri adına vatandaşlık başvurusu yaptığını anlattı. Listenin kendisine ulaştırıldığını anlatan İnandı, “İstihbaratın incelemesi sonucu Mustafa Özcan, Suat Yıldırım, Bekir Baz, Hüseyin Saruhan, Ali Çelik, Zeki Pektaş, Halil Koç, Mutlu Şahin ve İzzet Aker’e onay verildi, pasaport düzenlendi” dedi.

 

Gülen’den sonra heyet yönetir

 

FETÖ elebaşı İnandı, Fetullah Gülen’den sonrası için şunları söyledi: “Gülen öldükten sonra cemaatin başına bir tek kişinin geçemeyeceği, cemaatin bir heyet tarafından yönetileceği konuşulmaktadır. İstişare heyetinin de içinde bulunduğu geniş bir heyet oluşturulur. Benim kendi şahsi fikrim büyük ihtimalle bu heyete İsmail Büyükçelebi, Abdullah Aymaz ve Naci Tosun başkanlık eder.”

 

Yönetim tarzı değişti

 

Orhan İnandı, Orta Asya sorumlusuyken 2019’da Pensilvanya’da katıldığı bir toplantı hakkında bilgi verdi. Toplantıda örgütün faaliyet gösterdiği ülkelerdeki kurum ve kuruluşlardaki yönetim tarzlarında değişiklik yapılması kararı alındığını söyledi. Örgüte ait kuruluşların yönetiminin ilgili ülke imamının sorumluluğunda olduğunu belirten İnandı, “Toplantı sonrası bu kurumların sevk ve idaresinde ilgili kurum sorumlusunun tek karar alıcı olmaması, ilgili ülkelerde yönetim kurulu heyetlerinin kurulması, kararların bu heyet tarafından ortak alınması kararlaştırıldı” bilgisini verdi. Ayrıca bu heyetlerin 3-5 yılda bir yenilendiğini anlatan İnandı, örgüt içi irtibatın tek bir uygulama ile değil (ByLock gibi), herkesin kullandığı uygulamalarla sağlanması kararı alındığını da söyledi.

Yeni Yorum