11 Mayıs Cumartesi 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Kirada yüzde 25 artış uygulaması sürecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Kirada yüzde 25 artış uygulaması sürecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira artışında yüzde 25 sınırı getiren düzenlemenin uzatılacağını duyurdu. Bakan Tunç açıklamasında, "Üzerinde çalışıyoruz. 1 Temmuz'a yetişmezse geriye doğru işletilecek" dedi.

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaptığı açıklamada, kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılacağını söyledi. Bakan Tunç, "Üzerinde çalışıyoruz, uygulama sürecek. 1 Temmuz'a yetişmezse geriye dönük işletilecek" dedi.

 

Kira sözleşmelerine getirilen yüzde 25 zam sınırı

 

Konutlardaki kira artış oranı yüzdesini yüzde yirmi beş ile sınırlayan düzenleme geçtiğimiz yıl haziran ayında Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemeye göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i geçemiyor.

 

Ev sahiplerinin sözleşme yenileme döneminde ‘evimden çık’ deme hakkı var mı?

 

Ev sahipleri istediği zaman ‘evimden çık’ diyemez. Ancak kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacı varsa kiracının tahliyesini isteyebilir. İhtiyacım var dedikten sonra, evi bir başkasına 3 yıl süreyle kiralayamaz.

 

Kiralarsa eski kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır. 10 yıl sözleşme uzama süresi dolan kiracı için herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye istenebilir. Bunun yanında evin satılması durumunda, mülkü alan kişi eğer kendi yaşayacaksa kiracının tahliyesini talep eder. Bu durumda ya 6 ay, ya da bir sonraki sözleşme dönemine kadar zaman verilir. Tarafların anlaşamaması halinde tahliye davaları ortalama 2-2.5 yıl sürebilir.

Yeni Yorum