02 Mayıs Perşembe 2024

Al Jazeera analizinde, “Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip” sorusuna yanıt aradı

Al Jazeera analizinde, “Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip” sorusuna yanıt aradı

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar dünya çapında diplomatik barış ve arabuluculuk görüşmelerini de beraberinde getirdi. Dünya liderleri resmi temaslarını sürdürürken, Katar merkezli basın kuruluşu Al Jazeera, Türkiye'nin arabulucuğuna dair dikkat çeken bir analiz yayınladı. Analizde, "Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip" sorusuna yanıt arandı.

 

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ile birlikte başlayan çatışmalar İsrail'in yoğun bombardımanları ile devam ediyor.  

 

Gazze'de pek çok sivil İşgalci İsrail ordusunun hedefi olurken, İsrail de rehinelerin serbest bırakılması için diplomatik temaslarını sürdürüyor. 

 

Dünya genelinde ise başta barış ve arabulucuk görüşmeleri için mesajları ard arda yayınlamaya devam ediyor. 

 

Katar merkezli basın kuruluşu Al Jazeera, Türkiye'nin arabulucuğuna dair dikkat çeken bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde, "Türkiye, Filistinliler ile İsrail arasında arabuluculuk yapabilecek benzersiz bir konuma mı sahip" sorusuna yanıt arandı. 

 

Analizde yer alan ifadeler ise şu şekilde: 

 

"Hem Hamas hem de İsrail ile teması olan az sayıda ülkeden biri olan Türkiye, kalıcı bir barış için müzakere yapmak istiyor. Gazze Savaşı, Türkiye'nin sadece İsrail'in Filistin bölgesine yönelik bombardımanını sona erdirmekle kalmayıp aynı zamanda dünyanın en çözümsüz çatışmalarından birine kalıcı bir barış getirmek için potansiyel bir arabulucu olarak ortaya çıkmasına tanıklık etti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi küresel bir oyuncu olarak tanıtma ve Ankara'nın Ukrayna ile işgalcisi Rusya arasında Kiev'in tahıl ihracatı konusunda anlaşmaya varma konusunda arabuluculuk yapma başarısını tekrarlama isteğiyle ülkesinin hedefine öncülük etti.ürkiye'nin Hamas'la ilişkileri var ve bu da onu 2007'den bu yana Gazze'yi yöneten grup üzerinde etkisi olan az sayıdaki ülkeden biri yapıyor." 

 

Bölgede kalıcı bir barış için Fidan'ın teklifine dikkat çeken Al Jazeera'nın analizinde, "Dışileri Bakanı Hakan Fidan  Ankara'nın iki devletli çözüme dayalı kalıcı ve kapsamlı bir barışın kapısını açmaya çalıştığını söyledi, Türkiye'nin garantör olabileceğini belirtti" ifadeleri kullanıldı. 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin halkı tarafından sevildiğine vurgu yapılan yazıda 'Ancak Türkiye'nin kalıcı bir çözüme yönelik çabaları, her iki tarafın da anlamlı katılımı olmadan sekteye uğrayabilir' yorumuna yer verildi.

Yeni Yorum