16 Mayıs Perşembe 2024
1 yıl önce

Erzincan İliç’teki altın madeninden Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddiası yalan çıktı

Erzincan‘ın İliç ilçesindeki altın madeninden Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddiası yalanlandı. Erzincan Valiliği, yaptığı açıklamasında, liç sahasında 20 metreküp solüsyonun aktığı kaydedilirken, ‘’Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi. VALİLİK AÇIKLAMASI: ‘FIRAT NEHRİ’NE ULAŞTIĞI İDDİASI YALAN’ Erzincan Valiliği’nin Twitter hesabından dün yapılan açıklamada da “yığın liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun aktığı, solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir” denildi. “Bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir” denilen açıklamada, olayla ilgili olarak “Madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Bakanlık, çevre kirliliğine neden olan altın madenine en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulandığını ve olayla ilgili gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise gerekli görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Şirketin internet sayfasındaki bilgilere göre, Anagold Madencilik 2000 yılında ABD merkezli SSR Mining ile Lidya Madencilik ortaklığı ile kuruldu ve İliç’teki Çöpler altın madenindeki faaliyetlerine 2009’dan beri devam ediyor. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İliç ilçesi Çöpler köyünde, 21 Haziran’da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edildi. Açıklamada, yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan kirlilik olmadığının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, boru hattındaki solüsyonla kirlenen alanlara gerekli kimyasallarla müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzemenin, toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındığı, temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için de 27 numune daha alındığı kaydedildi. https://twitter.com/csbgovtr/status/1540605612849086467?s=21&t=wacirEkm9DWEDqfVCbAV-g

1 yıl önce

Çin’deki nehri Fırat gibi gösterip siyanür aktığını iddia ettiler! İşte Fırat Nehri’nin son hali

Çin’deki kırmızı renkli nehri, Fırat Nehri gibi paylaşarak algı operasyonu yapmaya çalışan FETÖ’cülerin oyunu tutmadı. Anagold Madencilik’e ait Erzincan İliç’teki kompleks madeni işletmesinde, siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayılarak Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. İnternet sitesinden yazılı bir açıklama yayımlayan şirket, dökülen solüsyonun içindeki siyanür miktarının 8 kg olduğu belirtilirken, hızlıca temizlendiğini vurgulanmıştı. Buna rağmen Fırat Nehri üzerinden algı operasyonu yaparak hükümeti yıpratmaya çalışan FETÖ’cü hesaplar, Çin’deki kırmızı renkli bir nehrin fotoğraflarını Fırat Nehri gibi paylaşarak siyanür aktığı yalanını yaymaya çalıştılar. FETÖ’cü hesapların kirli operasyonu kısa sürede ifşa olurken Fırat’ın son halini gösteren fotoğraflar nehrin tertemiz olduğunu herkese kanıtladı. İşte Fırat Nehri’nin son hali:

1 yıl önce

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü: Fırat Nehri'nde siyanür tespit edilmedi

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, halkın içme suyunun da temin edildiği Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, "Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı ve son günlerde Şanlıurfa'da artan ishal, kusma, ateşli rahatsızlıkların bundan kaynaklandığına" dair paylaşımların olduğu aktarıldı. Açıklamanın devamında, "Erzincan'da faaliyet gösteren bir firmaya ait siyanür içerikli atık suların Fırat Nehri üzerindeki İliç Barajı'na karıştığı ile ilgili haberler ilk günden Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce yakından takip edilmiştir. Gerek ilimizde ve gerekse ilimizden önce Fırat Nehri üzerindeki barajlardaki suyu, içme suyu kaynağı olarak kullanan illerde rutin takipler dışında numuneler alınmaya başlanmış ve bakanlığımızın akredite olan halk sağlığı laboratuvarlarında analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda siyanür tespit edilmemiştir. Hıfzıssıhha Kanunu gereği Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın tüketimine verilen içme kullanma sularının sağlıklı olup olmadığını denetlemekle İl Sağlık Müdürlükleri görevlidir. Şebeke sularında günlük klor ölçümleri ve rutin kontrol ve denetleme numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve sonuçlar değerlendirilmektedir. Vatandaşlarda artan ishal, kusma ve ateşli rahatsızlıklar mevsimsel rahatsızlıklar olup bu konuyla ilgisi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. Erzincan İliç’te siyanür akan borulardan birisinin kırıldığı ve 20 tonunun Fırat Nehri'ne aktığı belirtilmişti.

3 ay önce

Erzincan Valisi'nden açıklama: Fırat Nehri'ne sızma var mı?

İliç ilçesinde göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken Erzincan Valisi'nden siyanür iddialarına ilişkin açıklama geldi. Vali Aydoğdu yaptığı açıklamada şu an için Fırat Nehri'ne bir sızmanın söz konusu olmadığını söyledi.