29 Nisan Pazartesi 2024

Ette Ramazan tezgahı

Ette Ramazan tezgahı

Ramazan öncesi et fi yatlarına 15 günde iki kez zam geldi. Sektör temsilcilerine göre sorumlu, daha önce de ceza alan tedarikçiler.

 

Et fiyatları bir ayda % 36.4, son bir yılda % 160 arttı. 1 kg et, 2017'deki 700 liralık kurbanlık fiyatına ulaşırken, sektörde herkes bu işin sorumlusu olarak daha önce de ceza alan et tedarikçilerini adres gösteriyor.

 

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın "Bunun adı Ramazan öncesi fırsatçılığıdır" diyerek tepki gösterdiği et fiyatları son bir ayda % 36.4, son bir yılda % 160 arttı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin haftalık yayınladığı son fiyat listesine göre kesimhanelerde yağsız dana karkasın kilosu bölgelere göre 320-332 lira seviyesine çıkarken kuzu ise 430 liraya ulaştı. Fiyatlar tüketiciye ise 2'ye katlanarak yansıyor. Halen bir zincir marketten 1 kilogram dana kıyma almak isteyenler 536 lira ödemek zorunda. Bu rakam geçen yıl 250 lira seviyesindeydi.

3-5 ÖNCÜ FİRMA VAR

 

Tüketici aynı paraya 2017'de pazardan 1 adet küçükbaş kurbanlık alırken, sektör temsilcileri bu işin sorumlusu olarak daha önce de Rekabet Kurumu'ndan ceza alan et tedarikçileri adres gösteriyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç "Belli başlı illerdeki büyük işletmeler kırmızı et fiyatını tırmandırıyorlar. Bu işin öncülüğünü yapan 3-5 firma var" dedi. 

 

Tunç "Bu firmalar, fiyatı yüksek göstererek insanları beklentiye sokuyor. Bu, gerçek üreticinin zararına yapılan bir olay, şu an suni bir piyasa var ve kırmızı et fiyatlarında bir artış beklenmiyor" dedi.

 

SABIKALI FİRMALAR

 

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise yaptığı açıklamada "Ramazan öncesi anormal fiyat artışları oldu. Bu fiyat artışlarından kasap esnafı da rahatsız, et satışlarını neredeyse yarıya düşürdü. Et fiyatlarını büyük firmalar, et tedarikçileri yükseltiyor. Bu firmalara daha önce para cezası da verilmişti" açıklaması yapmıştı.

 

ZAM ŞAMPİYONU SAKATAT

 

Henüz şubat ayı enflasyon rakamlarını açıklamayan TÜİK verilerine göre dana etinin kilogramı son 1 yılda yüzde 109 arttı. Kuzu eti yüzde 129 artarken tavuktaki artış yüzde 66 oldu. En fazla zam ise sakatat fiyatlarına geldi. Sakatat fiyatlarındaki artış yüzde 165'i buldu.

 

MARKETLERE FAHİŞ FİYAT DENETİMİ

 

Ticaret Bakanlığı, yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla denetimlerini sıkılaştırdı. Bakanlık ekiplerince 10 ilde eşzamanlı denetimler yapıldı.

 

MHP'Lİ YÖNTER: SİYASİ OPERASYON

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, et fiyatlarının 15 günde 2 kez zamlanmasının arkasında 'FETÖ'yü bulmak gerektiğini' belirterek "Türkiye'ye örtülü bir ekonomik operasyon yapılıyor. Bu fiyat artışları Türkiye'nin gerçeklerine dayanmıyor. Bu bir siyasi operasyon. Arkasındaki hain FETÖ'yü bulmak lazım. Fırsatçı ahlaksızların üzerine gidelim. Ekmeğimizden ne istiyorsunuz? Türkiye aslında ekonomide bağımsızlık savaşı veriyor" dedi.

 

BUNLARA KARTEL DEMEK BİLE AZ

 

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ ise "Ülkemizde üretilen etin yüzde 50'den daha fazlasını 60-70 kişilik bir üretici grubu karşılıyor. Bu durumda et fiyatlarının belirlendiği yerler satış noktaları mı, üretim noktaları mı oluyor? Ne oldu? 'Yaz geldi, turist geldi kırmızı et fiyatlarına zam yapalım. Tüketim artacak, fiyatlar yükselecek' diye piyasaya bir söylenti yayılıyor. Ramazanda bu böyle, kurbanda da yılbaşında da. Bırakın artık bu söylentiye dayalı metodu da işinize gücünüze bakın" dedi. Yalçındağ "Bir karkas et dananın fiyatının üzerine hemen 5 bin lira koyuyorlar. Bir kısır döngünün içerisindeyiz. Memlekette üretimin yarıdan fazlasını 60-70 kişi yapıyorsa buna kartelleşme demek de az gelir. Bunun sorgulanması gereken yer satış noktası değil üretim noktasıdır" diye konuştu.

 

İSTANBUL'UN ENFLASYONU YÜZDE 4.07

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da aylık perakende fiyatlar yüzde 4.07, toptan fiyatlar yüzde 4.64 artış gösterdi. Yıllık artış oranının ise perakendede yüzde 76.58, toptan fiyatlarda yüzde 65.06 olduğu görüldü. Şubatta perakende fiyatlarda aylık en fazla artış yüzde 6.73 ile kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yaşandı.

Yeni Yorum