29 Nisan Pazartesi 2024
1 yıl önce

Ümit Özdağ ve Nihat Genç’ten ‘Erzincan İliç’te Fırat’a siyanür karıştı’ yalanı

Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden şirketinin üretim sahasında bir borunun patlaması sonucu 20 metreküp siyanür saha içerisine aktı. Ekiplerin olaya müdahalesiyle birlikte akan siyanür kontrollü bir şekilde havuza aktarıldı. Erzincan’daki bu olay, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile gazeteci Nihat Genç’i harekete geçirdi. FIRAT’A SİYANÜR KARIŞTI YALANI Yalan haberleriyle gündemden düşmeyen Veryansın TV ve Ümit Özdağ, maden sahasında dökülen 20 metreküplük solüsyonun tonlarca olduğunu ve Fırat Nehri’ne karıştığını iddia etti. Yalan ve provokasyonda sınır tanımayan Özdağ, daha sonra ise Erzincan İliç’e doğru yola çıktığını açıkladı. SORUŞTURMA BAŞLATILDI Öte yandan Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İlçenin Çöpler köyünde faaliyet yürüten bir altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK’nin “çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi” hükmünü içeren 182’nci maddesinde düzenlenen “çevrenin taksirle kirletilmesi” suçundan soruşturma açtı. Jandarma ekipleri soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı.

1 yıl önce

Erzincan İliç’teki altın madeninden Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddiası yalan çıktı

Erzincan‘ın İliç ilçesindeki altın madeninden Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddiası yalanlandı. Erzincan Valiliği, yaptığı açıklamasında, liç sahasında 20 metreküp solüsyonun aktığı kaydedilirken, ‘’Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi. VALİLİK AÇIKLAMASI: ‘FIRAT NEHRİ’NE ULAŞTIĞI İDDİASI YALAN’ Erzincan Valiliği’nin Twitter hesabından dün yapılan açıklamada da “yığın liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 metreküp solüsyonunun aktığı, solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşındığı tespit edilmiştir” denildi. “Bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akış olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir” denilen açıklamada, olayla ilgili olarak “Madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Bakanlık, çevre kirliliğine neden olan altın madenine en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulandığını ve olayla ilgili gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise gerekli görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Şirketin internet sayfasındaki bilgilere göre, Anagold Madencilik 2000 yılında ABD merkezli SSR Mining ile Lidya Madencilik ortaklığı ile kuruldu ve İliç’teki Çöpler altın madenindeki faaliyetlerine 2009’dan beri devam ediyor. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İliç ilçesi Çöpler köyünde, 21 Haziran’da bir altın madeni işletmesinin yığın liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından bakanlığa bağlı çevre denetim ekipleri bölgeye sevk edildi. Açıklamada, yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan kirlilik olmadığının tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, boru hattındaki solüsyonla kirlenen alanlara gerekli kimyasallarla müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzemenin, toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındığı, temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için de 27 numune daha alındığı kaydedildi. https://twitter.com/csbgovtr/status/1540605612849086467?s=21&t=wacirEkm9DWEDqfVCbAV-g

1 yıl önce

Ümit Özdağ’ın ‘Fırat’a siyanür karıştı’ yalanına PKK desteği

Erzincan’ın İliç ilçesinde bir maden şirketine ait maden sahasında meydana gelen kaza sonrası “Fırat Nehri’ne siyanür bulaştı” yalanı kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Türkiye’de yalancılığı tescilli isimlerin başında gelen Ümit Özdağ tarafından ortaya atılan iddia kısa sürede Erzincan Valiliği tarafından yalanlandı. FIRAT’A BULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL ÖZDAĞ’A DESTEK YİNE PKK’DAN   20 metreküp siyanürün borudan patlayarak maden sahasına akmasını fırsat bilen Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Ümit Özdağ, provokasyon için hemen harekete geçti. Özdağ’ın Türkiye’de son dönemlerde yürüttüğü ırkçı provokasyona en büyük desteği sağlayan PKK ve FETÖ yandaşı hesaplar hemen devreye girdi.   PKK’LI HESAPLARDAN FOTOŞOPLU PAYLAŞIM Daha önce PKK’nın sözde Kürdistan Kongresi’ne katıldığı ortaya çıkan Ümit Özdağ’ın, “Fırat’a siyanür karıştı” yalanına en büyük desteği ise PKK’lı hesaplar verdi. Fırat Nehri’nin fotoşoplu hâlini paylaşan PKK’lı hesaplar, Özdağ’ın provokasyonuna ortak oldu. Özdağ’ın ortaya attığı iddia sonrası fotoşoplu Fırat Nehri fotoğrafı paylaşmaya başlayan PKK yandaşı hesaplar, Türkiye Cumhuriyeti devletine olan kinlerini kusmaya başladılar.

1 yıl önce

Ümit Özdağ, Anagold Madencilik’ten rüşvet mi istedi? Erzincan İliç’teki siyanür olayında şok iddialar…

Birkaç gündür Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından ısrarla gündeme getirilen “İliç’teki altın madeninden Fırat Nehri’ne siyanür aktı” iddiası yetkili makamlarca yalanlanmıştı. https://twitter.com/bilgiedinelim/status/1541011797066620929?s=21&t=7ZuouIlEfykIDWivAuF40Q Özdağ tarafından ortaya atılan iddia daha sonra PKK’lı hesaplar tarafından da fotomontaj görseller ile sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti aleyhine bir kampanyaya dönüştürülmüştü. ANAGOLD MADENCİLİK’TEN FLAŞ AÇIKLAMA Sessizliğini çok sert bir açıklama ile bozan Anagold Madencilik şirketinden akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise firmanın Türk maden şirketi olduğu vurgulanarak iddiaların kasıtlı olarak yayıldığı söylendi. ÜMİT ÖZDAĞ RÜŞVET Mİ İSTEDİ? Sicilinde Ülker grubu ve Diyanet başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluştan tehdit ve şantajla para aldığı iddiaları geçtiğimiz aylarda ortaya atılan Ümit Özdağ, bu iddiaları yalanlamamıştı. Özdağ’ın kendisini derin devletin adamı olarak tanıtarak kurduğu vakıflar sayesinde topladığı bağışlar, pek çok siyasetçi ve gazeteci tarafından uzun yıllardır dillendiriliyordu. Firmadan akşam saatlerinde yapılan açıklamada kullanılan şu ifadeler ise “Ümit Özdağ’ın eski alışkanlıkları devam mı ediyor?” sorusunu akıllara getirdi. “Maalesef gerçeklerle ilgili yaratılan kafa karışıklığı, şahsi mali avantaj sağlamaya çalışan kişilerin yaptığı yanlış ve kasıtlı bilgilendirmelerin bir sonucudur.” 7 MİLYON LİRA MI İSTENDİ? Ümit Özdağ’ın Türkiye gündemine taşıdığı ancak yetkili makamlarca yalanlandıktan sonra gündemden düşen “Fırat Nehri’ne siyanür karıştı” iddiasının altında ise çok farklı bir sebep yatıyor. İddiaya göre, Ümit Özdağ’a gönderilen İliç maden sahasındaki bir video sonrası Zafer Partili bir isim Anagold Madencilik yetkililerini arayarak Ümit Özdağ’a ait bir vakfa 7 milyon Türk lirası tutarında bağış ister. Bağışın yapılmaması durumunda ise kendilerini Türkiye’ye rezil edeceklerini ve ruhsatlarını iptal ettireceklerini söyler. Firmanın bu teklifi geri çevirmesi üzerine ise Ümit Özdağ, Veryansın TV vasıtasıyla haberleri medyaya sızdırır ve daha sonra maden bölgesine giderek olayı sosyal medyada köpürtür.   Anagold Madencilik’ten yapılan açıklama şu şekilde:

1 yıl önce

Çin’deki nehri Fırat gibi gösterip siyanür aktığını iddia ettiler! İşte Fırat Nehri’nin son hali

Çin’deki kırmızı renkli nehri, Fırat Nehri gibi paylaşarak algı operasyonu yapmaya çalışan FETÖ’cülerin oyunu tutmadı. Anagold Madencilik’e ait Erzincan İliç’teki kompleks madeni işletmesinde, siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayılarak Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. İnternet sitesinden yazılı bir açıklama yayımlayan şirket, dökülen solüsyonun içindeki siyanür miktarının 8 kg olduğu belirtilirken, hızlıca temizlendiğini vurgulanmıştı. Buna rağmen Fırat Nehri üzerinden algı operasyonu yaparak hükümeti yıpratmaya çalışan FETÖ’cü hesaplar, Çin’deki kırmızı renkli bir nehrin fotoğraflarını Fırat Nehri gibi paylaşarak siyanür aktığı yalanını yaymaya çalıştılar. FETÖ’cü hesapların kirli operasyonu kısa sürede ifşa olurken Fırat’ın son halini gösteren fotoğraflar nehrin tertemiz olduğunu herkese kanıtladı. İşte Fırat Nehri’nin son hali:

1 yıl önce

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü: Fırat Nehri'nde siyanür tespit edilmedi

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, halkın içme suyunun da temin edildiği Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, "Fırat Nehri'ne siyanür karıştığı ve son günlerde Şanlıurfa'da artan ishal, kusma, ateşli rahatsızlıkların bundan kaynaklandığına" dair paylaşımların olduğu aktarıldı. Açıklamanın devamında, "Erzincan'da faaliyet gösteren bir firmaya ait siyanür içerikli atık suların Fırat Nehri üzerindeki İliç Barajı'na karıştığı ile ilgili haberler ilk günden Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce yakından takip edilmiştir. Gerek ilimizde ve gerekse ilimizden önce Fırat Nehri üzerindeki barajlardaki suyu, içme suyu kaynağı olarak kullanan illerde rutin takipler dışında numuneler alınmaya başlanmış ve bakanlığımızın akredite olan halk sağlığı laboratuvarlarında analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda siyanür tespit edilmemiştir. Hıfzıssıhha Kanunu gereği Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın tüketimine verilen içme kullanma sularının sağlıklı olup olmadığını denetlemekle İl Sağlık Müdürlükleri görevlidir. Şebeke sularında günlük klor ölçümleri ve rutin kontrol ve denetleme numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve sonuçlar değerlendirilmektedir. Vatandaşlarda artan ishal, kusma ve ateşli rahatsızlıklar mevsimsel rahatsızlıklar olup bu konuyla ilgisi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. Erzincan İliç’te siyanür akan borulardan birisinin kırıldığı ve 20 tonunun Fırat Nehri'ne aktığı belirtilmişti.