18 Nisan Perşembe 2024

CHP'de yeni hizipler dönemi

CHP'de yeni hizipler dönemi

CHP içerindeki ekseni kaydıran 10 Aralık hizbinin parti içerisinde tabanının olmamasına rağmen partinin etkin organlarına kendilerine yakın isimleri getirmesi oldukça tepki çekiyor. Bu tepkiler bir yere evrilir mi yoksa parti yönetimi ve Kemal Bey'in umduğu gibi istedikleri şekilde partiye yön mü verirler bunu zaman gösterecek.

 

Eskiden sıkça gündeme gelen ‘hizip’ ve ‘hizipçilik’ son günlerde CHP içinde yaşanan Atatürkçülük tartışmalarıyla yeniden gündemimizi meşgul ediyor. Hizip kelime anlamıyla ‘’Bir siyasi partinin içinde, partinin izlemekte olduğu ana siyasi çizgiye karşı olan, ayrı bir teşkilat merkezi bulunan ve partinin çoğunlukla aldığı kararlara karşı savaşan parti içi grup, fraksiyon, klik” şeklinde tanımlanıyor.

 

Hizipçilik Baykal ile birlikte kendine bir yol açmış ve bu yol Deniz Baykal’a çok uzun bir mücadeleden sonra CHP içerisinde iktidarı getirmişti.

 

Marjinal sol içerisindeki gruplar daha çok ‘fraksiyon’ olarak adlandırılır. Dev yol, Türkiye Halkın Kurtuluş Ordusu ve TİKKO ile başlayan serüvenleri bazı değişim ve dönüşümler geçirdi. Dev Yol’dan önce silahlı devrimi savunan Dev Sol ayrıldı. Bunlar daha sonra adlarını DHKP-C olarak değiştirdiler. Dursun Karataş liderleri idi ve temel misyonları emperyalizm çıkarları için suikastler düzenlemekti. Bunların en bilineni de Özdemir Sabancı cinayetidir.

 

Sol, sosyalist gruplar içerisinde birçok fraksiyon zamanla oluştu. Bunların bir çoğu önceleri yasal partileşmeye karşılardı. Sonra Halkın Kurtuluş Ordu’su partileşerek Emek Parti’si oldu. Başka fraksiyonlardan başka partiler kuruldu. Bir dönem bu sosyalist sol partiler Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) etrafında birleştiler. En son HDP üzerinden meclise taşınanlara ve CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkanı Alper Taş gibi isimlerin belediye başkan adaylıklarına şahit oduk.

 

Atatürk tartışması

 

Bu isimlerden bazıları da CHP içerisinde etkin siyaset yapıyorlar. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Kırşehir Milletvekili Yıldırım Kaya Dev Yol geleneğinden gelen isimlere örnek verilebilir.

 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu 9 Eylül’deki bir etkinliğe katıldığında gündemi sözleri ile sarstı. ‘’Türk Siyasetinde Örgütün Yeri ve Seçim Güvenliği’’ başlıklı bir konuşma yaptı. Bir saat otuz dakikalık konuşma esnasında üç kez ‘’Gazi Mustafa Kemal’’ diye Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsetmesi üzerine eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan ‘’Atatürk adını kullanmamak tercihniz mi?’’ sorusu yöneltti. Kaftancıoğlu da ‘’Kişilerin, kavramların kategorize edilerek ayrışmanın bir unsuru yapılmasını doğru bulmadığımı alışkanlığım gereği bu şekilde kullanıyorum” şeklinde cevap verdi.

 

Bunun üzerine tekrar temel siyasal söylemi ‘Atatürkçülük’ üzerine kurulu olan CHP’de kıyasıya bir kavga başladı. Gelen tepkiler üzerine Canan Kaftancıoğlu ‘’Böylesi dönem ve gündemde, bu açıklamayı yaptırmak zorunda bırakanları, Atatürk hayatta olsaydı önce sizleri ve sonra klavye Atatürkçülerini sopayla kovalardı (böyle referanslar da onların :) ) diyerek vatandaşın aklına vicdanına teslim etmiş olayım..’’ şeklinde bir tweet ile uzun bir açıklama yaptı.

 

Her fırsatta Atatürkçülük mesajı veren bazı CHP’liler bu tartışmaya girmese de bu topa girip oldukça sert mesajlar verenler oldu. İzmir Milletvekili Atila Sertel “Mustafa Kemal Atatürk’ümüze, yüce önderimize dil uzatmaya kalkanlara karşı canımızı siper edeceğiz. Bu gerçektir. Ancak, Atatürk diyemeyen bir il başkanına da gereken ders verilmezse bu bizim en büyük ayıbımızdır. Unutmayın, partimizin kurucusu yüce önderimizdir” diyerek tepki gösterdi. Yine İzmir Millletvekili Mehmet Ali Çelebi ise ‘’Partimizin bir il başkanı Atatürk demeyi tercih etmezmiş. Millet gönlüne koyup haykırdıktan sonra sen demezsen ne yazar. Ama unutma burası CHP. Kafası karışık olanlar iyi bilsin, bu partide 10 Aralık’tan önce 29 Ekim gelir. Mustafa Kemal’in askerleriyiz.’’ şeklinde açıklama yaptı.

Bu tartışma bir süre daha devam edecektir.

 

Kaynak: Star - Hilmi Daşdemir / Optimar Araştırma

Yeni Yorum