27 Nisan Cumartesi 2024
3 yıl önce

Önemli doğalgaz açıklaması: 25 yıllık ihtiyacı karşılayacak

enerji ve tabii kaynaklar bakanı fatih dönmez, doğalgaz, 25 yıl, karadeniz, sonraj, fatih

3 yıl önce

CHP doğalgaz depolama tesisine karşı: İktidara gelirsek durduracağız

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Saros Körfezi'ndeki Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Gemi İskelesi Projesi'nin inşaatını durduracaklarını söyledi. Gaytancıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Saros'un tahribatını görmezden geldiğini ileri sürerek, bölgenin 25 binlik ve 100 binlik planlarında yer almamasına rağmen FSRU limanı inşaatına izin verildiğini savundu. "Size söz veriyorum durduracağız" Gaytancıoğlu, "Size söz veriyorum, CHP iktidarında inşaat hangi noktadaysa durdurup, doğal haline geri döndüreceğiz. Saros, bize atalarımızdan mirastır" dedi.

3 yıl önce

CHP’li Ekrem İmamoğlu’dan Ramazan sürprizi: İGDAŞ bir çok İstanbullunun doğalgazını kesti

Pandemi ve Ramazan şartlarında bir çok İstanbullunun doğalgazını kestiren, askıda fatura kampanyası ile de göz boyayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tepki yağıyor. İşte o tepkiler:

2 yıl önce

Yavuz sondaj gemisi petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılmak üzere İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı

2018 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketi tarafından satın alınan ve Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılan 'Yavuz' isimli gemi geçtiğimiz günlerde Haydarpaşa Limanı'na demirledi. Burada geminin kule direklerinin sökümü gerçekleştirildi. Haydarpaşa Limanı'ndan saat 12.00 sıralarında hareket eden 'Yavuz' sondaj gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı. GEÇİŞ 2 SAAT SÜRDÜ Gemi, yaklaşık 2 saatte boğaz geçişini Kıyı Emniyeti Kurtarma römorkörü eşliğinde tamamladı. Yavuz, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılmak için rotasını sökülen direklerin yerine montajı için Filyos Limanı'na çevirdi. Sondaj gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi havadan da görüntülendi.

2 yıl önce

Dönmez'den 'doğalgaz tasarrufu' açıklamasına ilişkin eleştirilere yanıt: Cımbız siyaseti yapılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir medya grubunun düzenlediği Türkiye 2023 Zirvesi’ne katıldı. Dönmez, son birkaç gündür kamuoyunda çarpıtılarak aktarılan bir konunun olduğunu belirterek, “Plan ve Bütçe Komisyonu müzakerelerinde enerji verimliliği ile alakalı olarak sayın milletvekillerimizin bakanlığın bu konudaki aksiyonları ve planlarıyla alakalı sorusuna da deminki çerçeve içerisinde bir cevap vermiştim” hatırlatmasını yaptı. Bakan Dönmez, özellikle Tasarruf Genelgesi kapsamında kamu kurumlarının bu konuda öncü olması açısından 2023’e kadar yüzde 15’lik bir enerji tasarrufu sağlanması hedefi olduğunu anımsatarak, “Bu konu 7’den 70’e herkesi ilgilendiriyor. Bu kültürün ve bilincin tüm vatandaşlarımızda olması gerekiyor. Bu kapsamda da evlerimizde alınması gereken ufak tefek önlemlerle de enerjiyi daha fazla verimli kullanacağımızı ifade etmiştim. Bu kapsamda da daha iyi anlaşılsın diye evlerimizde ısıtma derecesi ile alakalı bir örnek de aktarmıştım” dedi. 'Cımbız siyaseti’ yaptığını zannederler gerçeği çarpıtmakla meşgul' Bakan Dönmez, bir derecelik bir etkinin tüketimler üzerindeki etkisinin yüzde 7 azalma olmasının yanı sıra kış ve yaz mevsiminde bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini ifade ettiğini belirterek, “Maalesef bazı yazılı ve sosyal medyada bu bağlamdan kopartılarak ve çarpıtılarak aktarıldı. Muhalefet yapmak adına bazı gerçekleri cımbızlayarak, ‘cımbız siyaseti’ yaptığını zannederler gerçeği çarpıtmakla meşgul oluyorlar. Biz ise milli enerjiye, ülkenin geleceğine karşı doğru bildiklerimizi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 'DSÖ'ye göre ideal oda sıcaklığı 21 derece' Dünya Sağlık Örgütü’nün bilimsel verilerine göre insanların çalıştığı ve yaşadığı mekanlarla ilgili olarak ideal oda sıcaklığının 21 derece olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, “Buna uyan vatandaşlarımız zaten var. Fazla dikkat etmeyen insanlarımız olabiliyor. Ama maalesef başka konularda da olduğu gibi bağlamından kopartarak, cımbızlayarak başka bir noktaya çekmeye çalıştılar. Ama biz doğruları ve bilimsel verileri her fırsatta kullanmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

2 yıl önce

Almanya'nın Kuzey Akım 2 yaptırımına Rusya'dan cevap gecikmedi: “Avrupa'nın doğalgaza 2.000 Euro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz”

Ukrayna'nın işgalini durdurmak için Rusya'ya ekonomik yaptırımlar planlanıyor. İlk somut yaptırım adımı ise Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdi. Başbakan Scholz, "Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya'nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2'ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor" dedi. Kuzey Akım 2 projesiyle yıllık 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevkedilmesi hedefleniyordu. Rusya tahvillerine işlem yasağı masada Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya devlet tahvillerine işlem yasağı getirilmesini görüşüyor. Konu hakkında bilgi AB'li bir diplomat tarafından verildi. Reuters'ın haberine göre başka bir AB diplomatı ise üye ülke temsilcilerinin Rusya'ya yaptırım uygulanması konusunda "hemfikir" olduklarını söyledi. Aynı diplomat, ayrıntıları belirlemek ve devlet başkanlarının yaptırımlara yaklaşımı hakkındaki hazırlıkları yapmak için AB ülke temsilcilerinin bugün tekrar bir araya geleceğini söyledi. Almanya'nın yaptırımına Medvedev'den cevap geldi  Almanya'dan gelen Kuzey Akım 2 yaptırım açıklamasına Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'den yanıt gecikmedi. Medvedev, Kuzey Akımı 2'nin sertifika sürecinin durdurulması yaptırımı için "Avrupalıların doğal gaza 2.000 euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.  

1 yıl önce

Avrupa'daki doğalgaz krizinin olası etkileri tedirgin ediyor: İşsizlik, karanlık ve yoksulluk bekleniyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Batılı ülkelerin Moskova’yı hedef alan ağır yaptırımları devreye almasına, Moskova, Avrupa’ya tedarik ettiği gazın vanasını tamamen kapatarak cevap verdi. Fransız kanalı France 24, Rus gazından mahrum kalan Avrupa’nın enerji krizine sürüklendiğini ve bu krizin ağır sonuçları olacağını yazdı. Enerji fiyatlarının yükseleceğine işaret edilen çalışmada, tüketicilerin yakıt, gıda ve kamu hizmetleri harcamalarının azalacağı, bu durumun rekor enflasyona ve resesyona neden olabileceği belirtildi. Gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarında da sıçramayı tetiklediği belirtilen yazıda, fabrikaların iflas bayrağını çekebileceği ifade edildi. Metal ve cam fabrikalarının gaz kesintisi veya yüksek maliyetle enerji tüketme seçeneklerine uyum sağlamada zorluk yaşayacağı, enerji tüketiminin yoğun olduğu sektörlerin Avrupa’dan ayrılabileceği de belirtildi. BEDELİNİ HALK ÖDEYECEK Haberde yaşanan doğal gaz kıtlığı nedeniyle Eylül ayının sonundan itibaren elektrik kesintilerinin yaşanabileceği ve Avrupa şehirlerinin karanlıkta kalabileceği uyarısında bulunuldu. Avrupa’daki kuraklığın nehirlerdeki su seviyelerini düşürdüğünü, hidroelektrik santrallerinin elektrik üretiminde şimdiden yetersiz kaldığını belirten France 24, fosil yakıt yoluyla üretilen gazdan elde edilen elektriğin de maliyetinin yükseldiğini belirtti. Hane halkının artış eğiliminde olan bu maliyeti karşılamada güçlük çekeceği vurgulanan yazıda, Avrupa vatandaşlarının elektriksiz bir kışa hazırlanmaları gerektiği ifade edildi. Siteye konuşan Rystad Energy direktörü Carlos Torres-Diaz, “Önümüzdeki kış Avrupa’nın on yıllardır gördüğü en zorlu kış olacak ve bunun bedelini tüketicilerin veya hükümetlerin ödemesi bekleniyor” dedi.

1 yıl önce

Erdoğan, Putin ile görüştü: 'Türkiye'ye yapılan doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'i rubleyle ödenecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti. Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına yaptığı katkılar nedeniyle teşekkürlerini sundu. Ukrayna'dan sevk edilen tahılın önemli bölümünün en yoksul ülkelere gideceğini umduklarını kaydeden Putin, şu ana kadar bunun sağlanamadığına dikkat çekti. 'Rus ihracatçılar, ürünlerini Türkiye üzerinden gönderebileceklerinin sinyalini aldı' Putin, Rus ihracatçıların gıda ürünlerini Türkiye toprakları üzerinden ihraç edebileceklerinin sinyalini aldıklarını belirtti. Ukrayna tahılının sevkiyatına değindikten sonra Rusya'nın da önemli hacimlerde satış yaptığına dikkat çeken Putin, şöyle devam etti: "Şu konuda sizi de bilgilendirmek isterim; ihracatçılarımız bizim ürünlerimizin de Türkiye üzerinden ihraç edilebileceğinin sinyalini aldı. Demek istediğim, Türkiye bu açıdan güvenilir bir partner ve kendi toprakları üzerinden dünyanın tüm ülkelerine güvenli tedarikleri sağlayabilir." 'Türkiye'ye yapılan doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'i rubleyle ödenecek' Putin, Türkiye'ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ifade etti. Putin, doğalgaz sevkiyatının yüzde 25'inin rubleyle ödenmesini öngören mutabakatın yakında uygulamaya konmasını beklediklerini belirtti. 'Türkiye, Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında güvenilir bir tedarikçi oldu' Türkiye'nin Rus gazının Avrupa'ya sevkiyatında oynadığı role vurgu yapan Putin, "Türkiye, bizim enerji kaynaklarımız için en güvenilir tedarik güzergahlarından biri haline geldi, sadece kendi ihtiyaçları için değil, AB ülkeleri için de. TürkAkım üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatı kesintisiz devam ediyor" diye konuştu. https://twitter.com/tcbestepe/status/1570775254309679105?s=46&t=8Cu05jS-wVmuV9ducr0niw

1 2 3 4