26 Nisan Cuma 2024
2 yıl önce

İETT otobüsü kazaları ve İstanbulkart sorunu İBB Meclisi'nde görüşüldü: İETT otobüslerinin bakım-onarım çalışmaları doğru şekilde yapılmıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde (İBB) son dönemde yaşanan İETT otobüs kazaları ve bayilerde bulunamayan İstanbulkart sorunu ele alındı. İBB Meclisinde soru önergesi veren Ulaşım ve Trafik Komisyonu Üyesi Hamdi Demirhan, İETT otobüslerinin bakım-onarım çalışmalarının doğru şekilde yapılmadığı konusunda uyarılarda bulunduklarını anımsatarak, şoförlerin de çalışma koşullarının giderek kötüleştiğini söyledi. 'BIRAKIN KULLANMAYI YATIRIM BÜTÇESİNDEN ÇIKARDILAR' Şoförlerin çalışma saatlerinin kimi zaman 18 saate vardığını ifade eden Demirhan, "Kazalar trafik kaynaklı değil, tamamen dikkatsizlikten kaynaklanan nedenlerden olmaktadır. AK Parti döneminde kazalara karşı erken uyarı sistemi olarak 'Telemetri sistemi' geliştirilmiş ve devreye almıştır. Ancak yeni dönem bırakın bu sistemi kullanmayı 2022 yatırım bütçesinden dahi çıkarmıştır. 2013-2018 yılları arasında öz kaynaklar ile yıllık ortalama 400 otobüs alınmış ve yaklaşık 2 bin 500 otobüs yenilenmiştir. Bu sayede İETT Avrupa'nın en genç filosuna sahip olmuştur. fakat 2,5 yıldır bir tane dahi otobüs filoya katılmadı." diye konuştu. Demirhan, önergesinde de kazaların nedeni ve bakım çalışmalarına ilişkin sorular sordu. Önerge oy birliğiyle kabul edilerek başkanlık makamına havale edildi. İSTANBULKART SORUNU AK Partili Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Muharrem Balık ise İstanbulkart konusunda soru önergesi verdi. İstanbulkart temini için kullanılan 1047 cihazda tek ya da çift geçişlik biletler satıldığını belirten Balık, 275 cihazda ise İstanbulkart satışı yapılması gerekirken kart bulunamadığını bildirdi. İstanbulkart'ın "adeta karaborsaya" düştüğünü dile getiren Balık, şöyle konuştu: "Bugün hizmet bekleyen vatandaşlar çalışmayan İETT otobüslerini ittiriyor, Bozulan tramvaylar nedeniyle raylarda yürüyor, çalışmayan otobüslere binmek için saatlerce kart kuyruğunda bekliyor. Ekim ayı Meclisinde soru önergesi olarak değindiğimiz ve CHP Grup Sözcüsü Tarık Bey'in de tasdik ettiği, kısa süre içerisinde çözüleceğini iddia ettiği İstanbul kart kuyruklarının çözülmeyi bir kenara bırakın artarak devam ettiğini üzülerek müşahede etmekteyiz. Başarısız mobil uygulaması nedeni ile İstanbul’da ulaşım çözümsüz kalmış ve bir çile haline dönmüştür." Balık, önergesinde mobil uygulamada HES kodu eşleştirmesinin yapılamaması, İstanbulkart yetersizliği, aplikasyonlarda yaşanan sorunlar, Alo 153 Çağrı Merkezindeki bekleme sürelerini sordu. Önerge oy birliği ile kabul edilerek başkanlık makamına havale edildi.

2 yıl önce

İBB, İstanbulkartlara yüzde 92'ye varan oranda zam yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bugünden itibaren uygulamaya koyduğu zamlı tarifeye göre, 13 liradan 25 liraya yükselen Anonim İstanbulkart'ta yüzde 92 artış oldu. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaşını dolduranların toplu ulaşımda kullandığı İndirimli İstanbulkart, engellilerin de kullandığı Ücretsiz Kart ile Mavi Kart yüzde 75 zamla 20 liradan 35 liraya yükseldi. Denetim Kartı 40 liradan 50 liraya, Ada Sakini Kartı 20 liradan 35 liraya, kişiye özel tasarımlı İstanbulkart 20 liradan 40 liraya, Personel ve Stajyer Devam Kontrol Sistemi Kartı 26 liradan 35 liraya, Araç Kullanım Belgesi Kartı ise 40 liradan 50 liraya çıkarıldı. Vizeleme ücretine yüzde 160 zam yapılmıştı Öte yandan aralık ayında İndirimli İstanbulkart'ın sadece vizeleme işlem ücretine yüzde160 zam yapılarak, 5 liradan 13 liraya yükseltilmişti. İBB BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'den yapılan açıklamada, İstanbulkart maliyetlerinin 35 lira seviyelerinde olduğu ifade edilerek, "Yönetimimizce alınan karar doğrultusunda bugün itibarıyla Anonim İstanbulkart fiyatı 25 lira olacak şekilde belirlenmiştir." denildi.

2 yıl önce

İBB’nin ‘kaçak İstanbulKart’ reklamına tepki yağdı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan İstanbulkart temalı reklam filminde orta yaşlarda erkek bir vatandaşın anne kart kullandığı için 'Ayşe Abla' olarak gösterilmesi ve film, küçük düşürücü olması sebebiyle tepkilere neden oldu. CHP’Lİ İBB’YE ‘’KAÇAK İSTANBULKART’’ TEPKİSİ! İBB’nin yüzde 40’lık İETT zammı, vatandaşın belini büktü. İBB’nin kaçak İstanbulKart reklamını gören kullanıcılar, ‘’Utanmadan bir de para harcamışlar şu reklama. Millet işe giderken maaşının yarısını yola harcıyor. Ekrem beyimiz de reklamcılara para kazandırıyor.’’ şeklinde yorumda bulundu. İşte o tepki çeken reklam: https://twitter.com/istanbulbld/status/1516423513908908050?s=21&t=RZoH62FXdKlBxo7qe0lWXw

1 yıl önce

Ekrem İmamoğlu’ndan İstanbulkart'a yüzde 100 zam

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, su ve ulaşım konusunda verdiği vaatleri unuttu. Seçimden önce ulaşım ücretlerinin sembolik olacağını söyleyen İmamoğlu yönetiminde zamların ardı arkası kesilmedi. İstanbul'da yüksek oranda yapılan zamlar vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanırken yeni bir zam haberi daha geldi. YÜZDE 100 ZAM YAPTILAR İstanbulkart'a yüzde 71, turistlerin kullandığı anonim karta ise yüzde 100 zam yapıldı. Buna göre, kişisel kart 35 TL’den 60 TL’ye, anonim kart 25 TL'den 50 TL'ye çıkarıldı. 'ULAŞIM KESİNLİKLE UCUZLAYACAK' İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden önce yaptığı açıklamada, İstanbul'da hane halkı giderlerinin en büyük paylardan birini ulaşım masraflarının oluşturduğunu söyleyerek, "İstanbul'da ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğiz. Ulaşım kesinlikle ucuzlayacak" vaadinde bulunmuştu. EN PAHALI İL İSTANBUL OLDU İstanbul, yapılan son zamlarla birlikte ulaşımda en pahalı il haline geldi. Öğrencilerin kullandığı aylık İstanbulkart'ın fiyatını kısa süreliğine 50 liraya düşüren yönetimin art arda aldığı zam kararlarıyla bu ücret 109 TL'ye kadar yükseldi. İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifini kabul etti. CHP'li İstanbul, 30 büyükşehir arasında ulaşım ücreti en yüksek olan büyükşehir belediyesi oldu. Tek bilet 7,67, aylık abonman 602 TL'ye çıktı.