26 Nisan Cuma 2024
2 yıl önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 diplomasi trafiği

Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi başladı. Başkent Roma'da başlayan zirvede İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu konuklarını tek tek kapıda karşıladı. İtalya Başbakanı Draghi ve liderler, daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirdi. ERDOĞAN'IN G-20 DİPLOMASİ TRAFİĞİ Daha sonra ikili görüşmelere geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte birçok isimle bir araya geldi. AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN İLE GÖRÜŞTÜ Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI İLE GÖRÜŞTÜ Leyen'le yaptığı görüşmenin ardından Roma'da yapılan zirvenin ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi ile bir araya geldi. HOLLANDA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. ENDONEZYALI MEVKİDAŞIYLA BİR ARAYA GELDİ Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından Endonezyalı mevkidaşıyla görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile bir araya geldi. GÜNDEM: KÜRESEL EKONOMİ VE SAĞLIK Liderler, zirvenin ilk gününde "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık" oturumunda bir araya gelecek. Zirvede, salgın döneminde ekonomik toparlanma, aşılama kampanyası ve salgın döneminde sağlığa ilişkin öne çıkan gelişmeler ele alınacak. Zirve dolayısıyla başkent Roma'da geniş güvenlik önlemleri alındı. Zirvenin yapıldığı EUR semtinin önemli kısmı sivil trafiğe kapatıldı.

2 yıl önce

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Ukrayna'daki kriz diplomasi yoluyla çözülmeli

Çavuşoğlu, İsveç'te düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 28. Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı'ndaki konuşmasında, küresel güvenlik durumunun 1975'te imzalanan Helsinki Nihai Senedi'nden bu yana büyük ölçüde değiştiğini belirterek "Küreselleşmeyle birlikte güvensizlik de küreselleşti; terör, organize suç, yabancı düşmanlığı ve düzensiz göç her yerde artıyor." ifadesini kullandı. Tüm bunlara rağmen 50. yılına yaklaşan Helsinki Nihai Senedi'nin güncelliğini koruduğunu ancak AGİT'in 1975'in iş birliği ruhundan uzak olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Aramızdaki güven eksikliğini gidererek bu iş birliği ruhunu canlandırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu, AGİT coğrafyasındaki güvenlik sorunlarının etkin şekilde ele alınması gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: "Güney Kafkasya'da kalıcı barış için bir fırsat penceresi var. Minsk Grubu eş başkanları da grubun daimi üyeleriyle birlikte yeni gerçeklere dayalı katkı sunabilir. Ukrayna'daki kriz, diplomasi yoluyla çözülmeli. Minsk anlaşmaları ve uluslararası hukuka riayet önemlidir. Kırım Tatarlarına yönelik insan hakları ihlallerinden de endişe duyuyoruz. Gürcistan ve Moldova'da barışçıl ve sürdürülebilir çözüm çabalarını desteklemeye devam etmeliyiz. Ara buluculuk çalışmalarımızı değişen güvenlik ortamına sonuç odaklı bir yaklaşımla adapte etmeliyiz. Bunun için Finlandiya ve İsviçre ile eş başkanlık yaptığımız Arabuluculuk Dostları Grubu'ndan istifade etmeliyiz." "1975'İN İŞ BİRLİĞİ RUHUNU CANLANDIRMALIYIZ" Çavuşoğlu, ortak değerleri tehdit eden iki konu olduğunun altını çizerek şu ifadeleri kullandı: "Birincisi; çeşitli AGİT ülkelerinde yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve antisemitizmin yükselişi devam ediyor. Bu tehlikeli eğilimlere göz yumamayız. İkincisi; terör örgütlerinin insani boyut toplantılarına katılmasına izin verilerek, bir zamanlar fikir birliğiyle kararlaştırılan kurallar göz ardı ediliyor. Bu, 1992 Helsinki Belgesi ve üzerinde anlaşmaya varılan diğer belgelerin lafzına ve ruhuna aykırıdır." Türk Devletleri Teşkilatını AGİT Bakanlar Toplantısı'na konuk olarak davet ettiği için İsveç dönem başkanlığına teşekkür eden Çavuşoğlu, Teşkilatın, AGİT çalışmalarına katılmasının AGİT'in ortak çabalarına katkı sunacağını vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "AGİT'in coğrafyamızda barış ve güvenlik konusunda daha büyük bir rol oynaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Ukrayna'daki AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu da dahil olmak üzere misyonlarına aktif olarak katılıyoruz. Potansiyelimizi tam olarak kullanmak için 1975'in iş birliği ruhunu canlandırmalıyız." diye konuştu.

2 yıl önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Türk devletleri liderleriyle yoğun Kazakistan diplomasisi!

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başta olmak üzere, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde Kazakistan’daki son gelişmeler üzerine fikir teatisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile yaptığı görüşmede, dost ve kardeş Kazakistan’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, olaylarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara şifa temennisinde bulundu. Türkiye’nin Kazakistan’la dayanışma içinde olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın da yaptığı açıklamada Kazakistan’a desteğin altını çizdiğini belirtti. Kazakistan’da yeni hükümetin bir an önce kurulmasını ve gerginliğin kısa sürede sona ermesini temenni ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan halkının karşılıklı güven ve diyalog çerçevesinde sorunları aşacağına inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek duyulması halinde Türkiye’nin her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeye hazır olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüşmelerinde de Kazakistan’ın istikrarı ve güvenliğinin komşuları başta olmak üzere tüm bölge için mühim olduğunu vurgulayarak, kardeş Kazakistan’ın diyalog yoluyla bu sorunu aşacağına emin olduğunu ifade etti.

2 yıl önce

NATO'dan Rusya'ya diplomasi ve diyalog çağrısı

Brüksel'deki NATO karargahında yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı sırasında bakanların Ukrayna'daki durumla ilgili bildirisi yayımlandı. Bildiride, Rusya'nın askeri yığınağı hakkında derin endişe duyulduğu belirtilerek, "Rusya'ya en kuvvetli şekilde diplomasi yolunu seçme, asker yığma kararını tersine çevirme ve uluslararası yükümlülükleri ve taahhütleri uyarınca kuvvetlerini Ukrayna'dan çekme çağrısında bulunuyoruz." denildi. Rusya'ya karşı caydırıcılığın yanında diyaloğa açık tavrın sürdürüleceği vurgulanan bildiride, Rusya'nın eylemlerinin Avro-Atlantik güvenliğine tehdit teşkil ettiği, bu nedenle NATO'nun doğuda askeri varlığını güçlendirdiği hatırlatıldı. Bildiride, "Savunma ve caydırıcılığa yönelik duruşumuzu daha da kuvvetlendirmeye hazırız." ifadesine yer verildi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına desteğin teyit edildiği bildiride, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı olduğu ve Rusya'nın saldırgan tavrının ciddi sonuçları olacağı yinelendi. Bildiride, "NATO ve müttefikler Rusya ile Avro-Atlantik güvenliği konularında en üst düzey de dahil olmak üzere diplomasi ve diyalog yolunu izlemeye devam etmektedir." ifadesi kullanıldı. NATO bakanları, Polonya'nın AGİT dönem başkanı olarak başlattığı Yenilenmiş Avrupa Güvenliği Diyaloğuna hazır olduklarını ifade ettiklerini, Rusya'ya daha önce güvenlik konusunda yapılan tekliflere yanıt beklediklerini belirtti.

2 yıl önce

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake: Türkiye'nin iyi niyetli ve dostça diplomasi çabalarını takdir ediyoruz

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Rusya'nın Ukrayna işgali konusunda NTV'ye açıklamalarda bulundu. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, "NATO'nun önemi ortaya çıktı. Ukrayna için 5. madde işleseydi bunlar yaşanmazdı." dedi. Türkiye'nin NATO için de önemine vurgu yapan Flake, "Rusya'nın sebepsiz ve haksız saldırısını kınıyoruz." ifadesini kullandı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'e yöneltilen sorular ve cevapları şu şekilde; Ukrayna'daki mevcut durumu sormak istiyorum. Rusya yönetimine, Ukrayna'ya ve Türkiye'ye mesajınız nedir? Başkan Biden, bunun Rus ordusu tarafından gerçekleştirilmiş haksız ve sebepsiz bir saldırı olduğunu net biçimde ifade etti ve en güçlü şekilde kınanması gerekiyor. Kesinlikle kabul edilemez. Türkiye'nin duruşu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk tekliflerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konudaki mesajınız nedir? 'TÜRKİYE'NİN ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasi konusundaki çabalarını ve dostane gayretini büyük takdir ve memnuniyetle karşılıyoruz. Maalesef Putin diplomatik çözüm istemiyordu. Türkiye diplomatik çözüm taraftarıydı ancak böyle bir durum mümkün olmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu durumun kabul edilemez olduğu" şeklindeki açıklamaları tamamen kusursuzdu. Türkiye NATO'nun değerli bir üyesidir ve taahhütlerine bağlılığını takdirle karşılıyoruz. Son sorum NATO'nun 5. maddesi olacak. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 'NATO'NUN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI' Türkiye NATO'nun kıymetli bir üyesi. En başından beri tüm NATO operasyonlarında yer aldı ve dünya sahnesinde de çok güçlü bir aktör. Bu çok açık. Türkiye'nin güçlü bir müttefik olarak NATO ittifakının bir parçası olması önemli. Ukrayna'nın saldırı altında olmasının sebebi NATO üyesi olmadıklarından 5. maddenin onlar için işlememesi. Rusya ve Putin, Ukrayna'yı ele geçirip tekrar içine çekebileceğini düşünerek büyük bir hesap hatası yaptı. NATO üyesi olmanın ne kadar önemli olduğunu da bugün görüyoruz. Bu konuda Türkiye'nin duruşunu da büyük takdirle karşılıyoruz.

2 yıl önce

Antalya Diplomasi Forumu… İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir çok temasta bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayelerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF) devam ediyor. "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" başlığı altında düzenlenen foruma İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. Bakan Soylu, Adalet ve Hukukun Üstünlüğü Uluslararası Enstitüsü (IIJ) İcra Sekreteri Thomas Wucthe, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev, Lübnan Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanı Amin Salam ile bir araya geldi. Görüşmeler basına kapalı gerçekleşti https://twitter.com/tc_icisleri/status/1502609423432306688?s=21 https://twitter.com/tc_icisleri/status/1502612406740172802?s=21

2 yıl önce

Kabine Toplantısı sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Diplomaside merkez ülke Türkiye

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: "KABİNEDEKİ GÖREVLER BİR BAYRAK YARIŞIDIR" Vahit Hocamızın çiftçimizin, ormancımızın vizyonunun geliştirecek adımları atacağına inanıyorum. Bekir Pakdemirli kardeşimize bundan sonraki hayatından başarılar diliyoruz. Bekir kardeşimizin birikiminden ve enerjisinden farklı alanlarda istifade etmeyi elbette sürdüreceğiz. Kabinedeki görevler bir bayrak yarışıdır. "2023 HEDEFLERİMİZE KARARLILIKLA İLERLİYORUZ" Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağladığı hızlı ve etkin karar alma fırsatı sayesinde yaptığımız 8 değişiklikle kabinemizi dinamik tutacak adımları attık. Yeni yönetim sisteminin gücünü ve avantajlarını kriz dönemlerinde çok daha iyi anlıyoruz. Ülkemiz güneyinde, kuzeyinde ve doğusunda yaşanan çatışmalardan, batısında süren gerilimlerden zarar görmeden yoluna devam etmesini büyük ölçüde yeni yönetim sisteminin sağladığı imkanlara borçludur. Cumhuriyet tarihinin en büyük demokrasi ve kalkına hamlesi olan 2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Geldiğimiz noktada krizlerin, çatışmaların zirve yaptığı dönemlerde dahi insani ve siyasi ilişkileri kesintiye uğratmadan tüm taraflarla çalışmayı başarabilen ülkelerden biriyiz. Eskiden Türkiye olarak kendi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamada, işinin, aşının, ekmeğinin sürekliliğini sağlamada sıkıntı çekiyorduk. Bir anda milyonlarca insanın işsiz kaldığı, herkesin yarınından umut kestiği kara günler yaşadık. Bugün ise gelişmiş devletlerin bile çaresiz kaldığı krizleri başarıyla yönettiğimiz bir yerde duruyoruz. Bütün bunları son 10 yıldır maruz kaldığımız vesayet oyunlarına, terör saldırılarına, darbe girişimlerine, siyasi ve ekonomik tuzaklara rağmen başardık. Dikkat ederseniz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine karşı çıkanlar, bunca zamandır ortaya kayda değer bir alternatif koyamadılar. Tüm söyledikleri her şeyi eskiye döndürecekler. Aradan geçen onca zamana rağmen ortaya tek bir anayasa metni koyamadıklarını üzüntüyle gördük. Yurtdışında hazırlanmış bir raporu sanki kendi çalışmalarıymış gibi kamuoyunu önüne çıkaranların çalışmadıkları açıkça ortadadır. Bizim zaten hayata geçirdiğimiz işleri kendi fikirleriymiş gibi söylüyorlar. ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada giderek artan gücünün cazibesinin öneminin en büyük tezahürlerinden biri Antalya Diplomasi Forumu'dur. Antalya Diplomasi Forumu'nda dünyanın dört yanındaki 75 farklı ülkeden 17 devlet ve hükümet başkanı katıldı. Forum boyunca diplomasiyi yeniden kurgulamak, üç liderler oturumu, 27 panel ,dört söyleşi, 3 yuvarlak masa toplantısıyla taraflar arasında 200 görüşme gerçekleştirildi. Forumun en ses getiren olayı Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının, Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile yaptıkları toplantıydı. BAKAN ÇAVUŞOĞLU, RUSYA VE UKRAYNA'YA GİDİYOR Diplomasi ve diyalog kapılarını açması bakımından çok önemliydi. Dışişleri Bakanımızı yarın Moskova'ya gönderiyorum. Perşembe günü de Ukrayna'ya gidecek. Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu başta olmak üzere forumun düzenlemesinde emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Yarın, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile buluşacağız. Kendisini misafir edeceğiz. Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girmek için büyüme stratejisini kararlılıkla uygularken, diplomasi konusunda da merkez ülke konumunu sürdürmektedir. Kalbi ve duası bizimle olan dostlarımızın ve kardeşlerimizin vermiş oldukları manevi destek elbette önemlidir. Ama fiilen kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerektiği de bir hakikattir. 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ Temel altyapılar konusunda kayda değer hiçbir eksiğimiz kalmadı. Önümüzdeki cuma günü açılışını yapacağımız 1915 Çanakkale Köprüsü ve eser ve hizmet zincirinin altın halkalarından biri olacaktır. Milletimiz ortaya çıkan eserlerden ne yaptığımızı, niçin yaptığımız görüyor, biliyor, takdir ediyor. Cuma günü açılış programında ülkemize kazandırdığımız eserlerin toplu bir değerlendirmesini yaparak görmek isteyen gözlerin huzuruna getireceğiz. Sakarya'daki tank palet fabrikası üzerinden kendi ordusuna etmedik hakareti bırakmayanları, biz unutmadık. Kendi uçağımızı, kendi silahımızı, kendi otomobilimizi geliştirmemizi engelleyen zihniyetin bir kez daha ülkemize aynı kötülüğü yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada genişleyen etki alanının insanlarımız refahı üzerindeki olumlu neticelerini almaya başlayınca ülkemize kazandırdığımız geniş vizyonun önemi daha iyi anlaşılacaktır. "EĞİTİM KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYORUZ" Eğitim ve sağlık her zaman olduğu gibi bugün de önceliklerimiz en başında yer almaktadır. Dün 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bir araya geldiğimiz sağlık çalışanlarımıza uzun süredir bekledikleri müjdeleri verdik. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve özlük haklarını geliştirilmesini başta olmak üzere verdiğimi müjdelerin hayırlı olmasını diliyorum. Eğitim konusunda önemli adımlar atıyoruz. Okullaşma oranlarını yüzde 90'ların üzerine çıkardık. Eğitime katılan öğrenci sayısında devasa artış sağladık. Sıra okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasına geldi. Okullaşma oranının 3-5 yaş arasında 2022 yılında 3 bin anaokulunu ve 40 bin yeni anasınıfını hizmete almayı hedefliyoruz. ÇİFTÇİLERE MÜJDE Diğer yandan çiftçilerimize sulama, enerji ve kredi konusunda 2 önemli müjdemiz var. İlk olarak tarımı su ile bereketlendirerek daha üst seviyelere çıkarmak için barajı ve göleti tamamlanmış tarımsal alanlardaki sulama tesislerini hızla bitirerek milli ekonomiye kazandıracağız. Üreticilerimiz yıllık 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız. Çiftçilerimiz tarımsal sulamada kullandıkları enerjiyi daha uygun maliyetlerle elde etmelerini sağlamaktır. Çiftçilerimizi tarımsal sulamadaki artışların zorladığınız biliyoruz. Sulama faaliyetlerinde güneşten elde edilen elektriğin payını artırmayı planlıyoruz. Böylece tarım alanlarımda sulama alanları genişlediği için üretim artarken, enerji maliyetlerindeki azalma sayesinde çiftçilerimizin gelirleri de artacaktır. Meskenler için de vergi istisnasına tabi kurulu güç rakamını 10 kw saatten, 25 kw saate çıkardık. Amacımız her alanda enerji maliyetlerini düşürecek çalışmaların önünü açmaktır.  Üçüncü müjde ise Hazine faiz destekli kredi üst limitini, çiftçilerimiz için artırıyoruz. Sıkıntıların elbette fakrındayız. Ama asıl odaklanmamız gereken yerin ülkemizin önünde duran fırsatlar olduğuna inanıyoruz.

2 yıl önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi vurgusu: Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi çeşitli yönlerini değerlendirdik. Türkiye AB ilişkileri ile birlikte küresel meselelerde fikri teatisinde bulunduk. Ukrayna'daki gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Başbakan ile Türkiye'nin Ukrayna ile Rusya arasında yürüttüğü diplomatik çabalarla ilgili bilgi verdim "PUTİN VE ZELENSKİ İLE TEMASLARIMI SÜRDÜRÜYORUM" Krizin başından beri sağduyu de diyalog çağrısı yaptık. Maalesef Ukrayna'daki insani dram artarak devam ediyor. Bu gidişata bir an evvel son verilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Zelenski ve Putin ile temaslarımı sürdürüyorum. Şartların zorluğunun farkındayız. Diplomasiyi tek çıkış yolu olarak gören samimi girişimlerimizi bundan sonra da sürdüreceğiz. TİCARET HACMİNDE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR NATO müttefikimiz Hollanda ile ilişkilerimiz ve bölgesel konulardaki diyaloğumuzu geliştirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Ticaret hacmimiz yüzde 30'a yakın artışla 11 milyar dolara ulaştı. Bu şekilde 2016'da belirlediğimiz 10 milyar dolar hedefini aşmış oluyoruz. Şimdi ilk etapta 15, ardından 20 milyar dolar hedefini birlikte ortaya koyduk. Hollanda 27.5 milyar dolarla Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke konumundadır. "AB İLE MÜZAKERELERİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ" AB'nin çıkar hesaplarına teslim olmadan artık üyelik müzakere fasıllarını açmasını, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerinin süratle başlamasını istiyoruz. RUTTE: KİLİT EKONOMİK ORTAKLARIZ Sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek başlayan Rutte'nin konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle: Kilit ekonomik ortaklarız. 8'den 11 milyara artan bir ticaret hacmi gördük. Ara hedef olarak 15, nihai hedef olarak 20 milyar dolar belirledik. Bugünkü odağımız sadece ikili ilişkilerimiz değildi. Dünyada olanlara da odaklandık. Çünkü çok taraflı düzeyde de birlikte çalışıyoruz. İki ülke de NATO üyesi. Türkiye ittifak için çok büyük siyasi ve ekonomik önemi haizdir. İkimiz de Rusya'nın işgalini kınıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dediği gibi bölgesel barış ve istikrara büyük bir darbedir. Mariupol'da yapılan bombardıman ve bunun sivil nüfusu terörize etmekten başka bir amacı yoktur. Türkiye bu ihtilafta kilit rol oynuyor ve Sayın Erdoğan'ın bu rolü üstlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyor ve size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda Kabine üyelerinize de teşekkür ediyorum. MONTRÖ SÖZLEŞMESİ Türkiye Boğaz'dan gemilerin geçişi konusunda Montrö Sözleşmesi kapsamındaki gerekli yükümlülüklerin ide yerine getirmişti. Bu rol sebebiyle de tebrik ve teşekkür etmek istiyorum. "TÜRKİYE YAPABİLECEĞİ HER ŞEYİ YAPIYOR" Halihazırda dünyadaki diğer ülkelerde daha fazla mülteci barındırıyorsunuz ve bunun için de teşekkür etmek istiyorum. Bu akşamki görüşmelerimiz ilişkilerimizi daha fazla geliştirdi. Türkiye yapabileceği her şeyi zaten yapıyor. Çok kritik bir rol oynuyor. Hem Putin ve hem Zelenski ile teması olan ender ülkelerden. İki ülke ile de muteber bir rolü var. İki ülkeye açık hattı olan nadir ülkelerden. Türkiye'yi bu yolda desteklediğimizi söylemek isterim. Çavuşoğlu vesilesiyle de hem Rusya hem Ukrayna ile müzakereleri sürdürüyor. SORU CEVAP ERDOĞAN: NATO ÜLKELERİ OLARAK DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAMIZ LAZIM
 Bunları görüşeceğim NATO üyesi ülkelere tekrar tabii açacağız. Kendilerine bu konuyu ısrarla söyleyeceğiz. Eğer NATO'da berabersek dayanışmamızı ortaya tam manasıyla koymamız lazım. Özellikle de savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda NATO ülkeleri olarak dayanışma içinde olmamız lazım. Artık dünyada savunma sanayiinde hiçbir ürünü tek başına yapmıyor. Nitekim şu anda Rusya-Ukrayna savaşında da bunu gördük. Bundan sonra da kim bilir nerelerde, neyi göreceğiz. Libya'da, Azerbaycan'da bunu gördük. Temennimiz o dur ki bunların olmadığı, barışın egemen olduğu dünyayı hep birlikte kuralım. KARADENİZ'DEKİ MAYIN TEHLİKESİ ERDOĞAN: Bu şu anda konuşuluyor. Ama bununla ilgili olarak birinci derecede Milli Savunma Bakanlığımız her tedbiri alıyor. Gereği neyse yapılacaktır. Yapılmaktadır.

1 2 3