16 Haziran Pazar 2024

Süleyman Soylu’dan “demir yumruk..." 7 milyar lira

Süleyman Soylu’dan “demir yumruk..." 7 milyar lira

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çeşitli sektörlerde yürüttüğü vergi incelemelerini tamamlamaya başladı. İlk sonuçlar demir-çelik sektöründe alındı. Süleyman Soylu döneminde düğmeye basılan operasyonlar kapsamında 7 milyar lira ceza kesildi.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çeşitli sektörlerde yürüttüğü vergi incelemelerini tamamlamaya başladı. İlk sonuçlar demir-çelik sektöründe alındı. Bakanlık kaynaklarının aktardığına göre, 2 firmaya 7 milyarlık rekor ceza geldi. Operasyonun Süleyman Soylu döneminde başlatıldığı öğrenilirken yaşananların detayları ortaya çıktı.

 

Vergi incelemesinin yanı sıra Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da aklama suçu incelemesi yapıyor. Demir çelik sektöründe yerinde denetimlerle fiili sayımlar yapılıyor.

Demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden sahte faturalar ile kamuyu zarara uğratan ve haksız kazanç sağlayan firmalar nezdinde Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı Vergi Müfettişleri tarafından inceleme yürütüldü.

 

Demir çelik piyasasını kayıtlı hale getirmek isteyen Maliye, gözetim ve kontrol araçlarıyla piyasayı yakından takip ediyor. İnşaatlarda kullanılan demirlerin üretim aşamasından son kullanım aşamasına kadar olan sürecin izlenebilir hale getirilmesini amaçlayan inşaat demiri izleme sistemi kullanılıyor. Ayrıca kaynaklar, büyük üretici firmalar nezdinde Vergi Müfettişleri tarafından fiili sayımlar yapıldığını ve devamının geleceğini belirtiyor.

 

Edinilen bilgiye göre operasyon Plaka Tanıma Sistemi (PTS) sayesinde çözüme kavuştu. PTS ile demir çelik ürünlerinin taşınıp taşınmadığı ve naylon faturaların nasıl oluşturulduğu tespit edildi. 

 

Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı MASAK ile birlikte çalıştı.

 

Operasyonun sahadaki görevini ise Ankara Emniyeti gerçekleştirdi. Hatta öyle ki Mali Şube polisleri Ankara Emniyet Müdürlüğü binasında adeta kamp kurdu. Sektörde tam bir kara deliğe dönüşen vergi kaçakçılığı da bir yıldan uzun süren teknik takip inceleme sonucunda somut delillerle kanıtlandı.

 

Demir çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozan, sektördeki firmaları devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan şirketler üzerinden sahte faturalar ile kamuyu zarara uğratan ve haksız kazanç sağlayan firmalar düzenlenen operasyonun ardından 7 milyar liralık ceza ödemeye mahkum edildi.

 

SÜLEYMAN SOYLU DÖNEMİNDE BAŞLATILMIŞTI

 

Söz konusu operasyon İçişleri Eski Bakanı Süleyman Soylu döneminde başlatılırken, Soylu geçen yıl Haziran ayında 'Demir Yumruk' operasyonuyla ilgili, "Demir ticaretinde hem naylon fatura, aynı zamanda manipülasyonu sağlayan neredeyse bütün sektörü pes ettiren bir yapılanmayla karşı karşıyaydık” demişti.

 

Soylu, operasyonda daha geçen yıl bile 1'i uçak 328 araca el konulduğunu hatırlatarak "Uçak, operasyon başlarken Londra’ya kaçırılmış. Ankara Emniyet Müdürlüğümüzün hassas çalışması neticesinde uçak Türkiye’ye 4 saat içerisinde getirildi" ifadelerini kullanmıştı.

Yeni Yorum