05 Mayıs Pazar 2024

2016-2023 yılları arasında Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesi, onurlu geri dönüş, briket evler, konut projesi ve geri gönderme merkezleri

2016-2023 yılları arasında Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesi, onurlu geri dönüş, briket evler, konut projesi ve geri gönderme merkezleri

2016-2023 yılları arasında İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Göç İdaresi Başkanlığı ve kolluk kuvvetlerinin çalışmalarıyla yasa dışı göçle mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü Türkiye'de geçen yıl 124 bin 441 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Alınan önlemlerle yasa dışı geçişler minimize edildi. Geri gönderme merkezleri kapasitesi ise 2023 yılının sonuna kadar 22 bin 390’a ulaşacak.

 

Ülkelerinde yaşadıkları sıkıntılardan kaçarak yasa dışı yollarla Türkiye'ye, buradan da Avrupa ülkelerine gitmek isteyen düzensiz göçmenler, binlerce kilometrelik yolculuğa çıkıyor.

 

Bu süreçte insan kaçakçılarıyla sosyal medya üzerinden iletişim kurarak yüklü miktarda para ödeyen düzensiz göçmenlerin, sınırdan geçişlerinin önlenmesi için her türlü önlem alınıyor.

 

Hudut birlikleri (TSK) ve jandarma, özel harekat polisleri, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile güvenlik korucularının sürekli nöbet tuttuğu sınır hatlarında, güvenlik duvarı, hendek, tel örgü, optik kule gibi önleyici ölemler de mevcut.

 

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE

 

Türkiye’nin Göç İdaresi Başkanlığı ve kolluk kuvvetleriyle İçişleri Bakanlığı bünyesinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde 2016 yılında 15 bin 848, 2017 yılında 35 bin 307, 2018 yılında 56 bin 459, 2019 yılında 103 bin 868, 2020 yılında 41 bin 379, 2021 yılında 46 bin 845, 2022 yılında ise 124 bin 441 düzensiz göçmen sınır dışı edilmiştir.

GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ

 

Son 7 yılda arttırılan geri gönderme merkezlerinin kapasitesi 6 binden 22.390’a çıkarılması hedeflenmiş. 2022 yılın sonuna kadar ise 20.540 kişi kapasitesine ulaştırılmıştır.

BRİKET EVLER

 

İçişleri Bakanlığınca Suriye'nin kuzeyinde belirlenen çok sayıda noktada savaş mağduru ve yerinden edilmiş aileler için briket ev yapıldı.

 

Yapımı tamamlanan binlerce briket evlere savaş mağduru aileler yerleştirilirken Türkiye evlerinden edilip ülkeleri dışına çıkmak zorunda kalan Suriyelilerin geri dönüşleri için briket ev projesine büyük önem verdi.

 

Suriyelilerin geri dönüşleriyle ilgili briket ev projesi ise AFAD yetkililerin koordinasyonu ve kontrolünde hayata geçirildi.

 

Bu proje kapsamında ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ile Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı sahasındaki Afrin, Bab, Azez, Soran, Akterin, İhtimlat ve Çobanbey bölgelerinde 2022 yılının sonu itibariyle 100 bin briket ev yapıldı.

Bu evler Türk, Suriyeli ve yabancı yardım kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle yapıldı.

 

GÖNÜLLÜ, GÜVENLİ VE ONURLU GERİ DÖNÜŞ

 

2016 yılından itibaren Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatları ile güvenliği sağlanan, Türkiye Cumhuriyeti kurumları tarafından yerel otoritelere sağlanan danışmanlık desteğiyle alt yapının geliştirildiği, başta eğitim, sağlık, yargı ve emniyet olmak üzere birçok alanda kamu hizmetlerinin işlerlik kazandığı, huzur ve esenliğin tesis edildiği bölgelere 2022 yılının sonu itibariyle toplamda 539.332 Suriyeli; gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş yaptı.

KONUT PROJESİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hemşehri Dernekleri Buluşması"nda yaptığı konuşmada "Şimdi biz yeni bir adım daha atıyoruz. Hatta 1 milyona yakın mültecinin kendi topraklarına dönmesi için Suriye'de konut yapımıyla ilgili bazı projeler de hazırladık. Bunlar gayet güzel projeler. Bu projelerle birlikte de Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine, kendi topraklarına dönmesini sağlayacağız." demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da bir TV programında, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüşleriyle ilgili projeler hakkında bilgi vermişti.

 

Soylu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştük ve talimatlarını aldık. Proje alanlarında sanayi bölgelerini, proje alanlarına yakın yerleri, altyapı yatırımlarını Tel Abyad, Cerablus bölgesinde, El Bab bölgesinde yapmaya başlıyoruz." diye konuşmuştu.

 

Toplam 240 bin konut yapılacağını belirten Soylu, "Bu konutların yüzde 10'una haftaya başlıyoruz. Protokol, nisan ayında imzalandı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı ve meydana gelen depremler nedeniyle biraz gecikti. 60, 80 ve 100 metrekare olacak şekilde evler yapılacak, tamamen hayır vakıflarının ortaya koyduğu destek ve yardımlarla yapılacak. 240 bin konut yapılacak ve 1 milyon insan geri dönecek. Bunları 2 ila 3 yıl içerisinde bitirebileceğimizi değerlendirdik." ifadelerini kullanmıştı.

SON 5 YILDA SURİYELİ SAYISI ARTMADI

 

İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanlığı’nın değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, “Ülkemizde, 5 yıldır Suriyeli sayısı artmamıştır” ifadesini kullanmıştı.

Yeni Yorum