26 Nisan Cuma 2024
2 yıl önce

ABD ve Almanya Kuzey Akım 2 boru hattı projesinde anlaştı

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ABD ziyaretinin ardından gelen anlaşma ile ABD ve Almanya, Rusya'nın Kuzey Akım 2 boru hattını siyasi bir koz olarak kullanma girişimine karşı koyma taahhüdünde bulundu. ABD ve Almanya tarafından yapılan ortak açıklamada, "ABD ve Almanya, yaptırımlar ve diğer araçlarla maliyetler yükleyerek Rusya'yı saldırganlığı ve kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutma kararlılığında birleşiyor." ifadesi kullanıldı. Rusya'nın enerjiyi bir silah olarak kullanması veya Ukrayna'ya yönelik daha fazla eylemde bulunmaya teşebbüs etmesi halinde Almanya'nın ulusal düzeyde harekete geçeceği belirtilen açıklamada, Rusya'nın enerji sektöründe Avrupa'ya ihracat kapasitesini sınırlamak için yaptırımların uygulanması da dahil Avrupa düzeyinde etkili önlemler için baskı yapılacağı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu taahhüdün, Rusya'nın enerjiyi bir silah olarak kullanarak agresif siyasi amaçlara ulaşmak için Kuzey Akım 2 dahil hiçbir boru hattını kötüye kullanmamasını sağlamak için hazırlandığı aktarıldı. Ukrayna ile Orta ve Doğu Avrupa'nın enerji güvenliğinin desteklendiğine işaret edilen açıklamada, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi için 1 milyar dolarlık bir fonu destekleme taahhüdünde bulunduğu ve ilk olarak Almanya'nın 175 milyon dolarlık hibe sağlayacağı belirtildi. Açıklamada, Almanya'nın özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında Ukrayna ile ikili enerji projelerini desteklemeye devam edeceğinin altı çizildi. ABD ve Almanya'nın Üç Deniz İnisiyatifi ile Orta ve Doğu Avrupa'da altyapı bağlantılarıyla enerji güvenliğini güçlendirme çabalarını desteklediği belirtilen açıklamada, Almanya'nın inisiyatif ile olan ilişkisini genişletmeyi taahhüt ettiği ve 2027'ye kadar girişim için 1,7 milyar dolarlık Avrupa Birliği (AB) fonuna katkıda bulunmaya yardımcı olacağı belirtildi. Kuzey Akım 2 projesi nedir? Toplam maliyeti 10 milyar euro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlanıyor. ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor. Projeye karşı çıkan ülkeler, Kuzey Akım 2'nin Avrupa ülkelerinin Rusya'ya bağımlılığını artırmaya çalıştığını öne sürüyor. 1 Nisan'da yapılan açıklamada, Rus enerji şirketi Gazprom'un, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Projesi'nin yüzde 95'ine denk gelen 2 bin 339 kilometrelik boru döşeme işini tamamladığı bildirilmişti. ABD yönetimi, mayıs ayında Kuzey Akım 2 boru hattı projesini inşa eden Alman "Nord Stream 2 AG" şirketi ve şirketin CEO'su Mathias Warnig'in projeye yönelik uygulanan yaptırımlardan muaf tutulduğunu açıklamıştı.

2 yıl önce

Biden'dan Rusya'ya gözdağı: Ukrayna'yı işgal ederse Kuzey Akım 2 artık olmayacak

Alman Şansölye Scholz ile ortak basın toplantısında konuşan Biden, iki lider arasındaki görüşmenin "çok yapıcı" geçtiğini belirtirken, gündemlerinin birinci maddesinin Rusya'yı Ukrayna'ya yönelik tehditlerden caydırmaya yönelik tartışmalar olduğunu aktardı. ABD Başkanı Biden, Rusya ile iyi niyetle kritik görüşmeleri sürdürmeye devam edeceklerini belirtirken, "Fakat Rusya Ukrayna'yı işgal etmeyi tercih ederse, biz ortak olarak hazırız, tüm NATO hazır" ifadelerini kullandı. Biden, "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz." dedi. "SESSİZ KALAMAYIZ" Scholz ise içinde bulunulan durumun güçlüğüne dikkat çekerken, "Ukrayna'ya karşı askeri bir tehdit var. Buna sessiz kalamayız. Ukrayna sınırında bir sürü asker görüyoruz ve bu Avrupa güvenliğine ciddi tehdit teşkil ediyor. Bu nedenle de birlikte hareket etmek önemli ve ne gerekiyorsa birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı. KUZEY AKIM 2 PROJESİ Kuzey Akım 2 gaz boru hattı, Rus gazını Baltık Denizi kıyısından başlayarak deniz boyunca Avrupa'ya taşımayı hedefliyor. ABD bu boru hattını Avrupa'nın enerji güvenliği açısından risk olarak görüyor ve ABD'nin Doğu Avrupa'daki Ukrayna ve diğer müttefiklerini ekonomik olarak zora sokacağını savunuyordu. Daha sonra Merkel ve Biden, Kuzey Akım 2 boru hattı projesi için anlaşmaya varmıştı.

2 yıl önce

Almanya'nın Kuzey Akım 2 yaptırımına Rusya'dan cevap gecikmedi: “Avrupa'nın doğalgaza 2.000 Euro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz”

Ukrayna'nın işgalini durdurmak için Rusya'ya ekonomik yaptırımlar planlanıyor. İlk somut yaptırım adımı ise Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin durdurulması talimatını verdi. Başbakan Scholz, "Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya'nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2'ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor" dedi. Kuzey Akım 2 projesiyle yıllık 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya sevkedilmesi hedefleniyordu. Rusya tahvillerine işlem yasağı masada Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya devlet tahvillerine işlem yasağı getirilmesini görüşüyor. Konu hakkında bilgi AB'li bir diplomat tarafından verildi. Reuters'ın haberine göre başka bir AB diplomatı ise üye ülke temsilcilerinin Rusya'ya yaptırım uygulanması konusunda "hemfikir" olduklarını söyledi. Aynı diplomat, ayrıntıları belirlemek ve devlet başkanlarının yaptırımlara yaklaşımı hakkındaki hazırlıkları yapmak için AB ülke temsilcilerinin bugün tekrar bir araya geleceğini söyledi. Almanya'nın yaptırımına Medvedev'den cevap geldi  Almanya'dan gelen Kuzey Akım 2 yaptırım açıklamasına Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev'den yanıt gecikmedi. Medvedev, Kuzey Akımı 2'nin sertifika sürecinin durdurulması yaptırımı için "Avrupalıların doğal gaza 2.000 euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.