26 Nisan Cuma 2024
2 yıl önce

IMF raporuna göre Türkiye, likidite desteğinde devleri geride bıraktı

IMF raporunda salgın süresince milli gelirin yüzde 9,4'ü oranında likit destek sağladığı belirtilen Türkiye, aynı kategoride değerlendirildiği Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeleri geride bıraktı. Türkiye'ye en fazla yaklaşabilen ülke yüzde 6,2 ile Brezilya oldu. Rusya ve Çin ise bu alanda yüzde 1,5 ve yüzde 1,3 ile sıralandı. Türkiye'de ayrıca, Kredi Garanti Fonu kapsamında sağlanan kredilerin milli gelire oranı yüzde 6,4'ü buldu.

2 yıl önce

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan IMF açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF'nin koronavirüs salgını nedeniyle üye ülkeleri desteklemek amacıyla çıkardığı 650 milyar dolarlık SDR tahsisatından Türkiye'ye düşen payıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Basın yayın organlarında IMF SDR (Special Drawing Rights - Özel Çekme Hakkı) tahsisatına ilişkin gerçeği yansıtmayan bilgilerin yer aldığı ve tezvirat yapıldığı görülmektedir. Ülkemiz 1947 yılından bu yana IMF üyesi olup, bahse konu kuruluşta yüzde 0,98 sermaye payına sahiptir. IMF, 23 Ağustos 2021 tarihinde Kovid salgını nedeniyle üye ülkeleri desteklemek amacıyla toplam 650 milyar ABD Doları tutarında SDR tahsisatı, başka bir ifadeyle koşulsuz rezerv desteği sağlamıştır. "Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır" SDR tahsisatlan üye 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır. Örneğin bu son tahsisatla; ABD'ye 112,9 milyar ABD Doları, Almanya'ya 36 milyar ABD Doları, Güney Afrika'ya 4,15 milyar ABD Doları tutarında rezerv imkânı sağlanmıştır. Türkiye'ye ise, IMF'deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar ABD doları tahsis edilmiştir. IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkân, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır. SDR tahsisatı tutarı uluslararası rezervlerimizde yer almakla birlikte, Bakanlığımızın TCMB nezdindeki hesaplarında takip edilecektir. SDR tahsisatına ilişkin bilgilere IMF'nin internet sitesinden (https://www.imf.org/en/About/FAQ/special-drawing-right) ulaşılabilmektedir. Kamuoyuna duyurulur."

2 yıl önce

IMF, Türkiye ekonomisinin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5,8'den yüzde 9’a yükseltti

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim 2021 sayısını "Salgın Sırasında Toparlanma: Sağlık Sorunları, Arz Kesintileri ve Fiyat Baskıları" başlığı ile yayımladı. Küresel ekonomik toparlanmanın devam ettiğine işaret edilen raporda, toparlanmanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle aksadığı ve ivme kaybettiğine dikkat çekildi. Raporda, küresel ekonominin 2021'de yüzde 5,9, 2022'de yüzde 4,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi. IMF, temmuz ayında yayımladığı tahminlerde, küresel ekonominin bu yıl yüzde 6 ve 2022'de yüzde 4,9 büyüyeceğini öngörmüştü. Enflasyon riskleri yukarı yönlü Bu yıla ilişkin büyüme tahmininde yapılan aşağı yönlü revizyonun gelişmiş ekonomilerde kısmen arz kesintileri kaynaklı düşüşü yansıttığı belirtilen raporda, gelişmekte olan ekonomilerde ise büyük ölçüde kötüleşen salgın dinamiklerini yansıttığı ifade edildi. Raporda, ekonomik beklentilerde ülkeler arasındaki "tehlikeli ayrışmanın" endişe kaynağı olmaya devam ettiği belirtildi. ABD'de ve bazı gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonun hızla arttığına işaret edilen raporda, yükselen enflasyonun salgınla ilgili arz-talep uyumsuzluklarını ve bir yıl öncesine kıyasla yüksek emtia fiyatlarını yansıttığı aktarıldı. Raporda, genel olarak büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu belirtilerek, enflasyon risklerinin ise yukarı yönlü olduğu kaydedildi. Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininde yukarı yönlü revizyon IMF'nin raporuna göre, Türk ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme tahmini yüzde 5,8'den yüzde 9’a yükseltilirken, 2022 için büyüme beklentisi yüzde 3,3'te sabit tutuldu. Türkiye'de ortalama enflasyonun ise 2021'de yüzde 17 ve 2022'de yüzde 15,4 seviyelerinde gerçekleşeceği öngörüldü. Ülkede işsizlik oranının da 2021'de yüzde 12,2, 2022'de yüzde 11 olacağı tahminine yer verildi. ABD ekonomisinin 2021 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 7'den yüzde 6'ya düşürüldü. Ülke ekonomisinin 2022 yılı büyüme tahmini 4,9'dan yüzde 5,2'ye çıkarıldı. Gelişmiş ülkelerin 2021 büyüme beklentisi düşürüldü Euro Bölgesi ekonomisinin ise bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,6'dan yüzde 5'e yükseltilirken, 2022 yılı tahmini yüzde 4,3 olarak korundu. Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Almanya'nın 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3,1'e çekilirken, Fransa'nın yüzde 5,8'den yüzde 6,3'e, İtalya'nın yüzde 4,9'dan yüzde 5,8'e çıkarıldı. İspanya ekonomisinin 2021 yılı büyüme beklentisi ise yüzde 6,2'den 5,7'ye düşürüldü. Almanya ekonomisinin 2022'de yüzde 4,6, Fransa'nın yüzde 3,9, İtalya'nın yüzde 4,2 ve İspanya'nın yüzde 6,4 büyüyeceği öngörüldü.

2 yıl önce

IMF: Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomiye ağır etkileri olacak!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 10. gününde sürüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), savaşın küresel ekonomiye ağır etkileri olacağı görüşünde.  Rusya'ya yaptırımların küresel ekonomi üzerinde önemli etkisi olacağı belirtilen açıklamada, bu durumun diğer ülkeleri de önemli derecede etkileyeceği ifade edildi.

1 yıl önce

İYİ Parti'li ismin IMF iddiasına Bakan Nebati'den cevap geldi: "Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz"

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Fatih Altaylı'nın programına konuk oldu. Yılmaz, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar borç aldığını iddia etmişti.  Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de bu iddialara sosyal medya hesabı üzerinden cevap verdi. Nebati açıklamasında, "Ya konuyu bilmiyorsunuz ya da bilip çarpıtıyorsunuz. İki durum da sizin adınıza üzücü" paylaşımını yaptı. İşte Bakan Nebati'nin IMF açıklaması:  https://twitter.com/nureddinnebati/status/1556960851399262210?s=21&t=0wBGyrnDECXj5aqaMLxrpA

1 yıl önce

IMF'den AB ülkelerine bütçe açığı uyarısı

IMF, 'AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi' başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, AB'nin mevcut mali kurallarının bütçe açıklarının sınırlandırılmasında bir miktar etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemediği belirtildi. 'AB mali çerçevesinin reforma ihtiyacı var' AB mali çerçevesinin finansal riskleri kontrol altına almak ve üretimi istikrara kavuşturmak konularında başarısız bir geçmişe sahip olduğu anımsatılan raporda, "AB mali çerçevesinin reforma ihtiyacı var" ifadesi kullanıldı. Raporda mali çerçevenin istikrar için yeterli araçları sağlamadığı, düşük reel faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika araçlarını zorladığı ve bu nedenle de enflasyon hedefinin tutturulamadığı kaydedildi. Euro Bölgesi'nde makroekonomik şokları yumuşatmak için bir istikrar aracı kurulmasının önemine işaret edilen raporda, bunun Kovid-19 gibi ani ekonomik şoklara karşı bir koruma sağlayabileceği, ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele girişimlerinin finansmanına da katkı verebileceği bildirildi. Raporda, yüksek kamu borcu olan AB ülkelerinin bütçelerini 3 ile 5 yıl arasında dengelemelerinin önemi vurgulandı. AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor. Ancak, AB üyesi ülkeler, salgın nedeniyle söz konusu kuralları askıya alma kararı almış, bütçe açıklarını ve kamu harcamalarını hızla yükseltmişti. AB ülkeleri arasında kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülkeler yüzde 189.3 ile Yunanistan, yüzde 152.6 ile İtalya, yüzde 127 ile Portekiz, yüzde 117.7 ile İspanya, yüzde 114.4 ile Fransa ve yüzde 107.9 ile Belçika olarak öne çıkıyor.

1 yıl önce

IMF'ye göz kırptı! Kemal Kılıçdaroğlu: Pek çok kuruluştan kredi alabiliriz

Türkiye'nin merakla beklediği seçimin tarihi belli oldu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim tarihi için işaret edilen 14 Mayıs netliğe kavuştu. Büyük bir kaosun ardından Millet İttifakı cephesi için adaylığı açıklanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmalarına deprem bölgesine giderek başladı. Kılıçdaroğlu'ndan kredi çıkışı Kılıçdaroğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Kahramanmaraş'ta meslek, esnaf, ticaret, sanayi, ziraat odalarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından açıklamalardan bulunan Kılıçdaroğlu, iktidardan deprem bölgesine yönelik kısa ve orta vadeli planlarını açıklamalarını talep etti. Depremde hayatını kaybeden insanlar için sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, bölgedeki sorunların çözümü için devletin 'uygun koşullu kredi' alabileceğini vurguladı. "Pek çok kuruluştan kredi alabiliriz" İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar: - Eğer iyi bir yönetim, halkına hesap veren, saydam bir yönetim olduğu takdirde pek çok kuruluştan yardım da alabiliriz, pek çok kuruluştan düşündüğümüzden çok daha uygun koşullarda kredi de alabiliriz. Türkiye bu sorunu aşar.

- Kısa vadede esnafın, sanayicinin, tüccarın, evi, dükkanı yıkılan insanın faiz borçlarının mutlaka silinmesi lazım. Sanayi kuruluşlarının yeniden ayağa kaldırılması lazım. Bu konuda da kredi destekleri ihtiyaçları var. Devlet yönetimi ciddiyet ister. Günübirlik kararlarla devlet yönetilmez. Bu anlayış sorunları çözmez, var olan sorunları çok daha büyük yeni sorunlar ekler.

- Sorumlular hakkında da davaların açılması lazım. Yani bu kadar insanın ölümünden sorumlu olanların, imza atanların ellerini, kollarını sallayarak kentlerin sokaklarında gezmesini asla kabul etmiyorum. Yeri geldiğinde onların da hesap vermesi lazım. Yazıktır; günahtır. Bu kadar insanın kanı yerde kalmamalı. https://twitter.com/bugunguncel/status/1634774596124565504?s=48&t=kgYu0XH04hCo9hDKdwyLsQ

1 yıl önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na IMF ve 'emperyalizm' göndermesi! "Londra'dan ne kadar para aldın da geldin?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afyonkarahisar Zafer Meydanı'nda düzenlenen mitingde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Bugün burada sizinle buluşarak bayramı erken yaşamış olduk. Biliyorsunuz geçtiğimiz Ağustos ayında Büyük Taarruz'un 100. yılında sizlerle buluşmuştuk. Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye Yüzyılı'na giden yolu Afyon'dan başlatıyoruz.  Tek parti faşizmini atan ilk adımı milli iradenin üstünlüğüne dayalı demokrasiyle aştık. Ülkemizin siyasi ve ekonomik bağımsızlığın tescili mahiyetindeki çabaları yavaş yavaş yürüttük.  "TERÖR ÖRGÜTLERİYLE KOL KOLA GEZEN BAY BAY KEMAL ANTİ EMPERYALİZM EDEBİYATI YAPIYOR" Şimdi birileri çıkmış bize tıpkı seccade edebiyatı yaptığı gibi birde emperyalizm edebiyatı yapıyor. Bu edebiyatı yapan kim. Terör örgütleriyle kol kola yürüyen kişi.Bay bay Kemal, acaba Londra'dan ne kadar para aldın da geldin? Aldın mı, laf... Bay bay Kemal şimdi de her zamanki iğrenç üslubuyla bize antiemperyalizm dersi vermeye kalkıyor.  KILIÇDAROĞLU'NA IMF GÖNDERMESİ Başbakan olduğumda Davos'ta yanımdaki birisi daha vardı, ekonomiyle ilgileniyordu, ona o görevi vermiştik. IMF başkanına dedim ki adamlarınızı gönderiyorsunuz bizden taksitleri alıyor musunuz? Taksitleri alırsınız ama Türkiye'yi alamazsınız, Türkiye'yi ben yönetirim. Yanımızda bebecan vardı. 2013 yılında tüm ödemeleri bitirdik ve IMF ile yolları ayırdık. İşte AK Parti budur. Bay bay Kemal'in adamları otellerde görüşmeler yaptılar, dediler ki IMF'den para almanız lazım dediler. Almadık. 2013'den sonra IMF'le ilişkimiz yok. Merkez Bankamızın o zamanki rezervi 27 buçuk milyar dolar.  "TCG ANADOLU'YU GÖRDÜKÇE KUDURUYORLAR" 15 Temmuz gecesi bay bay Kemal tankların arasından kaçıp belediye başkanının evine giderken biz halkımızla beraberdik. Faiz lobilerine geçit vermeyerek emperyalistlerin musluklarını biz kestik. Savunma Sanaayinde yerlilik oranını yüzde 80'e çıkardık. TCG Anadolu, İstanbul Sirkeci'de halkın ziyaretine açıldı. Ama bu CHP logosu masanın etrafındaki 7'liler TCG Anadolu'yu gördükçe kuduruyorlar. Biz yaptık. Çünkü onlar yapamazdı. TCG Anadolu, İstanbul Sirkeci'de halkın ziyaretine açıldı. Ama bu CHP logosu masanın etrafındaki 7'liler TCG Anadolu'yu gördükçe kuduruyorlar. Biz yaptık. Çünkü onlar yapamazdı. İHA'mız-SİHA'mız, Kızılelma'mız var. Hepsi de şu anda TCG Anadolu'nun güvertesinde. Biz yaparız. Yaparsa Cumhur İttifakı yapar. "GİT AĞA BABALARINA SOR" Bizim kime secde ettiğimizi, kime direnişimizle diz çöktürdüğümüzü anlatsınlar. Biz sadece Allah'ın huzurunda eğilir secdeye varırız. Bay bay Kemal unutma sen ayakkabılarınla seccadenin üzerinde gezinirsin. Biz secdeyi de seccadeyi de kıbleyi de Kabe'yi de çok iyi biliriz. Biz 1 metre karelik başörtüsü dediğin başörtüsünü de biliriz.  Bay bay Kemal'e sesleniyorum, bizim emperyalizme karşı duruşumuzu öğrenmek istiyorsan git, sırtını sıvazlayan Batı'daki ağa babalarına sor. Daha 7 kişiyi aynı masada oturtmaktan aciz olan birisi Türkiye'nin hakkını 7 düvele karşı nasıl savunur soruyorum size.  Afyonkarahisar yanımızda olduğu müddetçe Türkiye Yüzyılı inşasının önüne Allah'ın izniyle kimse geçemez. Havalimanından buraya gelene kadar her taraf tıklım tıklım doluydu. Türkiye Yüzyılı'nı da eser ve hizmet siyasetiyle yükselteceğiz. Gece-gündüz çalışmaya var mıyız? Kapıları çalıyoruz değil mi? Her bir AK Parti'li 100 kişiyi sandığa taşımalı. Afyonkarahisar'a toplam 68 milyar liralık yatırım yaptık. Eğitimde 3 bin 22 adet yeni derslik inşa ettik. Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ni kurduk. Yüksek Öğrenim yurt binaları yaptık. 59 adet spor tesisleri inşa ettik. TOKİ eliyle 9 bin 624 konutu tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim ettik. AFYON'A DEV HİZMETLER Afyonkarahisar sınırları içerisindeki demiryollarını yeniledik. 43 baraj, 28 gölet, 54 içme suyu tesisi, 2 arazi toplulaştırma projesi, 3 yeraltı depolama tesisi inşa ettik. Veysel Eroğlu Hocamıza buradaki emekleri için teşekkür ediyorum. Son seçimlere kadar beraber geldik. Çiftçilerimize 3 buçuk milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Saatlerce anlatsak bitmeyecek yatırımlarımız var Bunlara kalsa bunlar ne diyor biliyor musunuz? Bu yollarla, köprülerle soğan patates gelir mi ya diyorlar. Bunlar olmasa bu soğan patates hangi yoldan gelecek? Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna nasıl gideceksiniz? Bunlar medeni değil bunlar gayri medeni. 81 vilayetin tamamında üniversite var. 

1 2