28 Nisan Pazar 2024

Yabancı arama-kurtarma uzmanlarından övgü: Türkiye iyi bir şekilde organize oldu

Yabancı arama-kurtarma uzmanlarından övgü: Türkiye iyi bir şekilde organize oldu

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde 35 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, binlerce bina yerle bir oldu. İki büyük depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için ülkemize gelen yabancı ekiplerden bazıları, çalışmaları tamamladıktan sonra ülkelerine dönmeye başladı. Türkiye'nin afetle mücadelesi hakkında konuşan ekipler, devletin iyi bir şekilde organize olarak başarılı bir sınav verdiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için ülkemize gelen yabancı ekiplerden bazıları, çalışmaları tamamladıktan sonra ülkelerine dönmeye başladı. Türkiye'nin depremle mücadelesini deiğerlendiren ekipler, devletin iyi bir şekilde organize olarak büyük iş başardığını söyledi.

İŞTE DETAYLAR...

FRANSA: 73 kişilik Fransız arama kurtarma ekibinin şef yardımcısı Cyrille Chauveau "Bu derece büyük bir afette her yere bir anda yardım ulaştırmanın çok zor olacağı açıktır. Nereye kurtarma ekibi göndereceğini kestirmek zor. Bir an önce organize olup kurtarma çalışmalarına odaklanmak gerekse de böylesine geniş bir alana yayılan afetlerde zamanla yarışmak zorunda kalıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Ülkemizdeki kurtarma çalışmaların katılan Fransız ekibinin şefi Philippe Marque, kendi ülkesinin medyasına yaptığı açıklamada "25 yıldır dünyanın her tarafındaki doğal afetlere yardıma gidiyorum. Bu kadar iyi bir organizasyon görmedim" ifadelerini kullanmıştı.

ALMANYA: Jeoloji Araştırmaları Enstitüsünden Prof. Dr. Oliver Heidbach, Türkiye'de afet koruma ile ilgili çok şey yapan mükemmel bir organizasyon olduğunu söyledi. AFAD'ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) kabahatli gösterilemeyeceğini söyleyen Heidbach "Trajik olan nokta, şehrin nispeten merkez üssüne yakın olmasıdır" dedi.

BULGARİSTAN: Arama kurtarma ekibinden Rosen Terziev "AFAD'dan arkadaşlarımızla birlikte verimli bir iş birliği yaptık. Orada da bizim gibi gönüllü olarak sahada çalışanlar vardı. Onlar da her türlü koordinasyonu sağladılar. Her gün farklı yerlerde çalıştık. Son derece yoğun bir görevdi. Her gece sabaha kadar gruplar hâlinde çalıştık. Enkazlar inanılmaz büyüklükte" ifadelerini kullandı.

İSVİÇRE: Gönüllü arama kurtarma ekibinin şefi Philippe Zuberbuhler "Ekip üyelerimiz ve bir köpeğimizle enkaz altındaki insanların yerini tespit ediyorduk. Burayı ailelere veya AFAD, itfaiye gibi diğer Türk kurtarma ekiplerine gösteriyorduk. Daha önce Nepal ve Haiti'de yaşanan depremlerden sonra katıldığımız arama kurtarma çalışmalarıyla karşılaştırırsak Türkiye'de yabancı kurtarma ekipleri ile yerel ekipler arasındaki iş birliği gayet iyiydi" dedi.

HİNDİSTAN: İskenderun'a kurulan sahra hastanesinin sorumlusu Albay Yadu Vir Singh, bölge halkının kendilerine çok yakın davrandığını belirterek "Türk halkından ve hükûmetinden çok fazla yardım alıyoruz. Tüm doktorlar çok yardımsever, bize yardım etmek için gönüllü oluyorlar" diye konuştu.

İSPANYA: Ülkelerine dönen İspanyol ekipten Florentino Luque "Türk yetkililerle ve gönüllülerle çok iyi bir şekilde, koordineli çalıştık. Tüm Türk halkından sevgi gördük ve bize sevgi dolu duygularını hep hissettirdiler. Gerçekten her türlü çabayı gösterdik. Bu yüzden vicdanımız rahat şekilde dönüyoruz" diye konuştu.

AVUSTRALYA: Türkiye'ye gelen 32 kişilik sivil arama kurtarma ekibinden Laura Nusko "Beni en çok şaşırtan şey, (depremzedelerde) gördüğümüz inanılmaz misafirperverlik ve minnettarlık" dedi.

UKRAYNA: 77 kişiden oluşan ve AFAD ile koordineli hareket eden arama kurtarma ekibinin şefi Konstantin Silayev "(Bölgedeki halk) Her şekilde bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Hem fiziksel olarak hem de örneğin yolda mola verdiğimizde insanlar yanımıza geliyordu, çay olsun yemek olsun, ikramlar veriyorlardı" şeklinde konuştu.

 

Yeni Yorum