09 Mayıs Perşembe 2024
1 yıl önce

AFAD Müdürü Orhan Tatar: Yer kabuğu 7,3 metre kaydı

Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremi 6 Şubat'ta yaşandı. Kahramanmaraş merkezli 2 deprem, geniş coğrafyada hissedildi ve 10 il etkilenerek adeta enkaza döndü. 10'uncu güne girilirken, 30 binin üzerinde can kaybı oldu; çok sayıda vatandaş da yaralandı. İlerleyen günlere rağmen sahada hummalı çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. Bu süreçte yaşanan mucizevi kurtarışlar da, yaşanan acı felakette adeta teselli oluyor. Depremin şiddeti yeniden gözler önüne serildi Öte yandan yapılan incelemelerde de depremin şiddeti gün yüzüne çıkmaya başladı. Çalışmalar kapsamında AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar sık sık açıklamalar yaparak vatandaşların merakını giderdi. Orhan Tatar, bugün depreme ilişkin yaptığı açıklamayla yer kabuğundaki son durumu aktardı.

1 yıl önce

Orhan Tatar: Bu depremler birbirlerini tetikleyerek meydana geliyor

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar. AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. Tatar, Hatay'daki 2 büyük depremin ardından 116 artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı. Tatar'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Artçı sarsıntılar hasarlı binalarda yıkıma neden olabilir. Vatandaşlarımız binalardan uzak durmalı. Kimi bölgelerde heyelan ve kaya düşmesi gibi sahadan gelen bilgiler var. Kaya düşmesi ve heyelan tehlikesi olan bölgelerde daha dikkatli olunmalı Alışık olmadığımız deprem oluşum sürecini izliyoruz. Bu depremler birbirlerini tetikleyerek meydana geliyor.

1 yıl önce

Orhan Tatar açıkladı, tehlike devam ediyor: "5'in üzerinde artçı sarsıntı yaşayabiliriz"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezinde açıklamalarda bulundu. "8 BİN 550 ARTÇI SARSINTI VAR" Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının meydana geldiğini, 4 ayda kaydedilecek deprem sayısının, 17 günde gerçekleştiğini açıkladı. Tatar, "11 il dışındaki bazı ilçelerde de hasarların olduğunu gördük." dedi ve "Niğde, Sivas ve Kayseri'nin bazı ilçelerinde de hasarlı olan binalar var. Buradaki hasar tespit çalışmaları da devam ediyor." bilgisini paylaştı. Diğer yandan Tatar, Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi ilan edildiğini bildirdi. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "3 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor. Büyük çoğunluğu vatandaşlarımız tarafından hissedilecek büyüklükte. Birbirini tetikleyerek devam eden depremler sonucunda önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durması gerekiyor." ifadelerine yer verdi. Tatar şunları kaydetti: "Depremlerin merkez üslerine yakın illerin ilçelerinde hasarlar görüyoruz. Bu yerleşim alanlarında hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bölgede en önemli risklerden birisi de kaya düşmesi riski. Bölgede değişim yerleşim yerlerinde kaya düşmesi riski altında bulunan yerler var. Deprem bölgesinde bulunan inşaat altındaki binaların durumu hazırlanacak bir teknik raporla belirlenecek."